Sportscars

Sportscars: Penske-Acura's op de eerste rij op Laguna Seca

201101 IMSA quali Montya
Juan Pablo Montoya behaalde de pole-position op Laguna Seca

Twee Penske-Acura's starten vanaf de eerste rij voor het Hyundai Monterey Sports Car Championship, de voorlaatste wedstrijd van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op WeatherTech Raceway Laguna Seca. Juan Pablo Montoya zorgde in de nummer 6-Acura voor de vijfde pole-position op rij voor het team. Ryan Briscoe, die de nummer 10-WTR-Cadillac deelt met Renger van der Zande, reed de kwalificatie en start als zevende. In de GTLM-klasse behaalde Jordan Taylor in de nummer 3-Corvette de vierde pole op rij voor Corvette Racing. In de GTD-klasse mag de Meyer Shank Racing-Acura NSX als eerste starten, hier zorgde Matt McMurry voor de snelste kwalificatietijd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Anders dan in de IMSA-serie te doen gebruikelijk worden kwalificatie en race in Californië op één dag afgewerkt. In de kwalificatiesessie voor de prototypes reed Juan Pablo Montoya in de nummer 6-Acura, die hij deelt met Dane Cameron, in 1:15,174 minuten de snelste tijd. Daarmee was hij 0,159 seconden sneller dan teamgenoot Helio Castroneves, die in de nummer 7 samen met Ricky Taylor in actie komt. De nummer 6-Acura vertrekt voor de derde race op rij vanaf de pole-position, nadat Cameron in de twee afgelopen evenementen het snelste was in de kwalificatie. De derde startplaats was voor Oliver Jarvis in de nummer 77-Mazda, voor Pipo Derani in de Whelen-Action Express-Cadillac DPi. De PR1/Mathiasen Motorsport-Oreca is dit weekeinde de enige auto in de LMP2-klasse en start hierin dus ook op pole.

201101 IMSA quali Taylor
Jordan Taylor behaalde de GTLM-pole met de Corvette, waar ook de naam van Catsburg nog op staat

In GTLM houdt de succesreeks van Corvette aan, in ieder geval in de kwalificatie, met de vierde opeenvolgende pole voor de nummer 3-Corvette dankzij Jordan Taylor, die de auto deelt met António García. Taylor kwam tot een tijd van 1:21,483 minuten, een nieuw kwalificatierecord voor de klasse op Laguna Seca, waarmee hij 0,242 seconden sneller was dan Laurens Vanthoor in de nummer 912-Porsche. Oliver Gavin, van wie voorafgaand aan het weekeinde bekendgemaakt werd dat hij na 19 jaar een punt zet achter zijn full-time-activiteiten als rijdervoor Corvette, kwalificeerde de nummer 4-Corvette als derde, voor de beide BMW's.

201101 IMSA GTD pole
De opvallende Meyer Shank-Acura vertrekt als eerste in de GTD-klasse

In GTD was het Matt McMurry, die met de nummer 86-Meyer Shank Racing-Acura NSX met een tijd van 1:25,126 minuten de pole-position binnenhaalde. Daarmee deed McMurry er alles aan om voor hemzelf en teamgenoot Mario Farnbacher de titelkansen nog in stand te houden, nadat het team de afgelopen races vooral veelvuldig van de baan gereden werd door auto's uit andere klassen. De tweede tijd, met slechts 0,014 seconden verschil, kwam op naam van Robby Foley in de Turner Motorsports-BMW, voor Cooper McNeal in de Scuderia Corsa-Ferrari. De leider in de tussenstand van het kampioenschap, Aaron Telitz, kwam met de nummer 14-AIM Vasser Sullivan-Lexus niet verder dan de elfde startplaats na een 'slow puncture' van de rechter achterband.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet