Formula 4

Spaans F4: Titelstrijd spitst zich toe op Kas Haverkort en Mari Boya

kopfoto

De vijfde ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap heeft opnieuw een drietal spannende en enerverende races opgeleverd. Op Motorland Aragon werden de eerste twee wedstrijden gewonnen door de Spanjaard Mari Boya, terwijl lijstaanvoerder Kas Haverkort de derde wedstrijd afgetekend op zijn naam schreef. Ondanks dat de 16-jarige Nederlander in de eerste twee races in allerlei gevechten veel tijd verloor, wist de MP Motorsport-rijder met een tweede en derde plaats toch weer drie keer op het podium te eindigen. De pas 15-jarige Thomas ten Brinke zag in race twee een mooie inhaalrace beloond met een tweede positie, nadat hij in race één na een net zo fraaie inhaalrace met plek vier net buiten het podium was blijven steken. Joshua Dufek en Enric Bordas waren de andere rijders die een keer richting het podium mochten, waarbij Bordas zelfs de enige niet-MP Motorsport-rijder was die Barcelona met een trofee kon verlaten.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Dutch Photo Agency

Na een pauze van een maand werd het Spaans Formule 4 kampioenschap voortgezet met ronde vijf op het circuit Motorland Aragon. Na zijn succesvolle uitstapjes in de Formule Renault Eurocup hervatte de 16-jarige Kas Haverkort als lijstaanvoerder in de tussenstand zijn titeljacht.

top 3
De top 3 voor de wedstrijd op Motorland Aragon, v.l.n.r. Mari Boya, Kas Haverkort en Oliver Goethe

Het TeamNL-talent zette zijn bedoelingen in de vrije trainingen kracht bij door in drie van de vier sessies de eerste plaats voor zich op te eisen. In de andere sessie was het de 15-jarige Thomas ten Brinke die zijn MP Motorsport-bolide op plek één parkeerde.

race 1.boya
Mari Boya

Mari Boya naar pole
De kwalificatie leverde echter een iets ander beeld op. Zowel Haverkort als Ten Brinke kregen in het drukke verkeer de snelle sectortijden niet in één ronde aan elkaar gekoppeld. Mari Boya, op 48 punten van Haverkort de nummer twee in de tussenstand, deed dat wel en eiste de eerste plaats voor zich op, gevolgd door de andere MP Motorsport-piloot, Joshua Dufek. Enigszins verrassend ging de derde plaats naar Enric Bordas en pas op vier Haverkort. Ten Brinke bleef zelfs steken op plek negen.

race 1.start
De start

Eerste race voor Mari Boya
Bij de start van de eerste race nam Boya meteen de kop, gevolgd door Dufek terwijl Haverkort werd afgeknepen door Bordas en zich tevreden moest stellen met plek vier. Terwijl aan kop Boya en Dufek probeerden een gaatje te slaan, maakte Haverkort in ronde vier korte metten met Bordas en begon meteen het gaatje naar de leiders te dichten. In ronde vijf was Dufek het volgende slachtoffer van de dadendrang van Haverkort. Aan kop had Boya van de strijd om plek twee geprofiteerd en was ruim 2,5 seconden weggelopen bij zijn MP Motorsport-teamgenoten.

race 1.boya dufek kas
De top drie in één beeld, Boya, Dufek, Haverkort

Op plek twee aangeland begon Haverkort echter snel in te lopen op Boya, noteerde de snelste raceronde en was de Spanjaard met nog één ronde te gaan tot op een halve seconde genaderd. Een paar bochten voor de finish deed Haverkort nog een schijnaanval, maar het gat was te groot, Boya verremde zich niet en eiste zo de winst voor zich op.

race 1.tenbrinke
Thomas ten Brinke

Achter de top twee was de strijd om de laatste podiumpositie minstens zo spannend. Vanaf plek negen was Ten Brinke meteen na de start aan een opmars begonnen. Met mooie en gedecideerde inhaalacties passeerde Ten Brinke de ene na de andere tegenstander, reed de diverse gaten dicht en was in ronde zeven al aangeland op plek vier. Vervolgens dichtte hij het gat naar zijn MP Motorsport-teamgenoot Dufek en zette de Zwitser in de laatste twee ronden onder druk. Hoewel Ten Brinke het een paar keer probeerde, greep Dufek toch de derde positie en zag de Nederlander zijn fraaie inhaalrace niet met een podium beloond.

race 1.goethe.3
Oliver Goethe, einde titelaspitaties

Bordas kon het tempo van de top vier niet volgen en raakte naar mate de wedstrijd vorderde in gevecht met de groep bestaande uit Mehrbod Shameli, Carles Martinez, Paul Adrien Pallot, Oliver Goethe en Léna Bühler. In de zevende ronde vielen Goethe en Martinez daaruit weg toen dit tweetal elkaar raakte. Voor Goethe, de nummer drie in de tussenstand van het kampioenschap, betekende de uitvalbeurt meteen het einde van zijn titelaspiraties. In dezelfde ronde viel ook Bühler weg toen de Zwitserse tegen het achterwiel van Pallot aanreed en met een gebroken voorwielophanging moest opgeven. Daarna ontstond een rondenlang fel duel om de vijfde plaats tussen Bordas en Pallot.

race 1.fluxa
Lorenzo Fluxa

Twee ronden voor het einde wist Pallot deze wiel-aan-wiel-strijd in zijn voordeel te beslissen waarbij Bordas in de slotronde ook nog Lorenzo Fluxa aan zich voorbij zag gaan. De zeker in de beginfase zo snelle Shameli moest uiteindelijk genoegen nemen met de achtste positie.

race 1.boya.winnaar
Winnaar Mari Boya

race 1.podium
Het podium van race 1

Met een volledige top vier bestaande uit MP Motorsport-rijders, mag duidelijk zijn dat het Nederlandse team tevreden kon zijn met het raceverloop in de eerste wedstrijd.

Uitslag race 1:
1. Mari Boya, MP Motorsport, 14 ronden
2. Kas Haverkort, MP Motorsport, + 0.333
3. Joshua Dufek, MP Motorsport, + 4.021
4. Thomas ten Brinke, MP Motorsport, + 4.187
5. Paul Adrien Pallot, Drivex School, + 7.134
6. Lorenzo Fluxa, Global Racing Services, + 8.936
7. Enric Bordas, Formula de Campeones, + 10.280
8. Mehrbod Shameli, XCEL Motorsport, + 12.071
9. Enzo Joulié, MP Motorsport, + 15.814
10. Valdemar Eriksen, Drivex School, + 16.112
11. Suleiman Zanfari, Global Racing Services, + 22.691
12. Eloy Sebastian Lopez, Global Racing Services, + 31.241
13. Alejandro Garcia, Global Racing Services, + 33.841
14. Carles Martinez, Formula de Campeones, + 1:10.724
15. Léna Bühler, Drivex School, + 7 ronden
16. Ivan Nosov, Drivex School, + 7 ronden
17. Oliver Goethe, MP Motorsport, + 7 ronden

Snelste ronde: Kas Haverkort in 2:01.106
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet