DTM

DTM: Liveblog finale Hockenheim

201106 DTM Liveblog opening

René Rast, Nico Müller of toch nog Robin Frijns? Dat is de grote vraag voorafgaand aan de DTM-finale van dit weekeinde, als altijd op de Hockenheimring Baden-Württemberg. Rast heeft met 19 punten voorsprong natuurlijk de beste uitgangspositie om als laatste DTM-kampioen in de huidige vorm de boeken in te gaan, terwijl Frijns' kansen realistisch gesproken uiterst gering zijn, maar we hebben in de DTM al wel meer vreemde dingen zien gebeuren... Voor de rest gaat het dit weekeinde ook over de toekomst van de serie: er worden meer details over het reglement voor volgend jaar bekendgemaakt. Op Hockenheim komen ook de DTM Trophy, Eurocup Formule Renault en GTC Race/Goodyear 60 in actie. AUTOSPORT.NL is ter plekke en doet verslag via dit liveblog.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Rebocar/R. de Boer

17.00 uur: En daarmee sluiten we onze berichtgeving van het DTM-seizoen 2020 via het liveblog af. Het was een merkwaardig seizoen, maar we zijn blij dat we toch bij het merendeel van de evenementen ter plekke konden zijn. Vanuit Hockenheim een prettige avond en graag tot spoedig.

16.55 uur: Pole-sitter Lorenzo Colombo (Bhaitech) won voor het eerst in ruim een jaar weer eens een race in de Eurocup Formule Renault. Hij zegevierde met een voorsprong van 1,803 seconden op ART-rijder Victor Martins. Voor MP Motorsport was er podiumsucces dankzij de derde plaats van Franco Colapinto, die daarmee, met alleen de finale van volgende week op Paul Ricard nog te verrijden, ook al zeker is van de derde plaats in het rijderskampioenschap. Tijmen van der Helm sloot de race als 13e af.

16.00 uur: Kampioen Tim Heinemann sloot het seizoen in de DTM Trophy in stijl af. Hij behaalde zijn zevende overwinning van het jaar in een race die als een van de spectulairste van het jaar de boeken ingaat. Pole-sitter Lucas Mauron leidde in de beginfase, maar had een probleem met de versnellingsbak, waardoor hij tijdelijk tot de twaalfde plaats terugviel. Heinemann nam de leiding over en won, voor BMW-rijder Ben Tuck, die na een lastige periode het seizoen afsloot met de tweede plaats. Mauron kwam sterk terug en eindigde nog als derde na een rondenlange strijd met de Poolse Mercedes-rijder Jan Kisiel en Toyota-rijder José María López. Max Koebolt werd in de laatste race van het seizoen achtste.

201108 DTM Race Rast dak

14.40 uur:
René Rast won, en hij won in stijl. Zijn zevende overwinning van het seizoen was meer dan genoeg voor het binnenhalen van zijn derde kampioenstitel in vier jaar. Nico Müller eindigde zowel in de laatste race van het seizoen als in de eindstand van het rijderskampioenschap op de tweede plaats, met 23 punten achterstand op Rast in het rijdersklassement. De laatste podiumplaats van het seizoen gaat naar Jamie Green, die het jaar daarmee sterk afsluit. Achter routinier Mike Rockenfeller eindigde Robin Frijns als vijfde in de race, voor Loïc Duval, waarmee de zes Audi-fabrieksrijders in de laatste race van de huidige Class 1-auto's de eerste zes plaatsen in de wedstrijd bezetten. Beste BMW-rijder was Jonathan Aberdein als zevende, gevolgd door zijn teamgenoten Glock, Van der Linde en Eng.

Lees het volledige verslag van de race hier.

12.25 uur: Na een probleem tijdens de kwalificatie moest Markus Winkelhock in de Space Drive-Audi in de GTC Race van achteraan starten, maar hij toonde al zijn kwaliteiten en kwam na 17 ronden als winnaar over de eindstreep. Daarmee behaalde Winkelhock ook de titel in deze klasse. Kenneth Heyer eindigde met de Car Collection-Mercedes op de tweede plaats, voor Vincent Kolb in de Phoenix Racing-Audi.

11.35 uur: Voor de vierde maal op rij start Lucas Mauron vanaf de pole-position in de DTM Trophy. Met zijn Audi R8 van het team Hella Pagid Racing One kwam de Zwitser - die ook de Braziliaanse nationaliteit heeft - tot een tijd van 1:46,654 minuten. Daarmee was hij bijna zeven tienden van een seconde sneller dan de Oostenrijker Nicolas Schöll, die zich met de Porsche Cayman van Allied Racing als tweede kwalificeerde. De Zwitser Rudolf Rhyn reed met de Cayman van Phoenix Racing de derde tijd, maar wordt vijf plaatsen teruggezet omdat de wedstrijdleiding hem als schuldige aanwees voor de crash in de startronde van de race van gisteren. Daarmee start de al als kampioen vaststaande Tim Heinemann met zijn Mercedes-AMG als derde, voor de beide BMW-rijders Ben Green en Ben Tuck. Max Koebolt had opnieuw te maken met technische problemen, waardoor zijn BMW meerdere malen op de baan tot stilstand kwam. Hij kwalificeerde zich als twaalfde.

201108 DTM liveblog quali

11.00 uur:
René Rast heeft zijn uitgangspositie voor de afsluitende DTM-race van het seizoen nog verder verbeterd. In de laatste kwalificatie van het Class 1-tijdperk behaalde de Duitser met de Audi RS 5 DTM van het Audi Sport Team Rosberg met een tijd van 1:28,337 minuten zijn zevende pole van dit seizoen. Omdat zijn concurrent Nico Müller niet verder kwam dan de vierde startplaats, vergroot Rast met de drie extra punten voor de pole-position zijn voorsprong in het kampioenschap tot 16 punten. Zelfs als Müller vanmiddag nog de race wint, heeft Rast aan de vijfde plaats genoeg om zijn derde kampioenstitel binnen te halen. Mike Rockenfeller kwalificeerde zich als tweede, voor Audi-merkgenoten Jamie Green en Nico Müller. Beste BMW-rijder is Jonathan Aberdein als vijfde, voor de Audi-rijders Duval, Habsburg en Frijns. BMW-rijder Glock en Fabio Scherer met de WRT-Audi completeerden de top tien.

10.15 uur: De Italiaan Lorenzo Colombo eindigde bovenaan in de kwalificatie van de Formule Renault. De rijder van het team Bhaitech reed een tijd van 1:36,956 minuten en was daarmee 0,066 seconden sneller dan de Fransman Victor Martins. Diens ART-teamgenoot Paul Aron eindigde als derde, voor de beide MP-coreurs Hadrien David en Franco Colapinto. Tijmen van der Helm kwalificeerde zich op de zevende plaats. De tijden van de eerste 16 rijders liggen binnen een seconde.

9.40 uur: De kwalificatie van de GTC Race werd met de rode vlag onderbroken, nadat Martin Ragginger met de Space Drive-Porsche van de baan was geraakt en een groot deel van een reclamebord van piepschuim over het asfalt verspreid had. Nadat de obstakels verwijderd waren, kon de sessie worden voortgezet. Kenneth Heyer eindigde met een tijd van 1:38,509 minuten in de Car Collection-Mercedes als snelste, op 0,256 seconden gevolgd door Vincent Kolb in de Phoenix-Audi. Bernd Mayländer sloot de sessie met de Space Drive-Mercedes als derde af.

zondag 9.30 uur: Goedemorgen vanuit Hockenheim, waar we ons opmaken voor de afsluitende dag van het finaleweekeinde. Het programma voor vandaag is:

9.05-9.25 uur: kwalificatie GTC Race
9.40-10.00 uur: kwalificatie Eurocup Formule Renault
10.30-10.50 uur: kwalificatie DTM
11.05-11.25 uur: kwalificatie DTM Trophy
11.50-12.23 uur: race 2 GTC Race
13.30-14.30 uur: race 2 DTM
15.15-15.45 uur: race 2 DTM Trophy
16.10-16.45 uur: race 2 Eurocup Formule Renault

17.45 uur: Fabio Scherer is uit de uitslag van de DTM-race gehaald vanwege een overtreding van de parc fermé-regels door zijn team. Voor de rest is de uitslag definitief, waarmee wij ook de berichtgeving voor vandaag vanuit Hockenheim afsluiten. We kijken uit naar een spannende beslissing in de strijd om de DTM-titel. Een prettige avond en tot morgen!

17.00 uur:
Voor de vijfde maal dit seizoen won de Braziliaan Calo Collet (R-Ace GP) een race van de Formule Renault Eurocup. In de 19 ronden lange wedstrijd op Hockenheim, die een aantal incidenten en een safety-car-fase kende, kwam Collet twee seconden voor de Fransman Victor Martins (ART) over de eindstreep. De Brit Alex Quinn (Arden) finishte als derde, voor Franco Colapinto, die daarmee de best geklasseerde rijder van MP Motorsport was. Zijn teamgenoot Hadrien David finishte als vijfde, voor Tijmen van der Helm (FA Racing).

201107 DTMT Mauron

16.00 uur:
Net als in de DTM zegevierde ook in de DTM Trophy een Zwitserse rijder met een Audi. Lucas Mauron nam vanaf de pole-position bij de start de leiding en stond die in de race over 16 ronden inclusief twee safety-car-fases niet meer af. De eerste safety-car-fase was het gevolg van een aanrijding tussen de beide Porsche-rijders Terting en Rhyn bij de start. Terting ging in de rondte en ruimde daarbij ook Josá María López, Jan Philipp Springob en Marc de Fulgencio van de baan. Pas in de zesde ronde werd de race weer vrijgegeven. de tweede neutralisatie otstod in de slotfase, toen Ben Green standde met een afgebroken linker voorwiel. Zo eindigde de race ook achter de safety-car. Tim Heinemann eindigde als tweede, Porsche-rijder Nicolas Schöll werd als derde geklasseerd. Max Koebolt kwam als egende over de eindstreep.

201107 Liveblog DTM race

14.45 uur:
De strijd om de DTM-titel blijft onbeslist tot de race van morgen, de laatste wedstrijd van het seizoen. In de race van vandaag deed Nico Müller wat hij moest doen om zijn titelkansen te behouden: hij won na meerdere positiewisselingen met zijn aartstivaal René Rast en verkleinde daarmee de achterstand in de tussenstand van 20 naar 13 punten. Rast sloot de race als tweede af, voor zijn Rosberg-teamgenoot Jamie Green. Daarachter eindigden Audi-rijders Duval en Rockenfeller, Jonathan Aberdein was de beste BMW-rijder op de zesde plaats. Robin Frijns kwam als zevende over de eindstreep en speelt nu officieel geen rol meer in de strijd om de rijderstitel. Robert Kubica, Philipp Eng en Sheldon van der Linde (allen BMW) completeerden de top tien.

De race kende een tweetal safety-car-fases. De eerste kwam al in de eerste ronde, nadat Marco Wittmann en Harrison Newey met elkaar in de eerste bocht van de baan waren geraakt. Ook Robert Kubica was bij dit incident betrokken, maar die kon in ieder geval zijn race nog voortzetten. De tweede neutralisatie volgde in de slotfase en werd veroorzaakt door Timo Glock, die in de Sachskurve met zijn BMW in de grindbak belandde. Met nog vijf ronden te gaan werd de race daarop weer vrijgegeven.

201107 Liveblog GTC Schneider

12.40 uur: Bernd Schneider heeft met de Space Drive-Mercedes de eerste wedstrijd van de GTC Race gewonnen. Na 17 ronden kwam de vijfvoudig DTM-kampioen met een voorsprong van 2,638 seconden op Markus Winkelhock met de Space Drive-Audi over de eindstreep. Eveneens met een Audi, ingezet door Phoenix Racing, eindigde Vincent Kolb op de derde plaats.

11.35 uur: Niet alleen in de DTM, ook in de DTM Trophy start er een Audi vanaf de pole-position. Lucas Mauron verkeert in topvorm met zijn Racing One-Audi R8 en reed met 1:46,924 minuten de snelste tijd in de kwalificatie. Daarmee was hij 0,453 seconden sneller dan de Oostenrijker Nicolas Schöll met de Allied Racing-Porsche Cayman. De tweede startrij is in handen van twee Mercedes-rijders, Tim Heinemann en Jan Kisiel, gevolgd door Ben Green als snelste BMW-rijder. Max Koebolt had constant te kampen met motorstoringen en kwalificeerde zich slechts als 14e.

201107 DTM Liveblog RAS quali

11.05 uur: René Rast heeft zijn voorsprong op Nico Müller in het rijdersklassement weer een beetje vergroot: voor de zesde keer dit seizoen behaalde de Duitse Audi-coureur de pole-position. Met zijn tijd van 1:28,405 minuten was Rast de snelste in de kwalificatie, terwijl zijn naaste concurrent Müller bleef steken op 1:28,453 minuten. Daarmee start de Zwitser als tweede, voor Jonathan Aberdein, die enigszins verrassend en voor de eerste maal dit seizoen de snelste BMW-rijder in de top drie was. Daarachter volgen Jamie Green (Audi), de beide BMW-rijders Sheldon van der Linde en Philipp Eng en dan vier Audi-rijders: Loïc Duval, Robin Frijns, Mike Rockenfeller en Fabio Scherer.

10.15 uur: De Braziliaan Caro Collet (R-Ace) behaalde met een tijd van 1:36,833 minuten de pole-position voor de eerste Formule Renault-race. Hij had een marge van 0,117 seconden op Victor Martins (ART), de enige andere rijder die ook nog onder de 1:37 kwam. Daarachter volgden de Brit Alex Quinn (Arden Racing), de Est Paul Aron (ART) en de Argentijn Franco Colapinto als beste rijder van MP Motorsport. De enige Nederlander in het veld, Tijmen van der Helm (FA Racing), stond een tijdlang bovenaan, maar kwalificeerde zich uiteindelijk als zesde.

10.10 uur: Bernd Schneider was de snelste in de kwalificatie van de GTC Race. Met de Space Drive-Mercedes kwam hij tot een tijd van 1:38,542 minuten, 0,056 seconden sneller dan Markus Winkelhock in de Space Drive-Audi R8. De derde tijd was voor Vincent Kolb in de Phoenix Racing-Audi, gevolgd door de Belg Wim Spinoy in de Car Collection-Mercedes.

zaterdag 10.00 uur: Goedemorgen vanuit Hockenheim, blauwe lucht, stralend zonnig, ideaal raceweer. Alleen jammer dat er geen toeschouwers zijn, vanwege bekende redenen. Maar goed, we maken er het beste van! Het programma voor vandaag:

9.05-9.25 uur: kwalificatie GTC Race
9.40-10.00 uur: kwalificatie Eurocup Formule Renaut
10.30-10.50 uur: kwalificatie DTM
11.05-11.25 uur: kwalificatie DTM Trophy
11.50-12.23 uur: race 1 GTC Race
13.30-14.30 uur: race 1 DTM
15.15-15.48 uur: race 1 DTM Trophy
16.10-16.45 uur: race 1 Eurocup Formule Renault

201106 Liveblog Mue

17.05 uur: Nico Müller (boven) was het snelst in de tweede vrije training van de DTM. Zijn tijd van 1:29,218 minuten was ook de snelste tijd van de dag. Achter hem eindigden de beide Rosberg-Audi-teamgenoten Jamie Green en René Rast, terwijl Timo Glock met de vierde tijd de beste BMW-rijder was. Daarachter volgden diens merkgenoten Sheldon van der Linde en Marco Wittmann. Voor Robin Frijns liep de sessie nu beter: hij werd weliswaar als achtste geklasseerd, maar kwam met acht tienden van een seconde toch nog relatief veel tijd tekort. Daarmee eindigt ook het programma voor vandaag, morgen zijn we graag weer terug.

201106 GTC 60 liveblog
Start van de Goodyear 60-race

16.15 uur: De eerste race van het weekeinde was de één-uurswedstrijd van de GTC Race-klasse onder de naam Goodyear 60. Zoals te verwachten viel, domineerden de professionals met de Space Drive-auto's. Het Mercedes-duo Bernd Schneider/Bernd Mayländer voerde gedurende de eerste helft van de race het veld aan, maar na de pitstops nam de solo rijdende Markus Winkelhock met de Audi de leiding over en reed vervolgens de overwinning naar huis. De beide Bernds eindigden op 0,621 seconden van de winnaar als tweede. De derde plaats was ook voor een Mercedes-team, en wel Mario Hirsch en Dominik Schraml. Er waren twee safety-car-interventies, eenmaal nadat Jürgen Vöhringer zijn Audi in de grindbak geparkeerd had en eenmaal vanwege Kim Berwanger, die met zijn Porsche op de baan tot stilstand gekomen was.

201106 Liveblog Mauron

14.50 uur:
Lucas Mauron (foto boven) herhaalde in de tweede vrije training van de DTM Trophy zijn prestatie uit de eerste sessie door als snelste af te sluiten. Hij reed een tijd van 1:48,131 minuten en eindigde daarmee wederom voor Mercedes-rijder Tim Heinemann. Daarachter volgden met de Oostenrijker Nicolas Schöll en de Zwitser Rudolf Rhyn twee Porsche-rijders. Max Koebolt eindigde met de Walkenhorst-BMW op de 13e plaats.

201106 Liveblog ROC

14.00 uur: Zoals we het hele seizoen al hebben gezien, domineerden de Audi-rijders ook in de eerste vrije training van de DTM op Hockenheim het tempo. Mike Rockenfeller eindigde met een tijd van 1:29,594 minuten bovenaan, voor zijn merkgenoten René Rast, Ferdinand Habsburg, Jamie Green, Loïc Duval en Nico Müller. Daarachter volgde Timo Glock als snelste BMW-rijder op de zevende plaats. Harrison Newey en Fabio Scherer (beide WRT-Audi) en Sheldon van der Linde (BMW) completeerden de top tien. Robin Frijns daarentegen kende een lastige sessie. "Er was iets met het linker achterwiel, een heel raar gevoel", gaf hij te kennen.

12.40 uur: De Britse Arden-rijder Alex Quinn eindigde bovenaan in de tweede collectieve Formule Renault-test. Hij kwam tot een tijd van 1:37,289 minuten, maar het verschil met Victor Martins (ART) bedroeg slechts 0,064 seconden De Spanjaard David Vidales (JD Motorsport) slot de sessie als derde af. Sterk was Tijmen van der Helm (FA Racing) met de vijfde tijd, een plaats voor Franco Colapinto als snelste rijder van MP Motorsport.

IMG 3758

12.00 uur: Uw redacteur was enkele uren zoet met de simultaanvertaling van de presentatie over de toekomst van de DTM en de aansluitende persconferentie. Alles wat bekendgemaakt is, waaronder het spectaculaire, 1.200 pk sterke studiemodel voor een nieuwe elektrische raceserie, die vanaf 2023 aan het DTM-pakket wordt toegevoegd, is te vinden in ons aparte artikel.

11.45 uur: Klasse verloochent zich niet: Bernd Mayländer en Bernd Schneider eindigden met de Space Drive-Mercedes als snelste in de kwalificatie voor de Goodyear 60. Met hun tijd van 1:38,538 minuten waren ze 0,300 seconden sneller waren dan Markus Winkelhock in de Space Drive-Audi. De derde tijd was voor Vincent Kolb in de Audi R8 van Phoenix Racing, voor het Equipe Vitesse-Mercedes-duo Mario Hirsch en Dominik Schraml.

11.15 uur:
De Zwitser Lucas Mauron, een van de junior-rijders van Lamborghini, heeft de vorm in de DTM Trophy duidelijk te pakken. Nadat hij onlangs in Zolder zijn eerste overwinning behaalde en daags daarna opnieuw won, was de rijder met de Audi R8 van het team Hella Pagid Racing One in de eerste vrije training op Hockenheim de snelste. Met zijn tijd van 1:48,160 minuten was de Zwitser 0,234 seconden sneller dan Mercedes-rijder Tim Heinemann, die al als kampioen vaststaat. Daarachter volgde de Zwitser Rudolf Rhyn met de Porsche van Phoenix Racing als derde. De BMW's misten wat tempo, getuige ook de twaalfde tijd voor Max Koebolt.

10.35 uur:
De Fransman Victor Martins, uitkomend voor ART Grand Prix, was met een tijd van 1:37,305 minuten de snelste in de eerste collectieve test van de Formule Renault Eurocup. Hij had een voorsprong van 0,271 seconden op de Brit Alex Quinn (Arden), daarachter volgde de Argentijn Franco Colapinto als snelste rijder van MP Motorsport, direct voor zijn Franse teamgenoot Hadrien David. De eige Nederander in het veld, Tijmen van der Helm, sloot in zijn auto van het Spaanse FA Racing de sessie als 13e van de in totaal 17 deelnemers af.

10.00 uur:
Kenneth Heyer en de Belg Wim Spinoy sloten met de Car Collection-Mercedes de vrije training van de GTC Race/Goodyear 60 als snelste af. Ze kwamen tot een tijd van 1.39,625 minuten, 0,25 seconden sneller dan Markus Winkelhockin de Space Drive-Adi R8. Daarachter volgde het Mercedes-duo Bernd Mayländer en Bernd Schneider, eveneens met behulp van Space-drive-technologie.

vrijdag 9.00 uur: Goedemorgen vanuit Hockenheim, waar het 1 graad is, maar wel de zon schijnt. Het programma voor vandaag is als volgt:

9.05-9.40 uur: vrije training GTC Race/Goodyear 60
9.50-10.25 uur: test 1 Formule Renault
10.35-11.05 uur: 1e vrije training DTM Trophy
11.15-11.35 uur: kwalificatie Goodyear 60
11.45-12.30 uur: test 2 Formule Renault
13.00-13.45 uur: 1e vrije training DTM
14.05-14.40 uur: 2e vrije training DTM Trophy
15.00-16.00 uur: race Goodyear 60
16.20-16.50 uur: 2e vrije training DTM


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet