NASCAR

NASCAR:Tweede achtereenvolgende Xfinity-overwinning Harrison Burton Martinsville

Voor de tweede achtereenvolgende maal zegevierde Harrison Burton in de Xfinity-series. Hoewel Burton voor de Xfinity-titel in de playoffs al was uitgeschakeld verstoorde hij wel de doorstroming richting playoffs van enkele andere rijders op de short oval van Martinsville,

2020 Harrison Burton klok
Harrison Burton verbrak het record van zjn vader op Martinsville. Die was 30 jaar geleden de jongste winnaar.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Tweede achtereenvolgende Xfinity-overwinning Harrison Burton in Martinsville
Vor Harrison Burton betekende het zijn vierde overwinning in de NASCAR Xfinity-series dit seizoen. Met zijn zeges in de Xfinity-series blokkeerde Burton de doorstroming van Noah Gragson en Ross Chastain die voor de Final Four volgende week in Phoenix zijn uitgeschakeld. De vier coureurs die doorgaan naar de finale zijn Chase Briscoe, Austin Cindric, Justin Allgaier en Justin Haley. Na het winnen van twee NASCAR Xfinity-titels prolongeerde Tyler Reddick vorig jaar naar de Cup. Voor het eerst in drie jaar gaan we een nieuwe Xfinity-kampioen krijgen.

Vorige week in Texas was Noah Gragson eigenlijk al richting finishvlag aan het koersen toen hij alsnog door Burton gepasseerd werd. Het betekende dat hij op Martinsville moest winnen. De Xfinity-series reed hier in 2006 pas voor de eerste maal.

2020 Justin Allgaier 1 Justin Allgaier voor wederom gekwalificeerd voor de Round of 4.

Omdat Burton zo dominant was, had hij eigenlijk weinig concurrentie. Met een tweede plek sprokkelde Justin Allgaier voldoende punten binnen om zich van een plek in de finale van vier te verzekeren. Gragson eindigde als derde en stond in de tussenstand van het kampioenschp beneden de streep. Als Justin Allgaier zich niet op een tweede plek had bevonden had Noah Gragson zijn JR Motorsports teammaat zeker gepasseerd.


Noah Gragson: " Hij gaat voor het kampioenschap en ik wil zijn kansen niet ruïneren. Omdat het je teammaat is wil je je niet als een bulldog naar boven werken. Allgaier was met zijn tweede plek meer dan tevreden. Het was goed voor een plek in de finale. Omdat hij tweemaal in Phoenix gewonnen heeft gelooft hij wel in het voordeel te zijn. Ross Chastain, die eveneens moest winnen om een ronde verder te komen, eindigde slechts als vijfde. De beide wedstrijdsegmenten werden overigens door Noah Gragson en Ross Chastain gewonnen.

2020 Briscoe Gragson Allgaier Mooi gevecht tussen Briscoe, Gragson en Cindric.

Overigens verbeterde de jonge Burton ook nog eens het record van zijn vader Met 22 jaar en 22 dagen is hij de jongste winnaar op Martinsville. Zijn vader was dit in 1990 met 23 jaar 2 maanden en 24 dagen.

2020 Winnaar Harrison Burton
Spelbreker Harrison Burton weerhield zijn collega's Gragson en Chastain van een finaleplek.

Draft Top 250 Martinsville
1. Harrison Burton Toyota 250 ronden
2. Justin Allgaier Chevrolet 250 ronden
3. Noah Gragson Chevrolet 250 ronden
4. Jeb Burton Chevrolet 250 ronden
5. Ross Chastain Chevrolet 250 ronden
6. Riley Herbst Toyota 250 ronden
7. Chase Briscoe Ford 250 ronden
8. Michael Annett Chevrolet 250 ronden
9. Brandon Jones Toyota 250 ronden
10. Austin Cindric Fod 250 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet