NASCAR

NASCAR: Joey Logano stelt met Kansas zege plek voor Phoenix finale veilig

Voor de vierde maal in acht jaar wist Penske-coureur Joey Logano een plek voor de finale op Phoenix Raceway dit jaar te verwerven. Logano leverde een prachtig duel met SHR-coureur Kevin Harvick die hij in de laatste 40 ronden geen enkele kans gaf om te passeren.


2020 Start Kansas 1
Start in Kansas waarbij Joey Logano en Chase Elliott vanaf de eerste startrij vertrokken.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Joey Logano stelt met Kansas zege plek voor Phoenix finale veilig
Met een zege in de Kansas 400 wist Joey Logano zich een plek voor de Championship 4 op de Phoenix Raceway wist te verwerven. Voor Logano betekende het zijn derde seizoensoverwinning. Aan het begin van dit seizoen won Logano voor de uitbraak van de Corona pandemie op Las Vegas en Phoenix. Op laatstgenoemde baan vindt over ruim drie weken de finale plaats. Alleen de Texas Motor Speedway en Martinsville staan voor de finale nog op de kalender.

In de 223e ronde nam Logano na een pitstop onder neutralisatie de leiding en wist Kevin Harvick ruim 40 ronden lang goed af te blokken. Die had geen schijn van kans. "Logano is goed in het afblokken" verklaarde Harvick acheraf. In de 267 ronden tellende wedstrijd op de Kansas Speedway reed Logano er 47 aan de leiding.

2020 Busch Keselowski Bowman
Kurt Busch, Brad Keselowski en Alex Bowman in gevecht.


Joey Logano: "Je moet het willen. Wat een prachtig team is dit Shell Pennzoil team toch. Ik ben helemaal opgebrand. Ik besteedde meer aandacht aan het in mijn spiegels kijken als dat ik door de voorruit keek. De pitstops brachten mij in deze positie en aan de leiding. Op de rechte stukken was Harvick bijzonder snel. Ik dacht als ik hem 15 ronden achter mij kon houden dan had ik een kans. Ik was dan ook volledig opgebrand. We gaan naar Phoenix en weer voor de titel racen. Sinds 2014 wist Logano zich eigenlijk om het andere jaar voor de kampioenschapsfinale te plaatsen. De laatste maal was dit in 2018.

Kevin Harvick eindigde op 0.312 secs. achterstand als tweede achter Joey Logano maar behield de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Afhankelijk van zijn punten zal bepaald worden of de SHR-coureur zich een plek in de Championship 4 weet te verwerven.

Kevin Harvick reed in totaal 85 ronden aan de leiding. Wegliggingsproblemen zorgden er echter wel voor dat Harvick in de slotfase toch wel een beetje moest inleveren. Het eerste wedstrijdsegment leverde overigens een overwinning voor Chase Elliott in de HMS Chevrolet op. Aan het einde van dit segment viel Harvick overigens naar de zevende plek terug. Het tweede segment kwam op naam van Denny Hamlin en Harvick had enorm veel geluk dat hij een aanrijding met Ty Dillon bij de pitlane entry ternauwernood wist te vermijden. Het tweede segment moest vanwege een aanrijding tussen Erik Jones(JGR Toyota) en Matt Kenseth(Ganassi Chevrolet) kortstondig onderbroken worden. Het tweede segment leverde overigens een overwinning voor de JGR Toyota van Denny Hamlin op.

2020 Hamlin Blaney
Denny Hamlin in gevecht met Ryan Blaney.

In het slotsegment werd Hamlin door pech achtervolgd. Met nog ruim 87 ronden te gaan schampte hij de muur in Turn 4 en moest voor een ongeplande stop naar binnen. Een lekke rechter achterband en schade aan het rechterachterspatbord waren het resultaat. Hamlin kwam met twee ronden achterstand als vijftiende over de streep en wist de schade nog enigszins te beperken.Hoewel Chase Elliott als vijfde wist te eindigen beschikte hij ook over de nodige problemen.

2020 Winnaar Joey Logano
Derde seizoenszege voor Joey Logano.

Gedurende de gehele wedstrijd beschikte Elliott nauwelijks over radiocommunicatie met zijn team. Een late neutralisatie in het tweede segment benadeelde hem enigszins. Hoewel zijn team krampachtig probeerde om hem buiten te houden ging Elliott toch naar binnen waardoor hij waardevolle tijd verloor.Ganassi-coureur Kurt Busch zag eveneens een goede klassering in rook opgaan. Vanwege te hard rijden in de pitlane kreeg Kurt in de 25e ronde een "drive-through" opgelegd. Met nog amper 75 ronden te gaan beklaagde hij zich over het verlies aan power. Enkele ronden later plofte de Chevrolet motor. Wil Kurt de Championship 4 op Phoenix bereiken dan moet hij één van de volgende twee races zien te winnen.

50 ronden lang wist Joey Logano zich uitstekend tegen de aanvallen van Harvick te verdedigen. Daardoor kregen Logano's teamgenoot Brad Keselowski en Alex Bowman eveneens de aansluiting aan de koplopers maar in de wedstrijdvolgorde deden zich geen veranderingen meer voor. Een cleane wedstrijd zonder crashes of bijzondere voorvallen. Eentje zoals we ze graag zien.Martin Truex Jr. moest achteraan starten omdat zijn auto niet conform was. Uiteindelijk eindigde wist hij nog als negende te eindigen.

2020 Winners Circle Kansas
Joey Logano lijkt om het andere jaar voor de titel te gaan.

Uitslag Hollywood Casino 400
1. Joey Logano Ford 267 ronden
2. Kevin Harvick Ford 267 ronden
3. Alex Bowman Chevrolet 267 ronden
4. Brad Keselowski Ford 267 ronden
5. Kyle Busch Toyota 267 ronden
6. Chase Elliott Chevrolet 267 ronden
7. Ryan Blaney Ford 267 ronden
8. William Byron Chevrolet 267 ronden
9. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
10.Christopher Bell Toyota 267 ronden

Tussenstand
1. Kevin Harvick 4067 pnt. 2. Denny Hamlin 4054 pnt. 3. Brad Keselowski 4035 pnt. 4. Chase Elliott 4027 pnt. 5. Joey Logano 4022 pnt. 6.Martin Truex Jr. 4017 pnt. 7. Alex Bowman 4009 pnt. 8. Kurth Busch 4006 pnt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet