NASCAR

NASCAR Whelen. Loris Hezemans 2e/4e in Kroatie. PK Carsport dominant

Regerend NASCAR Whelen kampioen Loris Hezemans wist in de beide wedstrijden in Rijeka als tweede en vierde te eindigen. Voor het Belgische PK Carsport werd het met twee overwinningen van Alon Day en Stienis Longin een succesvol weekend.

Hezemans Day
Hezemans en Day nemen de leiding in de tweede wedstrijd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/NASCAR Whelen/PK Carsport

Loris Hezemans 2e/4e in Kroatie. PK Carsport dominant
De tweevoudige Israëlische kampioen Alon Day behaalde op het circuit van Grobnik in Kroatië zijn 22e NASCAR Whelen overwinning en evenaarde daarbij op de eeuwige ranglijst de Spanjaard Ander Villarino die eveneens 22 overwinningen behaalde. PK Carsport-coureur Day nam in de 17 ronden tellende wedstrijd direct de leiding en stond deze ook niet meer af. Juist op het moment dat Day van zijn achtervolgers kon nemen was er een safetycar-interventie voor de gestrande Camaro van oud kampioen Lucas Lassere wiens aandrijfas het begeven had. Na een onderbreking van vijf ronden volgde in de 12e ronde de herstart. Day had een perfecte start terwijl Loris Hezemans zich niet direct gewonnen gaf maar uiteindelijk slaagde Day erin om wat afstand te nemen. Problemen met de stuurbekrachtiging en de elektronica maakte het voor Loris niet echt gemakkelijk dit weekend.

Day verwierf de pole door in de eerste wedstrijd de snelste ronde op te eisen. Alon Day: "Een fantastisch gevoel. Het PK Carsport team heeft enorm veel werk aan de #24 Monster Energy Chevrolet Camaro verricht.

Alon Day Overtuigende zege van Alon Day.

Alon Day: "De kwalificatie verliep gisteren niet zo als verwacht maar we hebben uit deze situatie het beste gemaakt. Ik sta nu op de eeuwige ranglijst op gelijke hoogte met Ander Villarino en daar ben ik trots op." Loris Hezemans eindigde als tweede en behaalde belangrijke punten in de tussenstand van het kampioenschap. Loris heeft 25 punten achterstand op Alon Day en slaagde er vanwege mechanische pech dit seizoen nog niet in om een overwinning te behalen.

Stienis Longin en zijn voormalige Italiaanse teamgenoot Nicola Rocca leverden een fel duel om de derde plek waarbij de Italiaan de PK Carsport-rijder van de baan drukte. De Italiaan kwam als derde over de finish maar werd door de wedstrijdleiding naar de 13e plek teruggezet. Hendriks Motorsport-coureur Giorgio Maggi zag na een touché van zijn teamgenoot Martin Doubek een goede klassering in rook opgaan en werd op vier ronden achterstand als 17e geklasseerd.

Stienes Longin wint in Grobnik 1
Prachtige zege voor Stienis Longin in de eerste wedstrijd.

Zege voor Stienis Longin
In de eerste wedstrijd op zaterdag behaalde Longin zijn tweede NASCAR Whelen overwinning. De Belgische PK Carsport-coureur reed van start tot finish aan de leiding maar stond onder behoorlijke druk van Giorgio Maggi's Hendriks Motorsport Ford Mustang. De sterk verdedigende Longin gaf echter geen krimp.Longin: "Het was niet zo gemakkelijk als het er uitzag want Giorgio beschikte over behoorlijk wat snelheid in zijn auto. Maar als je op deze baan geen fouten maakt dan kun je moeilijk ingehaald worden. Tot het einde van de wedstrijd moest ik mij volledig focussen maar de eerste zege is binnen."In de tussenstand van het NASCAR Whelen Pro Kampioenschap staat Alon Day met 214 punten aan de leiding, gevolgd door Lasse Sörensen(200), Gianmarco Ecolli(196 pnt), Loris Hezemans(189 pnt) en Stienis Longin(188 pnt). Er zijn dit seizoen nog vier wedstrijden te gaan en de volgende meeting vindt gedurende het weekend van 4-6 december op het circuit Ricardo Tormo in Valenica plaats.

Stienes Longin wint in Grobnik 4
Stienis Longin op weg naar de overwinning.

EuroNASCAR 2
De beide EuroNASCAR 2 wedstrijden leverden een gigantisch succes voor het Hendriks Motorsport Team op. In de tweede wedstrijd werd het ondanks enkele felle "trading paint" gevechten in de Top 3 een drievoudige overwinning voor Hendriks Motorsport. De Italiaan Vittorio Ghirelli pakte evenals op zaterdag de overwinning. Uiteindelijk ging de Italiaan met een voorsprong van 8.594 secs. als eerste over de finish. Achter hem leverden zijn teamgenoten Martin Doubek en Tobias Dauenhauer een prachtig gevecht om de tweede plek wat in het voordeel van de Tsjech beslist werd. De Cyprioot Vladmiros Tzirotzis eindigde als vierde nadat Francesco Garisto vanwege het overschrijden van de Track Limits een tijdstraf van 10 seconden kreeg opgelegd. De Belg Dylan Derdaele eindigde in zijn CAAL Racing Ford Mustang als vijfde.

Hendriks Motorsport 2
Hendriks Motorsport trein.

Ghirelli schreef overigens autosportgeschiedenis door de allereerste wedstrijd in Grobnik afgelopen zaterdag op zijn naam te schrijven. Zijn teamgenoot Tobias Dauenhauer eindigde op 1.854 secs. als tweede. Voor Ghirelli betekende het zijn tweede NWES-overwinning. De eerste behaalde hij vorig jaar op Raceway Venraij. Het gevecht om P3 ontaardde in een klassieker waarbij meerdere auto's van positie wisselden. Dylan Derdaele zag door een klein foutje een podiumpositie in rook opgaan en viel naar de vijfde plek terug. De Italiaan Nicolas Risitano eindigde met zijn Solaris Motorsport Chevrolet Camaro als derde. Daarachter volgden Martin Doubek en Dylan Derdaele. Voor PK Carsport deed de Amerikaanse Julia Landauer het met een zevende plek uitstekend. In de tussenstand van het kampioenschap beschikt Ghirelli over 213 pnt. gevolgd door zijn teamgenoot Dauenhauer met 200 pnt.

Hendriks Podium
Drievoudig Hendriks Motorsport podium.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet