Diversen

Div: In Memoriam Walter Lechner

Vanmorgen werd de autosportwereld opgeschrikt door het overlijdensbericht van Walter Lechner Sr. Eigenaar van de Walter Racing School en het Porsche Supercup Team. Walter Lechner werd 70 jaar oud.

2020 Lecher Andlauer
Walter Lechner links met de Fransman Julian Andlauer.

Tekst Willem J. Staat
Foto's: Porsche, archief Willem J. Staat

In Memoriam Walter Lechner
Tijdens mijn eerste bezoeken aan de Nürburgring eind zeventiger jaren was er één man wiens naam in het voorprogramma van F2, DRM of het toenmalige WEC altijd opviel. De Oostenrijker Walter Lechner die in de Super Vee een felle tegenstander van o.a. Arie Luyendijk was. Het zou niet lang duren voordat ik met de voormalige kelner eveneens kennismaakte. Nooit verlegen om een praatje. Met een omgebreide Reynard nam Lechner verschillende jaren aan de Interserie deel. Herinner me een gesprek in Zolder, samen met de Zwitser Markus Hotz, jaren geleden. "Willem we zijn eigenlijk gek om op onze leeftijd nog in deze kisten te stappen, maar de passie is zo groot."

En de passie van Walter Lechner Sr. was enorm groot. Van kelner wist hij zich op te werken tot eigenaar van één de grootste racescholen ter wereld. Vele talenten zoals Stefan Bellof, Alex Wurz, Roland Ratzenberger en zelfs Toto Wolff kwamen onder de hoede van Walter Lechner Sr. Toto werd door Walter naar huis gestuurd met de boodschap "Ga maar iets anders doen" Een advies dat Toto dus duidelijk ter harte had genomen.

2020 Walter Lechner actie
"Eigenlijk zijn we gek om hier nog in te stappen." woorden die ik nooit vergeten ben.


Nadat Walter in 1982 de Europese Formule Vee titel op zijn geschreven had, richtte hij zijn eigen team op en later de fameuze Walter Racing School die enorm veel talenten heeft voortgebracht. Na het winnen van het Oostenrijkse Toerwagenkampioenschap zette Walter definitief een streep onder zijn veelzijdige carriere.

Later kwamen zijn zonen Walter Lechner Jr. en Robert eveneens in het bedrijf te werken. Na hun F3 avonturen begrepen beiden dat een managementrol binnen het familiebedrijf een betere geschikte functie was.

2020 Stefan Bellof
Bellof was één van de grote talenten die door Lechner werd voortgebracht.

Vanaf 2003 was de naam Lechner onlosmakelijk met Porsche verbonden. Het leverde titels in zowel de Duitse Porsche Cup als de Porsche Super Cup op. Als eigenaar van de Walter Racing School had de Oostenrijker een enorme fijne neus voor jonge talenten die vrijwel direct titelaspirant waren. Thomas Preining en de Fransman Julian Andlauer waren daar de afgelopen twee seizoenen het beste bewijs van.

Raceschool eigenaar, teameigenaar. Het was allemaal niet genoeg. Enkele jaren geleden zitte Lechner met veel succes het Porsche GT3 Middle East kampioenschap op. Tot 1989 was Lechner Racing in de F3 actief en waren er de afgelopen jaren ook activiteiten in zowel de Formule Renault als de Formule 4.

2020 Andlauer 2 Vele successen met Porsche in de Duitse Porsche Carrera en Super Cup.

Vanmorgen kwam het verbijsterende bericht dat Walter Lechner Sr. onverwacht is overleden. Een groot gemis voor de autosportwereld van een man die zoveel talenten wist voort te brengen.

2020 Walter Lechner Sr
Duizendpoot Walter Lechner reed ook zelfs nog tweemaal Le Mans maar werd door pech achtervolgd. Hij genoot van de successen van zijn team in de Carrera en Super Cup.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet