NASCAR

NASCAR: Kyle Busch wint uitgestelde wedstrijd Texas op woensdag

Vanwege de COVID-19 pandemie werd er dit jaar al driemaal gepland op de woensdag geracet. Afgelasten van races komt niet in het woordenboek van de Amerikanen voor. Nadat de wedstrijd in Texas afgelopen zondag vanwege uitermate slechte weersomstandigheden met een rode vlag werd gestopt moest er tot woensdag gewacht worden voordat de herstart kon plaatsvinden. De volledige afstand van 334 ronden kon met twee uur vertraging volledig worden afgewerkt voordat het circus vandaag naar de short oval van Martinsville vertrekt. Uiteindelijk was Kyle Busch met riskante brandstofstrategie de winnaar. Zo heeft Busch het toch gepresteerd om in elk jaar van zijn deelname aan de Cup sinds 2005 een overwinning te behalen. Voor Busch betekende het overigens zijn 57e Cup-overwinning.


2020 Race Zondag
Afgelopen zondag ging de wedstrijd van start. Drie dagen later werd hij pas voortgezet.....

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kyle Busch wint uitgestelde wedstrijd Texas op woensdag
Uitgeschakeld voor de play-off Finale betekent voor Kyle Busch gelukkig nog niet uitgeschakeld voor overwinningen. Al zag het er dit jaar wel naar uit. Busch moest het dit jaar maar liefst 33 races zonder Cup-overwinningen stellen. Afgelopen zondag moest de wedstrijd na 52 ronden worden afgebroken voordat gisteravond 16.00u lokale tijd weer hervat kon worden. Helaas liet ook de eerste crash niet lang op zich wachten. Na zeven ronden verloor Matt Kenseth de controle over zijn Ganassi-Chevrolet en raakte daarbij de auto van Bubba Wallace. Voor beiden betekende het na drie dagen wachten direct einde wedstrijd. Het eerste segment kwam na 105 ronden op naam te staan van Martin Truex Jr.

2020 Kyle Busch Eindelijk die 57e overwinning voor Kyle Busch in Texas. Hij moest er lang op wachten.


HMS-coureur Alex Bowman nam bij aanvang van het tweede segment direct de leiding maar profiteerde daar vanwege een totaal mislukte pitstop weinig van. Vervolgens reed Martin Truex Jr. vrij lang aan de leiding maar bleef te lang buiten voordat hij alsnog met een overslaande motor naar binnen ging. Het betekende dat Kyle Busch dit jaar pas voor de derde maal een wedstrijdsegment op zijn naam schreef. En hoewel zowel Truex Jr. als Bowman de nodige moeilijkheden in dit segment hadden, wisten zij resp. nog als tweede en derde te eindigen. Daarachter volgden Brad Keselowski en Kevin Harvick.

2020 pitlane
De laatste stops voordat er afgelopen zondag met Code Rood werd afgebroken.

Het derde 118 ronden durende segment kende geen enkele neutralisatie meer en hierin reed Clint Bowyer talrijke ronden aan op kop. 23 ronden voor het einde moest toekomstig NASCAR analist Clint Bowyer voor een "splash/dash" stop naar binnen. Vervolgens nam het JGR duo Busch/Truex Jr. de leiding en kon Busch onder druk weinig brandstof besparend rijden. Op de streep bedroeg het verschil tussen beide Toyota-rijders slechts 0.468 secs.

2020 Clint Bowyer
Clint Bowyer domineerde gedurende lange tijd maar een splash/dash stop nekte hem voor de overwinning.

Christopher Bell, die volgend jaar voor het team van Joe Gibbs Racing zal uitkomen, eindigde als derde gevolgd door Ryan Blaney en Alex Bowman. Denny Hamlin liep in de beginfase bij de crash tussen Matt Kenseth en Bubba Wallace lichte schade op. In de kopgroep wist hij geen rol van betekenis meer te spelen maar met een negende plek wist hij de schade enigszins te beperken.

Voor de Playoffs Finale op Phoenix Raceway over 14 wist alleen Joey Logano zich met een overwinning in Kansas vorige week van een plek te verzekeren. Als Truex Jr. in Texas gewonnen had, was hij ook zeker van een plek in de finale geweest. Zowel Kevin Harvick als Denny Hamlin hadden in Texas een relatief slechte dag. Zowel Hamlin als Harvick hadden de gehele wedstrijd met vibraties te kampen.

2020 Burnout Busch Tx
33 races en een jaar geleden zagen we dit voor het laatst. Het motto is elk jaar een overwinning voor Busch.

Uitslag AutoTrader Echo Park Automotive 500
1. Kyle Busch Toyota 334 ronden
2. Martin Truex Jr. Toyota 334 ronden
3. Christopher Bell Toyota 334 ronden
4. Ryan Blaney Ford 334 ronden
5. Alex Bowman Chevrolet 334 ronden
6. Brad Keselowski Ford 334 ronden
7. Kurt Busch Chevrolet 334 ronden
8. Matt Di Benedetto Ford 334 ronden
9. Denny Hamlin Toyota 334 ronden
10. Joey Logano Ford 334 ronden

Tussenstand kampioenschap
Joey Logano 4094 punten maar verzekerd van finale plek
1. Kevin Harvick 4137 punten 2. Denny Hamlin 4122 punten. 3. Brad Keselowski 4120 punten. 4.Alex Bowman 4095 punten 7. Martin Truex 4084 punten 8.Kurt Busch 4039 pnt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet