24H Series

24H Series: Creventic organiseert in 2021 24-uursrace op Sebring

201029 Sebring
Sebring, 'The birthplace of American endurance racing'

Een interessante primeur, gisteravond tijdens de wekelijkse uitzending van het online-radioprogramma 'Midweek Motorsport' van Radio Show Limited (en dat op de verjaardag van presentator John Hindhaugh!): de Nederlandse promotor Creventic organiseert in 2021 een 24-uursrace op Sebring International Raceway in Florida. De wedstrijd is gepland voor het weekeinde van 13 en 14 november 2021, als finale van het nieuwe seizoen in de 24H Series.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

Sebring prijst zichzelf aan als 'the birthplace of American endurance racing', verwijzend naar de jaarlijkse twaalf-uursrace voor sportwagens, die in 1952 voor het eerst gehouden werd. Inderdaad is het circuit, in 1950 geopend op het terrein van het voormalige militaire trainingsvliegveld Hendricks Field, het oudste 'road racing circuit' in de Verenigde Staten (in tegenstelling tot ovals).

Een 24-uursrace zal voor de deelnemers op het hobbelige parcours, dat deels nog uit betonplaten bestaat, een enorme aanslag op het materiaal betekenen. Met de aankondiging van het evenement zet Creventic de traditie van een seizoensafsluiting in de Verenigde Staten voort, want de afgelopen drie jaar vond er een race van de 24H Series op het Circuit of The Americas in Austin, Texas plaats. Dat evenement werd door de lokale circuitdirectie echter nooit serieus gepromoot: men beschouwde het als een 'track day', er was geen enkele vorm van catering voor bezoekers.

201029 Sebring winners
Een rijke traditie van lange-afstandsraces

Op Sebring daarentegen hebben najaarsevenementen een zekere traditie: de afgelopen jaren er was de 'Encore'-race voor sportwagens en het valt te verwachten dat ook de 24-uursrace, een week voor 'Thanksgiving', op de nodige belangstelling kan rekenen. Het wordt naar alle waarschijnlijkheid de langste race in de historie van Sebring, dat weliswaar een evenement onder de titel '48 Hours of Sebring' kent – georganiseerd door de regionale afdelingen Sun Coast en Gold Coast van de Porsche Club of America en volgend jaar al voor de 28e keer op de kalender – maar dat is een evenement met afzonderlijke races in meerdere categorieën, geen aaneengesloten wedstrijd.

201029 Sebring 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet