Formula 4

Spaans F4: The winner Kas Haverkort takes it all op Jarama

kopfoto

Er stond tijdens de voorlaatste ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap geen maat op Kas Haverkort. Het 16-jarige Nederlandse talent dat deel uitmaakt van het TeamNL-programma scoorde op het circuit van Jarama met drie overwinningen, drie polepositions en evenzoveel snelste raceronden maximaal. Als kers op de taart eiste de MP Motorsport-rijder ook al voortijdig de titel voor zich op. Het andere Nederlandse talent in de serie, de 15-jarige Thomas ten Brinke, deed het met een vierde, derde en tweede plaats ook meer dan uitstekend. Tweede plaatsen waren er verder voor Joshua Dufek, terwijl Oliver Goethe in de laatste race op plek drie mocht plaatsnemen. Voor Mari Boya, voor Jarama nog de enige uitdager van Haverkort in de titelstrijd, was de derde plaats in race één slechts een troostprijs. Dat het in alle opzichten 'oranje boven' was in Jarama, mag duidelijk zijn, want met eerdergenoemde rijders kleurde het podium drie keer volledig MP Motorsport-oranje.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Dutch Photo Agency

Een week na het bezoek aan Motorland Aragon, het met 5.500 meter langste circuit van de serie, trad het Spaans Formule 4 kampioenschap dit weekend aan op Jarama, met 3.850 meter de kortste baan van de titelstrijd. Bij Drivex ten opzichte van vorig weekend een tweetal wijzigingen in de rijdersbezetting. Het Portugese karttalent Guilherme de Oliviera en de uit Colombia afkomstige Nicolas Baptiste maakten hun debuut en hadden bij het Spaanse team de plaatsen ingenomen van Valdemar Eriksen en Ivan Nosov. De beide kwalificaties werden dit keer op vrijdag verreden terwijl alle drie de races op zaterdag werden afgewerkt.

q kas pole
Kas Haverkort

Pole voor Kas Haverkort
In de eerste kwalificatie die de startopstelling voor race één en twee moest bepalen, liet Kas Haverkort zien dat zijn snelste tijden uit de twee vrije trainingen bepaald geen toeval waren. De 16-jarige MP Motorsport-rijder zocht meteen de vrije ruimte op en zette achterelkaar vijf rondetijden neer die allemaal sneller waren dan de snelste tijd van de nummer twee. Daarbij was het TeamNL-talent ook nog eens de enige rijder die (zelfs drie keer) onder de 1:32 dook.

q buhler
Léna Bühler

De tweede tijd, op 0,226 seconden van Haverkort (die 1:31.945 noteerde), ging uiterst verrassend naar Léna Bühler. De Zwitserse troefde daarmee het MP Motorsport-trio Oliver Goethe, Joshua Dufek en Mari Boya af.

q boya actie
Mari Boya

De Spanjaard, op 47 punten van Haverkort de nummer twee in de tussenstand van het kampioenschap, had daarmee in de wedstrijden eerst nog wat terrein goed te maken. De Oliviera eiste bij zijn debuut de zesde plaats voor zich op, terwijl Thomas ten Brinke teveel in verkeer zat en bleef steken op plek zeven. Hoewel Haverkort Bühler op 0,2 seconden zette, waren de verschillen daarachter met slechts 0,35 seconden tussen de Zwitserse en de nummer negen, Mehrbod Shameli, zeer klein.

q kas actie
Kas Haverkort

De tweede kwalificatie die even later op de vrijdagmiddag werd verreden en bepalend was voor de startopstelling van race drie, werd opnieuw door Haverkort gedomineerd. Het Nederlandse talent verbeterde zich tot 1:31.515 seconden en zette daarmee de nummer twee op 0,245 seconden. Die nummer twee was dit keer Boya, gevolgd door Goethe en een opnieuw sterk presterende Bühler.

q ten brinke
Thomas ten Brinke

Op plek vijf was Ten Brinke de aanvoerder van het volgende MP Motorsport-treintje bestaande uit Dufek en Enzo Joulié.

race 1 start 2
De start

En dat is één
In de eerste, op zaterdagochtend verreden race, waren de omstandigheden echter heel anders. Hoewel het niet meer regende, was de baan nat en dus stond het hele veld op regenbanden. Haverkort had echter in de eerste vrije training met een snelste tijd al laten zien ook op een nat Jarama uitstekend uit de voeten te kunnen. Vanaf poleposition was de Nederlander goed weg en had bij de eerste doorkomst al een voorsprong van meer dan een seconde op de nummer twee. Na in eerste instantie de marge op rond de anderhalve seconde geconsolideerd te hebben, bouwde Haverkort vanaf ronde tien zijn voorsprong snel verder uit, noteerde de snelste raceronden en pakte zo met vier seconden tot de nummer twee onbedreigd de zege.

race 1 kas dufek
Kas Haverkort en Joshua Dufek

De strijd om de overige podiumposities was eigenlijk ook al heel snel beslist. Vanaf een vierde plek had Dufek met een uitstekende start direct de tweede positie te pakken en hoewel de Zwitser het tempo van Haverkort niet kon volgen, liep hij wel steeds verder weg van Boya, die op meer dan negen seconden van de nummer twee het podium completeerde.

race 1 podium
Podium

race 1 boya buhler
Mari Boya, voor Léna Bühler

De Spaanse nummer twee uit het kampioenschap had in de eerste ronde al afgerekend met Bühler en reed zo tot in de slotfase een eenzame race. Tegen het eind kwam namelijk Ten Brinke snel richting het podium gereden. De jonge Nederlander had vanaf plek zeven al in de tweede ronde de vierde positie te pakken. Het gat naar Boya bedroeg echter toen al bijna vier seconden. Een aantal ronden vocht Ten Brinke een mooie strijd uit met een vanaf startplek tien sterk naar voren gekomen Enric Bordas. Eén keer wist de Spanjaard de Nederlander uit te remmen, maar de MP Motorsport-piloot sloeg met een mooie switch back direct terug om daarna weg te rijden van zijn belager. In de slotfase liep Ten Brinke nog snel in op Boya, maar bleef uiteindelijk op 0,3 seconden van het podium op plek vier steken.

race 1 ten brinke
Thomas ten Brinke, voor Enric Bordas

Omdat aan kop de verschillen redelijk groot waren, was de mooiste strijd achter de rug van Bordas gaande. In eerste instantie bestond deze groep uit een na de start vanaf plek twee in de eerste ronden door diverse rijders gepasseerde Bühler, Carles Martinez, Paul Adrien Pallot, De Oliviera, Joulié, Lorenzo Fluxa en Goethe.

race 1 goethe
Oliver Goethe

De Deen had zijn mooie uitgangspositie vanaf plek drie al bij de start verspeeld toen hij bijna niet weg kwam en maar net door een aantal andere rijders kon worden ontweken. Gaandeweg de race splitste deze grote groep zich op in diverse strijdende kleinere groepjes. Nadat Bühler in de eerste ronden al een podiumpositie in rook had zien opgaan, zat zelfs een top zes klassering er voor de Zwitserse niet in. De Drivex-pilote verremde zich een keer, moest door het zand en viel terug van plek zes naar twaalf. Even later belandde ze in het grind en daarmee was haar race met nog drie ronden te gaan helemaal over.

race 1 martinez
Carles Martinez

Martinez pakte na 17 ronden de zesde plaats, maar zijn achterstand op winnaar Haverkort bedroeg al meer dan een halve minuut. Pallot werd nog gepasseerd door De Oliviera en daarmee pakte de Portugese nieuwkomer de zevende positie. Joulié en Goethe vochten nog tot de finish een onderlinge MP Motorsport-duel uit, wat met een verschil van 0,3 seconden in het voordeel van de Fransman werd beslist.

Uitslag race 1:
1. Kas Haverkort, MP Motorsport, 17 ronden
2. Joshua Dufek, MP Motorsport, + 4.043
3. Mari Boya, MP Motorsport, + 13.709
4. Thomas ten Brinke, MP Motorsport, + 14.100
5. Enric Bordas, Formula de Campeones, + 16.407
6. Carles Martinez, Formula de Campeones, + 30.273
7. Guilherme de Oliviera, Drivex School, + 33.348
8. Paul Adrien Pallot, Drivex School, + 34.774
9. Enzo Joulié, MP Motorsport, + 37.323
10. Oliver Goethe, MP Motorsport, + 37.637
11. Lorenzo Fluxa, Global Racing Services, + 40.051
12. Suleiman Zanfari, Global Racing Services, + 48.693
13. Alejandro Garcia, Global Racing Services, + 51.265
14. Nicolas Baptiste, Drivex School, + 52.277
15. Mehrbod Shameli, XCEL Motorsport, + 1:04.690
16. Léna Bühler, Drivex School, + 3 ronden

Snelste ronde: Kas Haverkort in 1:38.152
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet