NASCAR

NASCAR: Austin Cindric wint Xfinity titel in Phoenix

Penske-coureur Austin Cindric schreef met een overwinning in de allerlaatste seizoenswedstrijd op Phoenix de Xfinity-titel op zijn naam. Een late pitstop in een met drie ronden verlengde wedstrijd bracht de definitieve beslissing.
2020 Kampioenschapsduel
Allgaier, Briscoe en Cindric strijden aan kop om de titel. Zo moet een titelbeslissende wedstrijd zijn.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Austin Cindric wint Xfinity titel in Phoenix
Austin Cindric's pitcrew legde er tijdens de verlenging vier banden omheen en hijzelf deed de rest en schoot aan Justin Allgaier en Noah Gragson voorbij om de Desert Diamond West Valley 200 en de titel op zijn naam te schrijven. Een prachtig resultaat voor de man die exact zijn 100e wedstrijd in de Xfinity-series reed. De gok om twee ronden voor het einde nog voor verse Goodyears naar binnen te gaan werd beloond. Een neutralisatie kort voor het einde had eigenlijk wel zijn titelkansen in gevaar gebracht maar deze gok werd beloond. Overigens verklaarde Cindric achteraf dat hij Sheldon Creed in de Truckseries afgelopen vrijdagavond hetzelfde had zien doen. Creed won en Cindric had eigenlijk maar één optie om er ook voor dezelfde wijze voor te gaan.

2020 Allgaier Justin Allgaier neemt de kop in Phoenix Arizona.

Terwijl Cindric nota bene aan de leiding lag spinde titelkandidaat Chase Briscoe en moest er geneutraliseerd worden. Cindric opteerde voor nieuwe banden maakte bij de herstart nog wel eventjes contact met Justin Allgaier en Noah Gragson, laatstgenoemde lag in de voorlaatste ronde op kop totdat Cindric met optimale verse Goodyears aan hem voorbij ging richting overwinning en titel.

Chase Briscoe: "Het was beschamend om er vanaf te spinnen. Ik heb mij in mij gehele leven nog nooit zo klein gevoeld. Mijn gedachte was alleen maar als Austin niet ging winnen dat het duur voor Ford ging worden." Austin Cindric's crewchief Brian Wilson: " Soms zijn het zware beslissingen. Maar deze was gebaseerd op hetgeen van wat ik tijdens de Truckwedstrijd zag." Justin Allgaier maakte voor de vierde maal deed uit van "The Championship Four" eindigde als vijfde terwijl er voor Justin Haley en Chase Briscoe een achtste en negende plek was weggelegd.

2020 Briscoe Cindric
De Ford-rijders Cindric en Briscoe in zwaar gevecht.

Justin Allgaier: "Ik wist dat het tot het einde een zwaar gevecht zou worden. Ik had ook het gevoel dat ik nu niet bepaald over de beste auto beschikte. Ik was meer teleurgesteld in het feit dat ik niet als tweede eindigde ik ben er ook van overtuigd dat ik mij hier voor 100 procent gegeven heb. " Nadat één van Justin Haley's teamleden positief op COVID-19 getest was, beschikte hij over een totaal andere crew wat voor de finale ook geen ideaal uitgangspunt was.

2020 Allgaier Cindric
Cindric in gevecht met Justin Allgaier. Mooier kon de titelstrijd niet zijn toch?

Voor Cindric betekende het zijn zesde seizoensoverwinning maar was zeker niet zo sterk als Chase Briscoe. Overigens reed Cindric in totaal 72 ronden aan de leiding. Austin is de zoon van Team Penske President Tim Cindric en heeft er op zijn manier lang voor moeten vechten. Austin Cindric: "Toen ik in Bandolero en Legends auto's stapte was ik bepaald niet erg goed. Als je hieraan wilt beginnen zul je er hard voor moeten werken. Niet waar je begint maar hoe dat je er op de lange termijn over denkt." Cindric is bijzonder goed op de roadcourses en behaalde pas dit jaar zijn eerste oval overwinning. Anderzijds deed Austin in het verleden ook nogal wat GT-ervaring in Amerika en Australië op.

2020 Cindric 2
Austin Cindric is de nieuwe Xfinity kampioen.

Chase Briscoe was zwaar teleurgesteld. "Ik moet er nog veel aan doen om nog beter. Het is prettig om te weten dat ik naar de Cup-series ga, maar na zo'n jaar als dit doet het pijn om het kampioenschap als vierde te beëindigen."Zowel Justin Haley als Austin Cindric hebben hun overstap naar de Cup met een jaar uitgesteld, zij zagen er weinig in om een jaar te verspillen met auto's die in 2022 ouderwets zijn. Allgaier reed in totaal 76 ronden aan de leiding. Briscoe en Cindric schreven overigens de beide wedstrijdsegmenten op hun naam.

Uitslag Desert Diamond Casiono West Valley 200
1. Austin Cindric Ford 203 ronden
2. Noah Gragson Chevrolet 203 ronden
3. Brandon Jones Toyota 203 ronden
4. Michael Annett Chevrolet 203 ronden
5. Justin Allgaier Chevrolet 203 ronden
6. Harrison Burton Toyota 203 ronden
7. Ross Chastain Chevrolet 203 ronden
8. Justin Haley Chevrolet 203 ronden
9. Chase Briscoe Ford 203 ronden
10. Jeremy Clements Chevrolet 203 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet