TCR Series

WTCR: Twee keer Urritua, een keer Muller: Lynk & Co pakt alle pole-positions op Motorland Aragón

201114 WTCR Urrutia
Santiago Urrutia staat in de eerste en derde race morgen op pole-position

Voor het Lynk & Co-fabrieksteam Cyan Racing had de kwalificatie voor de seizoensfinale van de FIA WTCR – World Touring Car Cup op het Motorland Aragón niet beter kunnen verlopen. De jonge Uruguayaan Santiago Urrutia staat voor de eerste en de derde race op pole-position, routinier Yvan Muller behaalde de 'reversed grid'-pole voor race drie. Teamgenoot Yann Ehrlacher heeft als leider in de tussenstand met respectievelijk de vijfde, zevende en tweede plaats op de grids voor de drie races eveneens prima uitgangsposities, temeer omdat zijn voornaamste rivaal, Honda-rijder Esteban Guerrieri, te maken had met technische problemen en niet verder kwam dan de 18e startplaats. Tom Coronel kwalificeerde zich als 13e.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Dikke mist in de ochtend was de reden dat het programma op de trainingsdag op Motorland Aragón pas tweeënhalf uur later dan gepland van start kon gaan. Santiago Urrutia was al in de twee vrije trainingen het snelst en herhaalde die prestatie in de eerste kwalificatieheat, waarmee hij de pole-position voor de eerste race voor zich opeiste. Het verschil met Jean-Karl Vernay was slechts 0,006 seconde. Ook de andere Lynk & Co-rijders, Muller, Björk en Ehrlacher, kwalificeerden zich zonder moeite in de top twaalf, waarmee ze door mochten naar Q2. Datzelfde gold voor Jean Karl Vernay (Alfa Romeo), Mikel Azcona en Bence Boldisz (Cupra), Nathanaël Berthon en Gilles Magnus (beide Audi), Norbert Michelisz en Gabriele Tarquini (beide Hyundai) en Néstor Girolami (Honda). Tom Coronel, die vanwege weer eens een gebroken aandrijfas in de eerste vrije training slechts zes ronden kon rijden, kwam een tiende van een seconde tekort om door te mogen naar Q2 en kwalificeerde zich zo als 13e.

201114 WTCR quali Vernay Jean-Karl Vernay was het snelst in Q2

In Q2 reed Jean-Karl Vernay in de Mulsanne-Alfa de snelste tijd, gevolgd door de drie Lynk & Co-rijders Urrutia, Björk en Ehrlacher. De enige andere rijder die door mocht was Nathanaël Berthon in de Comtoyou-DHL-Audi. Achter Berthon luidde de volgorde Azcona, Tarquini, Magnus, Michelisz en Muller, waarmee Muller als tiende dus de 'reversed grid'-pole voor race 2 in handen heeft. Boldisz en Girolami completeerden de top twaalf.

In Q3 reed Urrutia in 2:13,471 minuten de snelste tijd en behaalde daarmee de pole-position voor race 3, op 0,152 seconden gevolgd door zijn Lynk & Co-merkgenoot Yann Ehrlacher. Berthon en Björk staan beide op de tweede rij, terwijl Jean-Karl Vernay niet tot een tijd kwam en daarmee als vijfde start.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet