DTM

DTM: Oud-teamgenoot Max Verstappen en oud-Van Amersfoort-coureur dankzij Red Bull in de DTM

210104 DTM Albon
Alexander Albon, vorig jaar nog naast Max Verstappen in de Formule 1, dit jaar in de DTM

Nadat zijn Formule 1-contract niet werd verlengd brengt Red Bull de Brits-Thaise coureur Alexander Albon voor het komende seizoen onder in de DTM. Dat maakte de DTM-organisatie vanmiddag bekend. Omdat Albon nog wel actief is als test-, reserve- en simulatorrijder in de Formule 1, zal hij naar alle waarschijnlijkheid alleen deelnemen aan de DTM-evenementen die niet met F1-Grands Prix samenvallen. Wie tijdens de overige DTM-wedstrijden rijdt, met welke GT-auto gereden wordt en welk team de auto inzet, moet nog worden bevestigd. Red Bull brengt daarnaast een jong talent aan de start in de DTM: de 18-jarige Nieuw Zeelander Liam Lawson, twee jaar geleden nog met Van Amersfoort Racing actief in de Duitse Formule 4.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Red Bull

Met zijn deelname aan de DTM is Alexander Albon de volgende in een lange rij coureurs, die na de Formule 1 in de DTM een nieuw speelveld vonden. Eerder al kwamen rijders als Hans-Joachim Stuck, Alessandro Nannini, Jean Alesi, Mika Häkkinen, Heinz-Harald Frentzen, Ralf Schumacher, Timo Glock en David Coulthard na hun Formule 1-avonturen in de DTM uit. Afgezien van Stuck, 13-voudig racewinnaar en DTM-kampioen in 1990, en Nannini, ondanks zijn handicap meervoudig racewinnaar, hadden ze allemaal problemen om echt succesvol te zijn in de DTM, al slaagden Alesi, Häkkinen en Glock er wel in om wedstrijden te winnen.

Albon, de zoon van een Britse vader en een Thaise moeder, is niet de eerste rijder met Thaise achtergrond die in de DTM rijdt. In 1996, toen de DTM onder regie van de FIA als 'International Touring car Championship' verreden werd, kocht gentleman-driver Ranatkol 'Pan' Prutirat zich met veel geld in bij het Persson-Mercedes-team, maar kwam toen niet verder dan de trainingen op het vliegveldcircuit van Diepholz. Hij was flink te langzaam en hield het na de kwalificatie wijselijk voor gezien.

Alex Albon, het afgelopen anderhalve seizoen teamgenoot van Max Verstappen in de Formule 1 en twee keer op het podium, kent de DTM-evenementen van zijn deelname aan het toenmalige EK Formule 3, waarvan de meeste races in het voorprogramma van de DTM verreden werden. Red Bull-autosportadviseur dr. Helmut Marko, die zelf tussen 1984 en 1990 met zijn eigen team RSM-Marko Alfa Romeo's en Mercedessen in de DTM inzette, beschrijft de DTM als "interessante uitdaging, ook voor ervaren rijders, maar evenzeer voor onze Red Bull-juniorrijder Liam Lawson."

210104 DTM Lawson
Liam Lawson wordt met zijn 18 jaar een van de jongste DTM-rijders ooit

Liam Lawson werd in 2018 met Van Amersfoort Racing tweede in de eindstand van de Duitse ADAC Formule 4, nadat hij een jaar eerder al de Australische Formule 4 als runner-up had afgesloten. In 2015 werd hij de jongste Formule Ford-kampioen ooit, toen hij met 14 overwinningen uit 15 races de titel in Nieuw Zeeland won. Hij wordt de eerste Nieuw-Zeelandse rijder in de DTM, afgezien van het gastoptreden van Nick Cassidy als een van de vertegenwoordigers uit de Japanse Super GT-serie tijdens de DTM-finale van 2019 in Hockenheim.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet