Sportscars

Sportscars: Eerste startrij Van der Zande op Sebring, Corvette met Catsburg op pole in GTLM

imsa3
Ricky Taylor kwalificeerde de nummer 7-Penske-Acura als snelste.

De nummer 7-Penske-Acura start dankzij Ricky Taylor vanaf de pole-position voor de 12 Uur van Sebring. Taylor reed een tijd van 1:46,874 minuten en was daarmee 0,251 seconden sneller dan Renger van der Zande, die bij zijn laatste optreden met de nummer 10-Konica Minolta-WTR-Cadillac de kwalificatie voor zijn rekening nam en een plek op de eerste startrij behaalde. In LMP2 was de pole voor de nummer 52-PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca. De nummer 3-Corvette met onder anderen Nicky Catsburg start dankzij António García vanaf de pole in GTLM, terwijl Jan Heylen de nummer 16-Wright Motorsports-Porsche 911 GT3 R als snelste in de GTD-klasse kwalificeerde.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Met de nummer 7-Penske-Acura en de nummer 10-WTR-Cadillac staan de beide directe concurrenten in de strijd om de kampioenstitel op de eerste startrij. "Tijdens de vrije trainingen ging het al lekker en ook in de kwalificatie had ik een goed rondje", zei Van der Zande.


imsa4
Tweede tijd voor Renger van der Zande met de WTR-Cadillac

"In FP2 was ik zelfs de snelste op de baan. Dat kan ik ook goed gebruiken, want voor mij is het natuurlijk nog steeds 'silly season': het gaat om een plek voor volgend jaar. Ik praat met heel veel mensen en er zijn ook wel wat opties, maar het helpt zeker als je bovenaan de tijdenlijst staat. Dat ging tot nu toe goed. Uiteindelijk was de Acura waartegen we strijden om het kampioenschap net iets sneller, maar de andere Acura kon ik achter me houden, dus die twee split ik tijdens de start. Het lijkt erop dat de nummer 7-Acura een motor gaat wisselen, waarmee wij zelfs vanaf de pole zouden starten, maar het is een twaalf-uursrace, dus ontzettend lang. We strijden om de titel in de Endurance Cup, we strijden om de titel overall en de 12 Uur van Sebring is ook gewoon een heel grote race om te winnen, dus ergens in die mix hoop ik dat we met wat bekers thuis kunnen komen. De auto gaat goed, mijn teamgenoten doen het goed, dus alles mogelijk om morgen goed te kunnen scoren." De tweede Penske-Acura werd door Dane Cameron als derde gekwalificeerd, voor de JDC Miller-Motorsports-Cadillac van Sébastien Bourdais. In LMP2 ging, zoals in elke race waaraan hij dit seizoen deelnam, de pole naar Patrick Kelly in de PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca.


imsa1
De Corvette met Nicky Catsburg start vanaf pole in GTLM


António García, die samen met Jordan Taylor de kampioenstitel al binnen heeft, bezorgde de nummer 3-Corvette de vijfde opeenvolgende IMSA-pole in de GTLM-klasse. De Spanjaard reed een tijd van 1:55,456 minuten en was daarmee 0,660 seconden sneller dan Connor De Philippi in de nummer 25-BMW. De andere BMW start met Jesse Krohn als derde in de klasse, voor de nummer 4-Corvette, waarmee Tommy Milner de kwalificatie reed. De beide Porsches bezetten de derde startrij in de klasse.

  imsa2
Jan Heylen reed de Wright-Porsche naar de eerste startplaats in GTD


In de GTD-klasse was enigszins verrassend de Belg Jan Heylen de snelste met de Wright-Porsche, die hij deelt met Patrick Long en Ryan Hardwick, die nog in de strijd om de titel zijn. Heylen, die een fietsenzaak in Florida runt, racet nog slechts part-time, maar is het dus duidelijk nog niet verleerd. Hij was in de kwalificatie 0,7 seconden sneller dan Andrew Davis in de Hardpoint-Audi. De derde startplaats is voor de nummer 14-AIM-Vasser Sullivan-Lexus, terwijl de leider in het kampioenschap, de nummer 86-Meyer Shank Racing-Acura, met Shinya Michimi als rijder de achtste plaats op de grid behaalde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet