GT

GT: Eindelijk weer BMW zege in ADAC GT Masters Red Bull Ring

De eerste wedstrijd van de ADAC GT Masters op de Oostenrijkse Red Bull Ring leverde eindelijk weer eens een BMW zege op. De combinatie Henrik Skoog/Nick Yelloly bezorgde het team van Schubert Motorsport de eerste ADAC GT Masters overwinning sinds Zandvoort 2015. Voor het team van Torsten Schubert betekende het overigens de elfde ADAC GT Masters-overwinning.''

2020 RBR Start Start op de Red Bull Ring. Steijn Schothorst en Henrik Skoog vechten direct om de kop.


Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

Eindelijk weer BMW zege in ADAC GT Masters Red Bull Ring
Polesitter Steijn Schothorst slaagde er in de GRT Lamborghini Huracan GT3 niet in om zijn pole in een overwinning te verzilveren. Al in de allereerste ronde moest de Nederlander zijn ideale uitgangspositie aan Henric Skoog, Robert Renauer en Erik Johansson prijsgeven.


Voor Skoog was er geen houden meer aan. Die bepaalde direct het tempo. Na 10 ronden bedroeg de voorsprong van de Schubert BMW M6 GT3 al meer als 4,6 seconden op de concurrentie. Halverwege de wedstrijd bedroeg de voorpsrong bij de pitwindow meer als zeven seconden en Nick Yelloly wist de voorsprong tot meer dan negen seconden te vergroten en reed onbedreigd naar de eerste zege. Voor zowel Skoog als Yelloly betekende het de allereerste ADAC GT Masters-overwinning. Ook eindigde Skoog als eerste in het Junior klassement.


2020 MRS BMW
De MRS BMW M6 GT3 is Schothorst al gepasseerd.

Porsche-fabriekscoureur Sven Müller en Robert Renauer behaalden hun vierde podiumklassering dit seizoen. Ruim vijf seconden daarachter kwam de MRS BMW M6 GT3 van de combinatie Jens Klingmann/Erik Johansson over de finish. Vorig jaar zegevierde Klingmann eveneens met de BMW M6 GT3 op de Red Bull Ring. Met een verschil van slechts 0.3 secs. eindigde de GRT Lamborghini als vierde over de streep. Van de Mercedes-fractie waren Philipp Ellis/Rafaell Marciello in de HTP Winward AMG GT3 met een vijfde plek de beste vertegenwoordigers.
Vanaf een tiende startplek behaalden Christian Engelhart/Michael Ammermüller met de SSR Porsche 911 GT3 R waardevolle punten door als zesde over de streep te komen. Voor polesitter Stein Schothorst zat er samen met collega Tim Zimmermann niet meer dan een zevende plek in.

Ondanks een moeilijke kwalificatie kwamen de regerende kampioenen Patric Niederhauser/Kelvin van der Linde vanaf de 24e startplek nog als achtste over de streep. De beide Rutronic Audi-coureurs behouden de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. De negende plek was weggelegd voor de derde GRT Lamborghini met Niels Lagrange/Clemens Schmid. De TOKsport by WRT combinatie Maro Engel/Luca Stolz sloot de Top 10 af. Zowel Niels Langeveld als Indy Dontje eindigden net buiten de top 10. De combinatie Langeveld/Paul eindigde als 12e gevolgd door de AMG Mercedes GT3 van de combinatie Indy Dontje/Maxmimilian Götz. De Pirelli Trophy voor amateurs ging naar Elia Erhart.

2020 Podium
Verdiende  winnaars.

Henric Skoog: " Bij de start ging ik naast elkaar met Steijn Schothorst door de eerste bocht en ondanks een kleine touché kon ik hem goed volgen en op nam op het lange rechte stuk de leiding. En toen was het mogelijk om onze eigen wedstrijd te rijden en vooral op de conditie van de banden te letten. Op kop liggen is veel gemakkelijker want het stelt je in staat om constant zuivere ronden te rijden. Als team zijn we met deze overwinning dolgelukkig. We zullen morgen ons best doen om nog een goede klassering binnen te halen."

Nick Yelloly: Onder de huidige omstandigheden zijn wij met onze BMW M6 GT3 een goede combinatie. Zeker op de middelsnelle gedeeltes waar de auto zijn aerodynamische voordeel optimaal kan benutten. Evengoed heeft ons team Schubert Motorsport een superjob verricht en daar willen we ook in de toekomst verder opbouwen. We waren vandaag al in de kwalificatie goed onderweg. In het tweede wedstrijd gedeelte had ik ons tempo goed onder controle. Deze overwinning maakt mij een bijzonder gelukkig mens, want zowel voor mij als voor Henric Skoog is het de eerste ADAC GT Masters triomf.

2020 Finish
Mooi moment voor teameigenaar Torsten Schubert, de bekende BMW tuner uit Oschersleben.

Uitslag
1. Henric Skoog/Nick Yelloly – Schubert Motorsport – BMW M6 GT3 1.01.34.997
2. Robert Renauer/Sven Müller – Precote Herberth Motorsport – Porsche 911 GT3 R op 8.112 secs.
3. Erik Johansson/Jens Klingmann – MRS GT-Racing – BMW M6 GT3 op 13.287 secs.
4. Franck Perera/Albert Costa – Grasser Racing Team – Lamborghini Huracan GT3 op 13.593 secs.
5. Philip Ellis/Raffaele Marciello – HTP WINWARD Motorsport – Mercedes-AMG GT3 op 24.256 secs.
6. Christian Engelhart/Michael Ammermüller – SSR Performance – Porsche 911 GT3 R op 25.870 secs.
7. Steijn Schothorst/Tim Zimmermann – Grasser Racing Team – Lamborghini Huracan GT3 op 26.256 secs.
8. Patric Niederhauser/Kelvin van der Linde – Rutronik Racing – Audi R8 LMS GT3 op 28.071 secs.
9. Niels Lagrange/Clemens Schmid – Grasser Racing Team – Lamborghini Huracan GT3 op 33.059 secs.
10. Luca Stolz/Maro Engel – Toksport WRT – Mercedes-AMG GT3 op 33.185 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet