Formula 4

Spaans F4: Kas Haverkort en Thomas ten Brinke winnen in Barcelona

kopfoto kas titel 2

Kas Haverkort heeft in stijl afscheid genomen van het Spaans Formule 4 kampioenschap. Nadat de 16-jarige MP Motorsport-rijder vorige week al voortijdig de titel veiligstelde, snelde Haverkort op Circuit de Barcelona-Catalunya bij de afsluitende ronde van het kampioenschap opnieuw twee keer naar de volle winst om in de laatste wedstrijd als tweede de finish te passeren. Toch klonk ook na die laatste wedstrijd het Wilhelmus aangezien daarin Thomas ten Brinke naar zijn eerste F4-overwinning reed. De 15-jarige Nederlander had in race één met een tweede plaats ook al op het podium mogen plaatsnemen en scoorde in Barcelona precies genoeg punten om zelfs nog op te klimmen naar de derde plaats in de eindstand van het kampioenschap. Mari Boya moest drie keer genoegen nemen met een derde positie. Ivan Nosov was met een tweede plaats in race twee de enige niet-MP Motorsport-rijder op het podium van Barcelona.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Dutch Photo Agency

De afsluitende ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap werd verreden op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Zoals bekend had het 16-jarige Nederlandse talent Kas Haverkort vorige week al de titel voortijdig veiliggesteld, terwijl het wel heel gek moest lopen wilde Mari Boya de tweede plaats nog ontgaan. In de strijd om plek drie was met 158 punten voor Joshua Dufek, 133 voor Thomas ten Brinke en 128 voor Oliver Goethe nog van alles mogelijk. De 15-jarige Ten Brinke, die pas bij de derde ronde van het kampioenschap voor het eerst instapte, was met zijn goede score van Jarama Goethe gepasseerd en zou het zomaar Dufek nog lastig kunnen maken.

wijz. nosov actie
Ivan Nosov

Wijzigingen
Net als vorige week waren er ook nu weer een paar wijzigingen in het deelnemersveld. Het optreden van Guilherme de Oliviera en Nicolas Baptiste bij Drivex in Jarama bleek eenmalig te zijn geweest, want dit tweetal ontbrak in Barcelona. Nieuw was de naam van Emilien Denner, een 18-jarige Fransman die in 2019 de FIA Karting KZ2 International Cup op zijn naam schreef. Denner nam het stoeltje bij Mol Racing over dat eerder dit jaar bezet werd door Javier Sagrera. Bij Drivex was Ivan Nosov na de afwezigheid van één race weer terug en maakte de Rus Maksim Arkhangelskii zijn debuut.

kwali kas helm
Kas Haverkort

Twee keer poleposition
De honger van Haverkort was duidelijk nog niet gestild, want na in beide vrije trainingen alweer de eerste plek te hebben ingekomen, domineerde de kersverse kampioen ook de eerste kwalificatie. Met zijn twee ronden die allebei sneller waren dan de snelste tijd van de nummer twee, Boya, eiste Haverkort de poleposition voor zowel race één als twee voor zich op. Achter de Spanjaard klokte Ten Brinke de derde tijd, gevolgd Goethe en Dufek, waardoor de MP Motorsport top vijf weer compleet was.

kwali bordas actie
Enric Bordas

Paul Adrien Pallot (Drivex) klokte de zesde tijd, gevolgd door Ivan Nosov (Drivex) en een opnieuw sterk kwalificerende Léna Bühler (Drivex), terwijl Lorenzo Fluxa (Global Racing Services) en Enric Bordas (Formula de Campeones) de top tien completeerden. Met een top twaalf binnen 0,9 seconden mochten er in de races weer de nodige mooie gevechten worden verwacht.

race 1 start
Start

Nederlands podium
In de eerste race liet Haverkort opnieuw zijn klasse zien. Alleen richting de eerste bocht moest de Nederlander even zijn leidende positie verdedigen tegen een beter van zijn plek weggekomen Boya. Na de eerste ronde was Haverkort al meer dan een seconde los van het veld en had deze voorsprong in ronde vier uitgebouwd tot 2,5 seconden.

race 1 kas boya
Kas Haverkort en Mari Boya

Vervolgens ging Haverkort in de 'bandenspaarstand' voor het geval er later in de race na een safetycar weer meer tempo gemaakt zou moeten worden. Boya kon daardoor nog terugkomen tot een kleine anderhalve seconde, maar toen de Spanjaard moest gaan verdedigen tegen een snel naderende Ten Brinke, liep Haverkort weer weg om na vijftien ronden met een voorsprong van meer dan drie seconden zijn vijfde zege op rij te pakken.

race 1 kas winst1
Kas Haverkort

En die voorsprong had Haverkort op Ten Brinke. Na een wat mindere start was de MP Motorsport-piloot een plekje kwijtgeraakt aan Goethe om in de eerste ronde ook nog Dufek voorbij te zien komen. Terwijl voor zijn neus Goethe en Dufek van plaats wisselden, had Ten Brinke in de vierde ronde de Deen te pakken om even later ook de Zwitser te verschalken.

race 1 tb
Thomas ten Brinke

In no time reed Ten Brinke vervolgens het ontstane gat van 2,3 seconden naar de nummer twee dicht en zette daarbij de snelste raceronde op de klokken. Bij de twaalfde doorkomst remde Ten Brinke met een fraaie actie buitenom in bocht één Boya uit en nam zo de tweede positie over om deze ook tot de finish probleemloos vast te houden.

race 1 boya actie 2
Mari Boya

Boya verloor in de slotfase steeds meer snelheid en kreeg Dufek groot in zijn spiegels. De Spanjaard wist echter de derde positie te behouden en stelde zo de tweede plaats in het kampioenschap voortijdig veilig.

race 1 goethe treintje
Oliver Goethe had het moeilijk

Goethe had duidelijk problemen want de Deen moest steeds meer terrein prijsgeven en viel terug tot de strijdende groep bestaande uit Nosov, Fluxa, Bordas, Bühler en Pallot. Terwijl Goethe steeds verder terugzakte, maakten Nosov, Fluxa en een verder naar voren gekomen Pallot zich uit deze groep los en legden na de nodige strijd beslag op de plaatsen vijf tot en met zeven. Bordas, een aangesloten Carles Martinez en Bühler vormden het volgende strijdende drietal waarbij de Zwitserse toch weer haar eerdere achtste plaats verloren zag gaan en als tiende de finish passeerde. Dat het als nieuwkomer niet zo heel makkelijk is om meteen de aansluiting te vinden, bewezen Arkhangelskii en Denner door in hun eerste race de laatste twee posities in te nemen.

race 1 podium
Podium

Uitslag race 1:
1. Kas Haverkort, MP Motorsport, 15 ronden
2. Thomas ten Brinke, MP Motorsport, + 3.107
3. Mari Boya, MP Motorsport, + 7.455
4. Joshua Dufek, MP Motorsport, + 8.009
5. Ivan Nosov, Drivex, + 11.432
6. Lorenzo Fluxa, Global Racing Services, + 12.087
7. Paul Adrien Pallot, Drivex, + 12.320
8. Enric Bordas, Formula de Campeones, + 18.703
9. Carles Martinez, Formula de Campeones, + 18.889
10. Léna Bühler, Drivex, + 18.982
11. Oliver Goethe, MP Motorsport, + 20.318
12. Alejandro Garcia, Global Racing Services, + 25.635
13. Enzo Joulié, MP Motorsport, + 26.036
14. Mehrbod Shameli, XCEL Motorsport, + 27.393
15. Suleiman Zanfari, Global Racing Services, + 28.573
16. Maksim Arkhangelskii, Drivex, + 29.174
17. Emilien Denner, Mol Racing-M2 Competition, + 36.782

Snelste ronde: Thomas ten Brinke in 1:47.418
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet