NASCAR

NASCAR: Chase Elliott wint zijn eerste NASCAR titel in Phoenix in prachtige finale

Chase Elliott schreef in Phoenix zijn allereerste NASCAR titel op zijn naam. De Hendrick Motorsports-coureur was voorafgaande aan de wedstrijd vanwege niet conform naar de laatste startrij terug gezet. Overigens vond de NASCAR Finale voor het eerst sinds zestien jaar in Phoenix plaats. Sinds de invoering van de play-offs zes jaar geleden bleef de finale nog steeds in Miami plaatsvinden.

2020 Elliott kampioen
Chase Elliott is de nieuwe NASCAR MEN's Cup kampioen.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Chase Elliott wint NASCAR titel in Phoenix in prachtige finale
Voorafgaande aan de wedstrijd in het Coronajaar 2020 was er noch een training noch een kwalificatie en vond de startopstelling volgens de kampioenschapsstand plaats waardoor "The Championsip 4" bestaande uit Logano, Keselowski, Hamlin en Elliott mochten vooraan starten maar Elliott werd wegens niet conform naar de laatste racerij teruggezet. De reden hiervoor werd niet direct bekend gemaakt. Zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson mocht vooraan met een ereronde bij zijn afscheid het veld aanvoeren.

Direct na de start namen de Penske-coureurs Joey Logano en Brad Keselowski de leiding met Denny Hamlin in hun kielzog. Overigens vond Elliott al snel aansluiting bij de koplopers en bevond zich na 20 ronden net buiten de Top 10. En bij de z.g. competition caution in de 30e ronde bevond de Hendrick Motorsports-coureur zich al in de Top 10.

Na de herstart viel Brad Keselowski vanwege een weinig perfecte stop maar liefst zes posities terug en was de Penske-rijder al snel een gemakkelijke prooi voor Elliott. En na 50 ronden kreeg Elliott de Top 3 in het vizier. Het eerste segment kwam op naam van Joey Logano te staan, gevolgd door Denny Hamlin, Brad Keselowski en Chase Elliott. En evenals in het verleden in de finale waren er geen bonuspunten in de twee wedstrijdsegmenten te verdienen.

2020 Familie Johnson
Jimmie Johnson neemt met vrouw en twee dochtertjes definitief afscheid van NASCAR.

Na de herstart voor het tweede wedstrijdsegment nam Joey Logano opnieuw het commando en na enkele vruchteloze pogingen slaagde Elliott erin om de JGR-Toyota van Denny Hamlin te passeren. In de 121e ronde ging de Hendrick Motorsports-rijder voor de eerste maal in de aanval en nam voor de eerste maal de leiding in de wedstrijd, maar was vervolgens ook virtueel koploper in de tussenstand van het kampioenschap. Daarna beschikten de beide Penske Mustangs van zowel Logano als Keselowski over wegliggingsproblemen. Kort daarna wisselden de posities onder groen en nam Hamlin na de reguliere stops de leiding met Hamlin in zijn kielzog.

Na 160 ronden maakte James Davison contact met de muur en moest er voor de eerste maal geneutraliseerd worden. Na de herstart nam oud-kampioen Kurt Busch op twee verse Goodyears voor de eerste maal kortstondig de leiding. Vervolgens namen Elliott en Keselowski al snel de fakkel over terwijl Logano en Hamlin "trading paint" niet schuwden. Het tweede wedstrijdsegment kwam na een spannend duel tussen Elliott en Keselowski op naam van de Penske-rijder te staan. Daarachter volgden Eliott, Logano en Hamlin. Mooier kon het er in deze zinderende finale niet aan toe gaan.

2020 Logano start
Joey Logano neemt direct de leiding.

Bij het uitkomen van de pits nam Elliott opnieuw de leiding terwijl Keselowski voor de tweede maal posities in de pitlane verloor. Bij de herstart was het andermaal Elliott die het tempo bepaalde met daarachter Logano, Hamlin en Keselowski die voor de tweede maal snel terrein wist goed te maken. 50 ronden voor het einde bestond de Top 3 uit Elliott, Logano, Keselowski terwijl de JGR Toyota van Hamlin had moeten lossen. 54 ronden voor het einde werden overigens de laatste geplande stops uitgevoerd. Daarbij gingen Logano en Hamlin als eerste direct naar binnen. En weer had Keselowski voor de derde maal problemen bij zijn stop.

2020 Elliott Logano Herstart
De kampioenschapskandidaten Logano en Elliott bij een herstart.

Prachtig dat de "Championship 4" zich in de slotfase onder aanvoering Logano en Elliott weer aan de kop van het veld bevond. 43 ronden voor het einde nam Elliott opnieuw het heft in handen terwijl Keselowski opnieuw Denny Hamlin wist te passeren. Daarna veranderde er weinig meer. Tien ronden voor het einde passeerde Keselowski zijn Penske teamgenoot Joey Logano en daar bleef het eigenlijk wel bij. Ook de neutralisaties bleven definitief uit en in de volgorde aan de kop veranderde nauwelijks meer.


2020 Duel Hamlin Keselowski
Prachtig gevecht om het kampioenschap tussen Keselowski en Hamlin.

Chase Elliott behield de leiding en behaalde zijn vijfde seizoensoverwinning en bezorgde het team van Hendrick Motorsports haar eerste titel sinds 2016 toen Jimmie Johnson zijn laatste behaalde.Voor crewchief Alan Gustafson betekende het zijn eerste Cup-titel terwijl Cole Custer de rookie titel mee naar huis mocht nemen.

2020 Pitstop Elliott
Efficiënt pitstop bij het team van Hendrick Motorsports bezorgde Chase Elliott zijn eerste titel.

Elliott die eind deze maand zijn 25e verjaardag viert is de zoon van voormalig NASCAR kampioen Bill Elliott die in 1988 de titel op zijn naam wist te schrijven en zestien maal tot de meest populaire NASCAR-rijder werd uitgeroepen. Na het vertrek van Dale Jr. in 2018 nam Elliott Jr. het stokje van zijn vader over. Chase Elliott kwam overigens voort uit het tweede huwelijk van zijn vader met zijn toenmalige PR vertegenwoordigster. Moeder Cindy Elliott is overigens tegenwoordig een goede autosportfotografe.

2020 Rick Hendrick
Grote vreugde bij de kersverse kampioen Chase Elliott, teameigenaar Rick Hendrick en Jimmie Johnson die naar Indycar vertrekt.

Uitslag seizoensfinale Phoenix
1. Chase Elliott Chevrolet 312 ronden
2. Brad Keselowski Ford 312 ronden
3. Joey Logano Ford 312 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 312 ronden
5. Jimmie Johnson Chevrolet 312 ronden
6. Ryan Blaney Ford 312 ronden
7. Kevin Harvick Ford 312 ronden
8. Matt DiBenedetto Ford 312 ronden
9. William Byron Chevrolet 312 ronden
10.Martin Truex Jr. Toyota 312 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet