Formula 4

Dubbele winst en tweede plaats voor Spaans F4-kampioen Kas Haverkort in Barcelona

KHaverkort Barcelona.01

TeamNL-talent Kas Haverkort heeft zijn Formule 4-seizoen in stijl afgesloten door op het Circuit de Barcelona-Catalunya twee overwinningen en een tweede plaats aan zijn toch al zo fraaie erelijst toe te voegen. Vorige week had Haverkort de titel in het Spaans Formule 4 kampioenschap al voortijdig veiliggesteld, maar daarmee was de honger van de 16-jarige MP Motorsport-piloot nog niet gestild. In Barcelona leidde Haverkort de eerste twee races vanaf poleposition van start tot finish en bracht daarmee zijn totaal aantal zeges op dertien. In de derde wedstrijd pakte de TeamNL-rijder ook nog een tweede positie. "Het was weer een super weekend, zowel wat snelheid als resultaat betreft", aldus een meer dan tevreden Haverkort. De 15-jarige Thomas ten Brinke maakte het Nederlandse succes compleet door in de eerste race de tweede positie voor zich op te eisen en in race drie naar zijn eerste overwinning van het seizoen te rijden.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

De afsluitende ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap werd afgewerkt op het ook van de Formule 1 bekende Circuit de Barcelona-Catalunya. Met zijn drie zeges van vorig weekend had TeamNL-talent Kas Haverkort de titel al voortijdig veiliggesteld. Dat deed echter niets af aan de wil van de 16-jarige MP Motorsport-rijder om ook in Barcelona voor de volle winst te gaan. In de kwalificatie voegde Haverkort de daad bij het woord door zeer overtuigend de poleposition voor zowel race één als twee voor zich op te eisen.

KHaverkort Barcelona.05

In race één hoefde Haverkort eigenlijk alleen richting de eerste bocht zijn leidende positie even te verdedigen. Na de eerste ronde was de Nederlander al meer dan een seconde los van het veld en had deze voorsprong in ronde vier uitgebouwd tot 2,5 seconden. Daarna consolideerde Haverkort zijn eerste positie, spaarde zijn banden voor het geval hij later in de race nog zou moeten aanzetten, en passeerde met een voorsprong van meer dan drie seconden als winnaar de finish.

KHaverkort Barcelona.04

Bij de start van race twee viel Haverkort perfect in het licht en had meteen een paar meter voorsprong. Vervolgens kwam de TeamNL-rijder een paar ronden onder druk te staan van de nummer twee, maar hield de afstand net groot genoeg zodat een serieuze aanval op zijn leidende positie uitbleef. Vanaf de zesde ronde begon Haverkort weer snel weg te lopen om na elf ronden met een voorsprong van iets meer dan vier seconden als winnaar te worden afgevlagd.

KHaverkort Barcelona.02

De tweede kwalificatie had voor Haverkort op 0,06 seconden van de poleposition de tweede startplek voor race drie opgeleverd. Bij de start sloot de TeamNL-rijder direct achter de polesitter aan en volgde de leider rondenlang als een schaduw. Haverkort leek te wachten op zijn kans om de eerste plaats over te nemen. Vanaf de elfde ronde begonnen zijn banden echter problemen te geven en moest de MP Motorsport-piloot de leider laten gaan en zelfs zijn tweede positie verdedigen. Door extreem laat te remmen wist Haverkort een aanval van de nummer drie af te slaan en zo zijn tweede positie te behouden.

KHaverkort Barcelona.07

"De eerste kwalificatie ging heel goed waardoor ik twee keer pole had. In de tweede kwalificatie maakte ik een klein foutje en greep ik er net naast. Dit circuit vreet banden en nog meer als je dicht achter iemand rijdt. In de eerste twee races heb ik zeker in het eerste deel alleen maar banden gespaard. Net het tempo rijden dat ze geen aanval kunnen doen en ondertussen rookt de rijder achter je zijn banden op. In de laatste paar ronden ben ik gaan aanzetten en kon dan ook wegrijden. In de derde race bleef ik rustig volgen, maar toen bij mij de banden minder werden was het alleen nog maar een kwestie van uitrijden", vatte een tevreden Haverkort het laatste raceweekend van het seizoen kort samen.

KHaverkort Barcelona.03

Haverkort kan terugkijken op een geweldig debuutseizoen in de autorensport. Het TeamNL-talent schreef niet alleen de Spaanse F4-titel op zijn naam, maar deed dat ook nog met grote overmacht. Van de 21 wedstrijden wist Haverkort er 13 te winnen en pakte daarnaast nog vier podiumposities.

KHaverkort Barcelona.06

De eveneens voor MP Motorsport uitkomende 15-jarige Thomas ten Brinke startte de eerste race vanaf plek drie. Door een wat mindere start viel Ten Brinke terug naar plek vijf om vervolgens met een fraaie inhaalrace, waarbij hij ook de snelste raceronde op de klokken zette, sterk terug te komen en de tweede plaats voor zich op te eisen. In de tweede race vertrok Ten Brinke vanaf plek twee en zat in de beginfase in de slipstream van zijn leidende MP Motorsport-teamgenoot Haverkort. Na een aantal ronden kreeg het jonge talent problemen en zakte terug naar plek vier. Ten Brinke had echter het beste voor het laatst bewaard. Vanaf poleposition pakte het 15-jarige talent in race drie de leiding om die ook geen moment meer af te staan en met een voorsprong van meer dan vijf seconden als winnaar de finish te passeren. Na diverse podiumposities was het voor Ten Brinke zijn eerste zege van het seizoen dat voor hem pas bij de derde ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap begon.

KHaverkort Barcelona.08
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet