Formule 1

Formule 1: Mick Schumacher rijdt in 2021 voor Haas

schumacher2

De naam Schumacher keert volgend seizoen terug in de Formule 1. Mick Schumacher, die komend weekend hoopt de F2-titel van 2020 in de wacht te slepen, is vandaag bekendgemaakt als de tweede debutant naast Nikita Mazepin bij het team van Haas. De promotie van de Ferrari-junior was geen geheim meer: dat het duo Schumacher/Mazepin in 2021 voor Haas zou uitkomen, was feitelijk al weken bekend.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Dutch Photo Agency, Ferrari Driver Academy

Het is inmiddels acht jaar geleden dat zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher zijn 308e en laatste GP reed, de GP van Abu Dhabi van 2012. Doe daar nog een maand of vier bij en de afkorting 'MSC' zou weer op de beeldschermen kunnen verschijnen, als zijn zoon Mick in de voetsporen van zijn illustere vader treedt.

Daarmee maakt de 'diesel' Mick alsnog de belofte waar die er in de lagere formuleklassen aanvankelijk niet echt inzat. Toch is het de jonge Duitser gelukt om de Formule 1 te bereiken, weliswaar niet met de onmiskenbare flair van zijn vader, maar wel door te leren en zichzelf voortdurend te verbeteren. Met steeds een 'leerjaar' ertussen wist Schumacher wél het FIA F3-kampioenschap van 2018 binnen te halen en stevent hij dit jaar – als er komend weekend niets tegenzit – op de F2-titel af. Die verovert hij op de inmiddels hem bekende wijze: langzaam op gang komen, daarna onstuitbaar en gedegen elke race resultaten scoren en zo nu en dan een overwinning meepakken.

200115-fda-f2-Schumacher

Het is een aanpak die een team als Haas goed van pas kan komen, ook al lijkt het een gok te nemen met de keuze voor twee debutanten. Met de heethoofden Grosjean en Magnussen heeft het Amerikaanse team – ondanks hun ervaring – de afgelopen jaren vele WK-punten verspeeld.

Schumacher wordt de kans bij Haas al gegund vóórdat hij de F2-titel daadwerkelijk in handen heeft. Eerder deze week maakte zijn tegenstrever en mede-Ferrari-junior Callum Ilott bekend dat de beslissing al vele weken eerder genomen was, toen Schumachers puntenvoorsprong nóg groter was. Voor Ilott zal de wraak zoet zijn als hij alsnog F2-kampioen wordt, al betekent dat wel dat hij er geen derde F2-jaar aan vast kan koppelen. F2-kampioenen mogen hun titel niet verdedigen. Waar Ferrari hem in dat geval zal plaatsen, is nog niet duidelijk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet