TCR Series

WTCR: Overwinningen Guerrieri, Muller en Urrutia, Ehrlacher is WTCR-kampioen

201115 WTCR Ehrlacher troon
Yann Ehrlacher, met 24 jaar de jongste WTCR/WTCC-kampioen in de historie

Nadat zijn oom Yvan Muller in 2008 met SEAT en in 2010, 2011 en 2013 met Chevrolet de WTCC-titel behaalde, was het nu Yann Ehrlacher die met de Lynk & Co, ingezet door Cyan Racing, de kampioenstitel in de FIA WTCR – World Touring Car Cup voor zich opeiste. De vijfde plaats in de tweede race op Motorland Aragón, heel toepasselijk met Muller als winnaar, was voor Ehrlacher genoeg om de titel binnen te halen. Zijn naaste rivaal, Honda-rijder Guerrieri, had in de eerste race verbluft door binnen drie ronden van de 16e naar de tweede plaats te rijden en hield zijn titelkansen in stand met de overwinning, maar doordat de Argentijn in race twee uitviel, was de titel voor Ehrlacher. De derde race was voor Tom Coronel een bijzondere, want het was zijn 500e toerwagenrace. De winst was voor pole-sitter Santiago Urrutia (Lynk & Co). Coronel eindigde in alledrie de races in het middenveld: de plaatsen 12, 15 en 16 waren zijn resultaten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

201115 WTCR R1 Girolami Guerrieri
With a little help from my friend: Guerrieri (r.) wint dankzij Girolami de eerste race

Race 1:
De eerste wedstrijd van de dag vond plaats op een natte baan die slechts zeer langzaam opdroogde. De beide Honda-rijders Girolami en Guerrieri, die na een verprutste kwalificatie niets te verliezen hadden, gokten door slicks op de voor- en regenbanden op de achterwielen te laten monteren, een truc die Tom Coronel jaren geleden al eens met succes toepaste in het WTCC in Japan. Girolami stormde al in de eerste ronde van de elfde naar de eerste plaats, terwijl Guerrieri vanaf de 16e startplek in zijn kielzog volgde. De Lynk & Co-rijders, aangevoerd door pole-sitter Urrutia, die vooraan gestart waren, hadden op slicks weinig in te brengen. Girolami leidde tot in de laatste ronde, waarna gebeurde wat iedereen verwachtte: hij maakte plaats voor zijn land- en teamgenoot Guerrieri, die in tegenstelling tot Girolami nog wel intacte titelkansen had, en zo won Guerrieri voor Girolami, een volledig onverwachte 1-2 voor het Allinkl.com-Münnich Motorsport-team. Guerrieri verkleinde daarmee zijn achterstand op Ehrlacher in de WK-stand tot 16 punten. Gilles Magus eindigde met de Comtoyou-Audi als derde, voor zijn teamgenoot Nathanaël Berthon. Deze twee rijders hadden ook voor een mix van slicks en regenbanden gekozen. De beste rijder op slicks was Mikel Azcona op de vijfde plaats, gevolgd door Ehrlacher en Muller.

201115 WTCR R2 Muller
Eerste seizoenszege voor routinier Yvan Muller

Race 2:
Vanaf de 'reversed grid pole' leidde Yvan Muller van start tot finish en behaalde zo zijn eerste overwinning van het seizoen, maar het belangrijkste verhaal was uiteraard de zesde plaats van diens neef Yann Ehrlacher, die daarmee de rijderstitel binnenhaalde. Met de behaalde resultaten was Cyan Racing Lynk & Co ook zeker van de teamtitel. Terwijl Muller zonder problemen de leiding nam, ging het verderop in het veld mis: Guerrieri reed achterin de Cupra van Bence Boldisz en viel met schade uit, waarmee zijn titelkansen verkeken waren. Datzelfde gold even later voor de kansen van Allinkl.com-Münnich Motorsport in het teamklassement, want in de achtste ronde viel Néstor Girolami uit met een opgeblazen motor. Dat leidde tot een interventie van de safety-car, maar ook bij de herstart kwam de eerste plaats van Muller niet in gevaar. Zo reed hij de overwinning naar huis, voor Jean-Karl Vernay (Alfa Romeo), Mikel Azcona (Cupra) en Gilles Magnus (Audi). Uittredend kampioen Norbert Michelisz (Hyundai) eindigde op de vijfde plaats, voor de nieuwe kampioen Ehrlacher en diens Lynk & Co-merkgenoot Thed Björk. Coronel liep in de strijd met Engstler en Monteiro een lekke band op en moest daardoor de pits in. Zo sloot hij de race met een ronde achterstand af.

201115 WTCR R3 Urrutia Santiago Urrutia behaalde in de laatste race zijn eerste zege

Race 3:
Wat hem eerder op de dag in de eerste race niet lukte, deed Lynk & Co-rijder Santiago Urrutia in de derde en afsluitende wedstrijd wel: hij profiteerde optimaal van zijn pole-position, leidde van start tot finish en behaalde zijn eerste overwinning in de WTCR. De Uruguayaan is de elfde rijder die dit seizoen een race wist te winnen, bij 16 wedstrijden een mooi aantal. De nieuwe kampioen Yann Ehrlacher completeerde het succes voor Lynk & Co met de tweede plaats, voor Jean-Karl Vernay in de Mulsanne-Alfa Romeo, die al zeker was van de titel in de WTCR Trophy voor privérijders. Achter de top drie eindigde Yvan Muller na een sterke race vanaf de tiende plaats op de grid als vierde, waarmee hij nipt de tweede plaats in de eindstand van het rijderskampioenschap veroverde. Esteban Guerrieri, tiende in de race, eindigde als derde in het kampioenschap, omdat hij meer overwinningen heeft dan Vernay.

Naderhand:
Enkele uren na het vallen van de finishvlag komt van de wedstrijdleiding het bericht dat Guerrieri voor de derde race een tijdstraf van 30 seconden heeft opgelegd gekregen vanwege het overschrijden van de 'track limits'. Daarmee verliest hij niet alleen de tiende plaats en de bijbehorende pnten in de race, maar ook de derde plaats in de eindstand van het kampioenschap. Die gaat nu naar Jean-Karl Vernay, Guerrieri eindigt als vierde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet