IndyCar

Indycar:VeeKay rookiekampioen in verwarrende kwalificatiesessie. Pole voor Will Power in St.Petersburg

In een verwarrende kwalifcatiesessie waarin zelfs tegen een beslissing van de wedstrijd geprotesteerd moest worden stelde Rinus VeeKay eigenlijk al de rookietitel veilig. De Nederlander hoeft morgen in principe alleen maar te starten.Oorspronkelijk liet Rinus VeeKay voor de laatste wedstrijd in St.Petersburg in zijn Groep de tweede tijd noteren maar reed zijn snelle ronde onder een lokale gele vlag waardoor zijn tijd geschrapt werd.Hetzelfde gold voor VeeKay's teamgenoot Conor Daly en Oliver Askew. Zowel Arrow McLaren SP als Ed Carpenter Racing protesteerden tegen deze beslissingen waardoor de kwalificaties aanzienlijk vertraagd werden. De sportcommissarissen leken niet te vermurwen. Een verwarrende situatie maar uiteindelijk mocht VeeKay toch aan Q2 deelnemen. Na een lang oponthoud was het uiteindelijk Will Power die zijn negende pole in St. Petersburg behaalde.


2020 VeeKay
Mission Accomplished. Rinus VeeKay is de nieuwe rookiekampioen in 2020

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

VeeKay rookiekampioen in verwarrende kwalificatiesessie. Pole voor Will Power.
Rinus VeeKay stelde in St. Petersburg de rookietitel veilig terwijl Will Power in St. Petersburg wederom de pole wist te behalen.
Even leek Rinus VeeKay de rookietitel al snel in handen te hebben doordat hij zich in zijn groep als tweede kwalificeerde. Vanwege een snelle ronde onder geel werd zijn snelle tijd(2e) aanvankelijk geschrapt. Na veel geharrewar tussen de sessies kon VeeKay zich uiteindelijk als negende kwalificeren. Het leverde hem na wat spannende momenten uiteindelijk toch al de rookietitel op.

2020 Scott McLaughlin Scott McLaughlin was iets te enthousiast en heeft nog een lange weg voor zich.

De Groepssessies
De kwalificaties beginnnen traditioneel met twee groepen waarvan de eerste zes doorgaan naar de volgende ronde om vervolgens naar de Firestone Top Six door te gaan.In de eerste groep waren Hinchcliffe, Harvey, Newgarden, Dixon, Pagenaud en Rossi de snelste zes. McLaughlin raakte de muur waardoor hij de top zes niet maakte. Verder was er een incident tussen Josef Newgarden en Marco Andretti. Van laatstgenoemde werden zijn twee laatste snelste rondes geschrapt.

Van de tweede groep maakten Herta, VeeKay,Power, Rosenqvist, Bourdais, O'Ward de stap naar de volgende ronde. VeeKay liet hier in de allerlaatste ronde de tweede snelste tijd noteren maar deze werd aanvankelijk geannulleerd. Daarna ontstond er korte tijd even verwarring omdat zowel ECR als Arrow McLaren SP tegen het besluit van de wedstrijdleiding protesteerden.

2020 Newgarden
Achtste startplek voor Josef Newgarden.

Fast 12
Voor de eerste Groep van de Fast 12 was de volgorde Power, Herta O'Ward, Harvey, Hinchcliffe en Rossi. Voor VeeKay zat er niet meer dan een negende plek in. Een fractie langzamer dan titelkandidaat Josef Newgarden. En zowel Scott Dixon als Josef Newgarden slaagden er niet in om zich voor de Firestone Fast Six te kwalificeren. De Penske-coureur start als achtste en Dixon zelfs als elfde. Ondanks een foutje dacht Rinus VeeKay toch wel een goede kwalificatie achter de rug te hebben. De Nederlander kwalificeerde zich uiteindelijk als negende.
Uiteindelijk bestond de Fast Six uit Will Power, Jack Harvey Colton Herta, James Hinchcliffe, Pat O'Ward en Alexander Rossi.

2020 Scott Dixon
En een matige elfde voor Scott Dixon die er zoals altijd ijzig kalm onder bleef.

Firestone Fast Six
Uiteindelijk ging de pole in de Firestone Fast Six naar Penske-coureur Will Power die met 1.00.3324 zijn negende pole in St. Petersburg liet noteren. Debutant McLaughlin kwalificeerde zich uiteindelijk als 21e.

Kwalificatieresultaaten St. Petersburg


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet