Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Rookies VeeKay en McLaughlin crashen. Zesde titel voor Scott Dixon. Newgarden wint St. Petersburg

Een teleurstellend resultaat voor Rinus VeeKay, die na een herstart in de 47e ronde contact had met debutant Scott McLaughlin die voor hem spinde. VeeKay kon op twee ronden achterstand opnieuw aan de wedstrijd beginnen. Een knotsgekke wedstrijd waarin zoveel neutralisaties en incidenten waren dat er zelfs bij de pace-car in de slotfase geen sap meer in de tank zat. Zowel winnaar Josef Newgarden als Scott Dixon wisten in St. Petersburg het hoofd koel te houden.Een derde plek leverde Dixon zijn zesde titel op, terwijl Newgarden ondanks een perfecte wedstrijd onttroond werd. VeeKay sloot het seizoen waarin hij rookie-kampioen is geworden af met een vijftiende plek.

2020 McLaughlin VeeKay
De rookie kampioen en zijn opvolger maakten contact .......

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Rookies VeeKay en McLaughlin crashen. Zesde titel voor Scott Dixon. Newgarden wint St. Petersburg
Regerend kampioen Josef Newgarden werd onttroond en moest ondanks een zege in St. Petersburg de titel aan Ganassi-coureur Scott Dixon afstaan. "The Iceman" won verdiend zijn zesde Indycar-titel.Een onbevredigend slot van het seizoen voor Rinus VeeKay. Hij crashte na een herstart met debutant Scott McLaughlin. VeeKay die zich bij de herstart achter de Supercar-kampioen bevond, verloor op het hobbelige St. Petersburg zijn grip waardoor de kans op een fraai eindresultaat was verkeken. En dat was jammer, want dankzij een mooie opmars in de eerste helft van de race leek een podiumplaats haalbaar.

Will Power had een perfecte start evenals Jack Harvey terwijl Rinus VeeKay zijn negende plek wist vast te houden. In de posities van de titelkandidaten Josef Newgarden en Scott Dixon veranderde in de beginfase weinig.Penske-coureur McLaughlin viel al snel van de 21e naar de 24e plek terug en kwam in de tiende ronde als eerste naar binnen. Overigens was voor McLaughlin het enige dat telde zijn rondetijden en die kwamen met 1.02. 5118 met de Top 5 tijden overeen.Team Penske besloot hun nieuwe rookie op een andere strategie te zetten zodat hij vrij baan had.

2020 Scott Dixon 1 Scott Dixon voor de zesde maal Indycar kampioen met het team van Chip Ganassi.

Vervolgens nam Andretti Autosport-coureur Alexander Rossi in de vijfde ronde voor de eerste maal de leiding terwijl Power in Turn 10 iets te wijd ging en naar de vierde plek terugviel..In de 10e ronde bedroeg de volgorde Rossi, Herta, Hinchcliffe, Power, O'Ward, Harvey, Bourdais, Newgarden, VeeKay en Askew. Drie ronden later kwam VeeKay voor zijn eerste routinestop naar binnen. Saillant detail is dat koploper Alexander Rossi na 20 ronden al inliep op zijn teamgenoot Marco Andretti die zich aan de staart van het veld bevond. Na 25 ronden bedroeg de voorsprong van Rossi op zijn teamgenoot 0.78 secs. Ook zette Josef Newgarden Jack Harvey behoorlijk onder druk en kwam in de 29e ronde evenals Scott Dixon voor zijn eerste stop naar binnen en naar de Rode Firestones wisselde. Zowel Newgarden als Dixon zaten op dezelfde strategie. Dixon maakte overigens ook nog contact met Sebastien Bourdais in de pitlane.

2020 Newgarden
Josef Newgarden won voor de tweede achtereenvolgende maal in St. Petersburg maar werd onttroond.

Drie Andretti-Autosport auto's op kop met Rossi, Herta en Hinchcliffe die in de 34e voor zijn eerste stop naar binnenkwam. De Canadees liet de Firestone Reds noteren terwijl de strategische stop van VeeKay hem inmiddels al op de vijfde plek had teruggebracht. Twee ronden eerder waren Felix Rosenqvist en Santino Ferrucci bij een incident betrokken. VeeKay werd in deze fase door de A.J. Foyt Enterprises Dallara Chevrolet van Charlie Kimball wat opgehouden.


2020 McLaughlin
Moeilijk begin voor Scott McLaughlin en dit was te verwachten.

Power crasht. Contact McLaughlin/VeeKay
Voor polesitter Will Power werd het geen beste dag. Hij zorgde in de 35e ronde voor de eerste neutralisatie nadat hij de muur geraakt had. Volgens Power bleef zowel de derde als de vierde versnelling hangen. "Ik overcorrigeerde, de auto was een beetje nerveus en crashte toen" was teleurstellende commentaar van Power. Bij de herstart ging Santino Ferrucci(Dale Coyne Racing with Vasser-Sullivan) de muur in en moest er in de 40e ronde opnieuw geneutraliseerd worden. Het team van ECR maakte van deze situatie gebruik om Rinus VeeKay voor zijn tweede stop naar binnen te halen.

Bij de tweede herstart nam Alexander Rossi opnieuw de leiding terwijl rookie kampioen Rinus VeeKay en debutant Scott McLaughlin in Turn 1 crashten.McLaughlin verklaarde achteraf dat hij Marco Andretti probeerde af te blokken maar helaas met VeeKay contact maakte. Ook de koude banden hadden hem enigszins verrast. Een teleurstellende afsluiter voor VeeKay en een desastreus begin voor McLaughlin. Bij bestudering van de beelden een ongelukkige samenloop van omstandigheden op het hobbelige St. Petersburg.

Met de drie Andretti Autosport auto's van Rossi, Herta en Hinchcliffe veranderde er aan kop, met titelkandidaat Newgarden in hun kielzog, weinig. Na 55 ronden bedroeg de volgorde Rossi, Herta, Hinchcliffe, Newgarden, O'Ward, Dixon, Rahal, Andretti,Harvey en Ryan Hunter Reay. Omdat Harvey contact met een andere deelnemer had gemaakt werd hij twee plekken teruggezet.

Colton Herta kwam in de 63e ronde kortstondig van de baan en viel naar de vierde plek terug waardoor Newgarden P3 innam. Het betekende dat Rossi over een voorsprong van meer dan zeven seconden op teamgenoot James Hinchcliffe beschikte.

2020 Voorvleugel VeeKay
Bij VeeKay werd er een nieuwe voorvleugel opgezet. Opgeven doen ze in Indycar/NASCAR nooit. Altijd blijven rijden.

Crash Alexander Rossi
Geen overwinningen voor Alexander Rossi. De man die de wedstrijd volledig gedomineerd had crashte in de 70e ronde na 66 ronden aan de leiding gelegen te hebben. Evenals in de VeeKay/McLaughlin situatie werd Rossi slachtoffer van het hobbelige circuit. Rossi verklaarde "dat hij hem gewoon kwijt was." Hij was niet het enige slachtoffer op het hobbelige St. Petersburg. Na de herstart in de 75e ronde crashte Marco Andretti, die zich gedurende de wedstrijd van een ronde achterstand goed hersteld had, in de bandenstapels. Maar om de chaos te complementeren meldde Pluvius zich ook nog eens in de slotfase aan.....

2020 Herta
Colton Herta nog steeds een ongeslepen diamant.

Newgarden nam bij de herstart in de 80e ronde de leiding gevolgd door Pat O'Ward en Scott Dixon. Oliver Askew zorgde bij zijn laatste optreden voor het Arrow McLaren SP Team direct voor een volgende neutralisatie. Al deze incidenten zorgden er eigenlijk voor dat het in de slotfase tot een directe confrontatie tussen de beide titelkandidaten Newgarden en Dixon kwam. Maar dat was nog niet alles. Plotseling leek Newgarden als pace-car te fungeren... omdat die van de wedstrijdleiding zonder brandsof viel......

In de 84e ronde werd de wedstrijd opnieuw vrijgegeven waarbij Newgarden de leiding nam en Pat O'Ward een raketstart had. Colton Herta viel na een incidentje naar de derde plek terug terwijl de Penske-coureur zijn voorsprong iets wist te vergroten. Zijn voorsprong op zowel op O'Ward als Dixon bedroeg in de slotfase resp meer dan 2 en 3 seconden. In de slotfase waren er geen incidenten meer. Voor Newgarden betekende het zijn tweede achtereenvolgende overwinning in St. Petersburg en voor Scott Dixon zijn zesde Indycartitel.

2020 Dixon Race 1
Scott Dixon op weg naar zijn zesde titel.

Uitslag
1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 100 ronden
2. Pat O' Ward Dallara Chevrolet 100 ronden
3. Scott Dixon Dallara Honda 100 ronden
4. Sebastien Bourdais Dallara Honda 100 ronden
5. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 100 ronden
6. Simon Pagenaud Dallara Honda 100 ronden
7. Marcus Ericsson Dallara Honda 100 ronden
8. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 100 ronden
9. Graham Rahal Dallara Honda 100 ronden
10. Takuma Sato Dallara Honda 100 ronden
15. Rinus VeeKay Dallara Chevrolet 98 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet