Sportscars

Sportscars: Nyck de Vries wint seizoensafsluiter European Le Mans Series26 Aurus 01 Gibson G-DRIV

Nyck de Vries en zijn teamgenoten hebben op het Autódromo Internacional do Algarve de 4 Uur van Portimao gewonnen. Job van Uitert wist op zaterdag de #32 United Autosports Oreca 07 nog op pole position te kwalificeren, maar in de race waren Nyck de Vries en teamgenoten Mikkel Jensen en Roman Rusinov sterker met de #26 G-Drive Racing Aurus. De overwinning in de seizoensafsluiter van de European Le Mans Series was de eerste overwinning van het seizoen voor G-Drive Racing, na vier opeenvolgende overwinningen voor United Autosports.Hoewel het kampioenschap in Monza al in het voordeel van United Autosports' Filipe Albuquerque en Phil Hanson werd beslist, was er in Portimao nog genoeg om voor te strijden. Nyck de Vries en zijn teamgenoten wilden na twee DNFs in vier races laten zien dat G-Drive Racing nog altijd een van de te kloppen teams in de European Le Mans Series is, terwijl Van Uitert en co met een goede klassering hun tweede plaats in de eindstand extra glans zouden geven. United Autosports kon met een overwinning voor Filipe Albuquerque en Phil Hanson ook nog een record aantal punten halen en alle races van het seizoen winnen. Zover kwam het echter niet.

United Autosports verloor bij de start de leiding aan de vanaf de zesde plek vertrokken G-Drive Racing Aurus van Roman Rusinov. De Rus maakte echter een fout, waardoor de #32 Oreca met Will Owen achter het stuur weer aan de leiding kwam. Het gevecht ging ook na een korte FCY-periode door en na een uur racen was het verschil tussen de beide LMP2s slechts 2.964s. De rest van het veld lag na een uur al op ruime achterstand, met de #31 Panis Racing Oreca in derde positie op 23.347s van Owen.Start of the 4 Hours of Portim

Mikkel Jensen wist Owen te passeren en vervolgens kon de G-Drive Racing Aurus uitlopen. Halverwege de race had G-Drive Racing een halve minuut voorsprong op de twee United Autosports Oreca 07s en hoewel die voorsprong aan het einde van het derde uur was teruggelopen naar 10 seconden, kwam de overwinning voor G-Drive Racing geen enkel moment meer in gevaar. De Vries wist de voorsprong weer tot ruim een halve minuut uit te bouwen.

In de slotfase schoof Smiechowski met de #34 Inter Europol Competition Ligier van de baan, terwijl Tristan Gommendy in de #30 Duqueine Team Oreca de beide United Autosports wist bij te halen. Van Uitert, die een half uur voor het einde van de race nog op een keurige tweede plaats lag, finishte uiteindelijk als vierde. De Nederlander bleef in de laatste ronde met pijn en moeite voor Will Stevens in de Panis Racing Oreca.Problemen waren er niet voor Nyck de Vries die na 147 ronden als winnaar over de finish kwam en zo G-Drive Racing alsnog een zege in het seizoen 2020 bezorgde en de zegereeks van United Autosports wist te doorbreken. Gommendy kwam op 35.360s als tweede over de streep, gevolgd door Hanson (+56.411s). Van Uitert finishte zoals gemeld als vierde, terwijl Beitske Visser en haar teamgenotes op de 11e plaats eindigden.

32 Oreca 07 Gibson UNITED1De GTE klasse kende een dramatische ontknoping van het seizoen. De #74 Kessel Racing Ferrari begon de laatste race met zeven punten voorsprong op de #77 Proton Porsche en omdat de Porsche van Christian Ried, Michele Beretta en Alessio Picariello de race won en de Ferrari als tweede finishte, eindigden beide teams met een gelijk aantal punten. Omdat beide teams dit seizoen twee keer wisten te winnen, twee keer tweede werden en twee keer vierde werden, besliste de eerste overwinning van het seizoen de titelstrijd in het voordeel van Proton. #60 Iron Lynx Ferrari ging in de laatste ronde naar de derde plaats in de klasse, maar verloor voor de finish snelheid waardoor de #55 Spirit of Race Ferrari alsnog als derde eindigde.

77 Porsche 911 RSR DEMPSEY

In LMP3 ging de overwinning naar de #2 Ligier JS P320 van Wayne Boyd, Tom Gamble en Rob Wheldon, die daarmee ook de LMP3-titel veroverden en United Autosports een derde ticket voor de 24 Uur van Le Mans bezorgden. RealTeam Racing eindigde als tweede, voor Inter Europol.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet