NASCAR

NASCAR Whelen: Zege voor Hezemans. 3e NASCAR Whelen titel voor Alon Day. Hart imponeert opnieuw

Twee races met dubbele punten op het Spaanse Ricardo Tormo circuit moesten de beslissing brengen. Voor de laatste twee races waren er nog drie titelkandidaten overgebleven. Alon Day, de gedoodverfde favoriet, titelverdediger Loris Hezemans en NASCAR Pro rookie. De beslissing moest in de laatste wedstrijd vallen waarvoor PK Carsport-coureur Alon Day gewoon de beste papieren had. Hij kon alleen maar de titel verliezen indien hij als veertiende of lager zou eindigen. De beide races leverden een overwinning voor de nieuwe kampioen Alon Day en de uittredende kampioen Loris Hezemans.

2020 Hezemans Day
Mooie eindstrijd tussen Alon Day en Loris Hezemans.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR Whelen Europe

Zege voor Hezemans. 3e NASCAR Whelen titel voor Alon Day. Hart imponeert opnieuw
Met een zege in de PRO Finale 1 legde de Israëliër Alon Day de basis voor zijn derde NASCAR Whelen Euro titel. De Deen Lasse Sörensen hield met een tweede plek de titelaspiraties eveneens hoog, terwijl Hezemans met een kapotte versnellingspook uit de Top 10 verdween en als twaalfde over de finish kwam. Op het moment dat Hezemans uit Day's spiegels verdween begon de Israëliër het direct wat rustiger aan te doen door zijn banden en remmen te sparen. Vanaf een elfde startplek reed Lasse Sörensen een schitterende wedstrijd en was in de slotfase eveneens in een fel duel met Oliver Hart verwikkeld. Jammer genoeg werd Oliver met een 10 secs. penalty bestraft vanwege het negeren van de tracklimits maar de Nederlandse debutant heeft bij zijn debuut laten zien dat deze klasse hem op het lijf gesneden is. Hopelijk komt er in 2021 een vervolg aan dit avontuur! Daardoor ging de derde plek naar oud Raceseries(de voorloper van de NASCAR Whelen Euro)kampioen Lucas Lassere die als derde eindigde. Hart werd uiteindelijk als achtste geklasseerd. PK Carsport-coureur Stienis Longin moest jammer genoeg al na één ronde opgeven. Verder waren de CAAL Racing/Hendriks Motorsport Mustangs van Marc Goossens en Giorgi Maggi in een prachtig gevecht om de vijfde plek verwikkeld. Veteraan Goossens eindigde als vijfde en Maggi als zesde.

2020 Oliver Hart
Oliver Hart, de sensatie van Valencia.

De tweede wedstrijd leverde een overtuigende overwinning voor Loris Hezemans op. PK Carsport-coureur Alon Day nam direct de leiding met de beide Hendriks Motorsport Mustangs in zijn kielzog. Een incident tussen de CAAL Racing teamgenoten Gianmarco Ercoli en Mauro Trione veroorzaakte direct al een neutralisatie. Na de herstart in de zesde ronde nam Loris de leiding en stond deze niet meer af. De Nederlander slaagde erin om afstand van zijn achtervolgers te nemen en wist zijn tweede seizoensoverwinning te behalen. Loris won zowel de slot-als openingswedstrijd. Achter Hezemans eindigden de DF1 Racing Chevrolet Camaro's van Lasse Sörensen en Nicola Rocca resp. als tweede en derde terwijl Alon Day aan een vierde plek voldoende had om de titel veilig te stellen. Hezemans eindigde als derde in de titelstrijd.

2020 Spektakel Voldoende spektakel in de NASCAR Whelen kampioenschappen.

Een emotionele Alon Day had er na afloop geen woorden voor: "2020 betekende voor mij zo'n hard jaar. Ik moest alles in Israël achter te laten om dichtbij de PK Carsport werkplaats te leven en wonen. De toewijding was voldoende om dit jaar het kampioenschap te winnen. Gedurende de lockdown was het fysiek en mentaal moeilijk om alleen te leven. Dit was één van de meest veeleisende weekends in mijn leven. Maar we hebben het gedaan. Ik wil het gehele team bedanken en ik ben een gelukkige jongen die nu naar huis gaat."In de eindstand van het kampioenschap eindigde Lasse Sörensen en is daarmee de allereerste coureur die erin geslaagd is om direct van de EuroNASCAR 2 in de EuroNASCAR Pro een overwinning te behalen.

2020 Kampioen Ghirelli
Start van de allerlaatste Euro NASCAR Whelen 2 wedstrijd.

Titel voor Ghirelli en Hendriks Motorsport
In de eerste wedstrijd van vandaag behaalde het team van Hendriks Motorsport de EuroNASCAR titel met de Italiaan Vittorio Ghirelli die werkelijk het onmogelijke mogelijk maakte door vanaf een negende startplek alsnog de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Zijn titelrivaal en teamgenoot Tobias Dauenhauer nam direct vanaf pole de leiding maar moest in de zevende ronde zijn koppositie definitief prijs geven. Daarna was er in de 15 ronden tellende wedstrijd voor Ghirelli geen houden meer aan. Al in de tweede wedstrijdronde bevond de Italiaan zich op P2 maar viel door een neutralisatie terug naar P4. Na de herstart duurde het niet lang voordat hij de Solaris Motorsport Camaro van Nicholas Ristano passeerde evenals de Alex Caffi Motorsport Ford Mustang van de Cyprioot Tziortis Vladimiros passeerde.

Vittorio Ghirelli: "Ik had maar één optie en dat was winnen. Dankzij het team van Hendriks Motorsport was de auto perfect. Na het drama van gisteren met een kapotte motor moest het vanaf een negende plek gewoon gaan gebeuren. We hebben het gedaan. Ik wil ook mijn teamgenoot Tobias feliciteren. Hij heeft me dit jaar tot aan de limiet gepusht!" Dauenhauer mocht op het podium wel de Rookie Trofee voor nieuwkomers in ontvangst nemen. De Amerikaanse Julia Landauer won de Ladies Trophy. Met een tweede plek was Tziortis Vladimiros de beste rookie in de wedstrijd.

2020 Ghirelli
2020 Kampioen Ghirelli. Toch een mooie titel voor Hendriks Motorsport.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet