TCR Series

WTCR: Michelisz, Azcona en Magnus pole-sitters op Motorland Aragón

201031 WTCR Michelisz quali
Titelverdediger Norbert Michelisz start voor het eerst dit seizoen weer eens vanaf pole

Voor het eerst dit seizoen start Norbert Michelisz vanaf de pole-position voor een FIA WTCR-wedstrijd. In de eerste kwalificatie op Motorland Aragón, waar dit weekeinde het voorlaatste evenement van het seizoen gereden werd, was de Hongaar met zijn Hyundai het snelst in de eerste kwalificatie, waarmee hij de eerste van de in totaal drie races morgen vanaf de pole mag beginnen. De Belg Gilles Magnus sloot met zijn Audi de tweede kwalificatie als snelste af, maar vanwege de 'reversed grid'-regeling staat de Spanjaard Mikel Azcona, tiende in de uitslag, morgen met zijn Cupra op pole voor de tweede race. Jean-Karl Vernay was met de Mulsanne-Alfa Romeo het snelst in de 'shoot-out' van Q3, maar zag zijn tijd worden geannuleerd vanwege het overschrijden van de 'track limits', waarmee Gilles Magnus de pole-position voor de derde en afsluitende race in handen kreeg.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCR

Titelverdediger Norbert Michelisz bepaalde in de BRC-Hyundai met een tijd van 2:05,838 minuten het tempo in de eerste kwalificatieheat en stelde daarmee voor het eerst dit jaar de pole-position veilig. Met Gilles Magnus (Audi) en de jarige Jean-Karl Vernay (Alfa Romeo) respectievelijk als tweede en derde eindigden er drie merken op de eerste drie plaatsen. Daarachter completeerden Gabriele Tarquini (Hyundai) en Mikel Azcona (Cupra) de top vijf. Tom Coronel kwam 1,8 seconden tekort op de pole-winnende tijd van Michelisz en sloot de sessie als 18e af. Ook Yann Ehrlacher (Lynk & Co), de leider in de tussenstand van het kampioenschap, had een teleurstelled optreden, waarin hij niet verder kwam dan de 13e tijd. Hij moest de eerste race toch al van achteraan starten vanwege een motorwissel. Voor Esteban Guerrieri, tweede in de tussenstand, verliep de kwalificatie nog slechter, hij moest genoegen nemen met de 19e startplaats.

201031 WTCR Magnus quali
RACB-rijder Gilles Magnus kwam goed voor de dag en start in race 3 vanaf de pole

In de tweede kwalificatieheat eindigde Gilles Magnus bovenaan, waarmee de rijder van het RACB National Team zijn goede vorm eens te meer bewees. Samen met hem mochten ook Santiago Urrutia (Lynk & Co.), Tom Coronels teamgenoot Nathanaël Berthon (Audi), Norbert Michelisz, Jean-Karl Vernay en Thed Björk (Lynk & Co) door naar de afsluitende 'shoot-out' voor de vijf snelste rijders. De tiende plaats voor Mikel Azcona, vorige week op Spa-Francorchamps nog smaakmaker en tweevoudig racewinnaar in TCE Europe, leverde de Spaanse Cupra-rijder dankzij de 'reversed grid' de pole-position voor de tweede race op.

201031 WTCR Vernay quali
Jean-Karl Vernay vierde zijn 33e verjaardag, maar raakte zijn aanvankelijke pole-position kwijt

In Q3 ging Vernay als eerste de baan op en zette een tijd van 2:06,367 minuten neer, waar de concurrentie, met achtereenvolgens Urrutia, Berthon, Björk en Magnus de tanden op stuk beet. Berthon kwam zelfs niet eens tot een tijd, nadat hij voortijdig de strijd moest staken vanwege een gebroken aandrijfas. Naderhand werden echter de sportcommissarissen actief en schrapten Vernay's tijd vanwege 'track limits', waardor Gilles Magnus alsnog de beste startplaats voor de derde race in handen kreeg.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet