Formula 4

Formule 4: Lomko, Crawford en Bernier winnen op de Lausitzring

De drie voorlaatste wedstrijden van de ADAC Formule 4 kampioenschap leverden drie verschillende winnaars op. Ondanks een startgrid van slechts 13 auto's was er geen gebrek aan spanning. Er waren onder de wisselende weersomstandigheden drie verschillende winnaars.


2020 Start 2
Een natte boel op de Lausitzring.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

Lomko, Crawford en Bernier winnen op de Lausitzring
Wisselende weersomstandigheden stonden garant voor drie verschillende winnaars. In één van de spectaculairste seizoenswedstrijden behaalde Vladislav Lomko op een kletsnatte baan en naar beneden vallende motregen afgelopen zaterdag zijn tweede seizoensoverwinning.

2020 Start 1 De start vanuit een ander perspectief. Die zijn er genoeg op de Lausitzring.

De Fransman Victor Bernier(16 R-Ace GP) eindigde als tweede gevolgd door de Fin Elias Seppänen(US Racing) die overigens zijn 17e verjaardag vierde. Vladislav Lomko: " Het was een harde wedstrijd met vele onverwachte momenten en ik denk ook niet dat ik het beter had kunnen doen. Ik heb er in ieder geval van genoten. De jarige polesitter Seppänen verprutste in de eerste wedstrijd direct de start en moest de leiding al snel aan zijn team collega Tim Tramnitz afstaan. Vanaf een derde startplek kwam de 15-jarige Hamburger perfect weg. Daarachter bleef het rustig terwijl het veld dicht in elkaar schoof. Joshua Dürksen(ADAC Berlijn Brandenburg/Mücke) moest zijn positie tegenover Lomko verdedigen. In de zesde ronde verloor Tramnitz echter de controle over zijn auto, spinde en viel naar de zevende plek terug. Vervolgens kwam het duo Seppänen/Dürksen de eerste twee kopposities in.

Maar ook Seppänen gleed op de spekgladde Lausitzring van de baan en kwam net voor Tim Tramnitz op P6 weer terug op de baan. Daarachter reden de beide VAR Teamgenoten Jonny Edgar en Jak Crawford een vrij onopvallende wedstrijd totdat ook de Amerikaan een klein foutje maakte en van de baan geraakte. In de slotfase zag Dürksen er als de gedoodverfde winnaar uit totdat Turn 7 hem noodlottig werd. Acht minuten voor het einde kwam hij op het vuile gedeelte en kwam niet meer voor een podiumresultaat in aanmerking. Inmiddels had de Rus Lomko na de uitglijder van Dürksen de leiding van Bernier overgenomen en kwam met een voorsprong van vijf seconden als eerste over de streep. Achter Dürksen(4e) volgden Oliver Bearman(US Racing), Kirill Smal(R-ace GP) en op een zevende en achtste plak de VAR Red Bull Junioren Jonny Edgar en Jak Crawford.

2020 Crawford
Jak Crawford op weg naar de overwinning in R2 afgelopen weekend.

De Brit was meer dan tevreden over het feit dat hij nog op de baan gebleven was. Jonny Edgar: " De eerste rondes waren zo moeilijk dat heel veel mensen er vanaf gingen en ik wilde maar één ding op de baan blijven zo goed als het kon. Gedurende het allereerste weekend hier waren wij heel sterk maar hier heeft dit weekend nog niemand op het droge gereden."

Crawford wint R2
De Fransman Victor Bernier schreef afgelopen zondag de derde wedstrijd op zijn naam en de Brit Jonny Edgar lijkt met rasse schreden voor het team van VAR Red Bull Racing op een eerste titel af te stevenen. Zijn teamgenoot Jak Crawford had eerder op de dag de tweede wedstrijd op zijn naam geschreven. Tim Tramnitz(US Racing) stelde overigens voortijdig de rookietitel veilig.

Crawford 02
Crawford in gevecht met een grote groep concurrenten.

De zondag begon onder droge omstandigheden. Vanaf pole nam de Rus Kirill Smal direct de leiding voor Jak Crawford. Edgar, de leider in de tussenstand van het kampioenschap moest vanaf de laatste startplek vertrekken nadat hij in de kwalificatie geen tijd wist te realiseren. Met een spectaculaire inhaalwedstrijd sabelde de VAR-rijder zijn concurrenten neer totdat hij de aansluiting bij zijn teammaat gevonden had. Vervolgens gingen beiden aan de Rus Smal voorbij. Vervolgens ging Edgar bij zijn teamgenoot in de aanval maar verboog daarbij zijn voorvleugel en moest naar binnen. Een safetycarfase voor een spin van de Rus Lomko, die zaterdag nog gewonnen had, zorgde ervoor dat het 16-jarige Red Bull talent weer de aansluiting vond. Bij de herstart nam Crawford opnieuw de leiding en stond die niet meer af.
Voor de derde en laatste wedstrijd werden de hemelpoorten uitgebreid geopend en nam Victor Bernier de leiding.

2020 Bernier
Victor Bernier winnaar van de laatste wedstrijd.

Vanaf een achtste startplek viel Crawford al snel terug naar de staart van het veld maar wist zich opnieuw naar de koplopers op te werken maar werd het onschuldige slachtoffer van een aanrijding tussen Bearman en Smal waarbij beiden van de baan geraakten en Bearman de aanstormende Crawford niet meer kon uitwijken. De Amerikaan strandde in de grindbak en wist zichzelf daaruit niet meer te bevrijden. Vervolgens was er een safetycarfase-interventie voor de gestrande Crawford. Na de herstart zegevierde Bernier voor rookie kampioen Tramnitz die evenals in de eerste wedstrijd Smal kort voor het einde nog wist te passeren. Edgar eindigde als vierde voor de Israäliër Meyuhas en de Fin Seppänen.

2020 Edgar
Bezorgt de Brit Jonny Edgar VAR volgende week weer een nieuwe titel op haar CV.

Jak Crawford: "Voor mij een zeer ongelukkige wedstrijd. Ik had alle kansen op een podium en dan gebeurt er dit. Voor het kampioenschap is dit natuurlijk bijzonder bitter maar ik kan het ook niet meer veranderen. Wie weet wat er verder nog gebeurt. Het waren dit weekend totaal verschillende wedstrijden. Ik probeer in alle drie wedstrijden op Oschersleben mijn best te doen maar Jonny Edgar's resultaten zullen de uitkomst van het kampioenschap bepalen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet