GT

GT: WRT-Audi met Dries Vanthoor/Charles Weerts kampioen in GT World Challenge Europe Sprint Cup

201012 Blancpain champions
Kampioenen: Charles Weerts, WRT-teambaas Vincent Vosse en Dries Vanthoor (vlnr)

Belgisch succes in de Sprint Cup van de GT World Challenge Europe Powered by AWS: met de tweede plaats in de derde en afsluitende race van het finaleweekeinde op het Circuit de Barcelona-Catalunya stelden Dries Vanthoor en Charles Weerts in de Audi R8 LMS van het Belgian Audi Club Team WRT de rijderstitel veilig. Het team van Vincent Vosse en Yves Weerts won tevens de teamtitel in de Sprint Cup, en dat al voor de zevende maal in acht jaar! De racezeges in Spanje waren voor Albert Costa/Giacomo Altoè in de Emil Frey Racing-Lamborghini in de eerste race, Nicolas Schöll en Frédéric Vervisch in de Attempto-Audi in de tweede race – na straf voor Costa/Altoè – en het AKKA-ASP-Mercedes-duo Timur Boguslavskiy en Raffaele Marciello in de derde wedstrijd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Dirk Bogaerts/SRO

201012 GTWCE Costa Altoe
Winst in de eerste race voor Costa/Altoè in de Emil Frey-Lamborghini

Race 1: Dubbel succes voor Emil Frey Racing-Lamborghini's
De eerste race resulteerde in een 1-2 voor het Zwitserse team Emil Frey Racing met de beide Lamborghini Huracáns. In een sprint van één ronde naar de finishvlag na de laatste interventie van de safety-car wist Albert Costa in de nummer 163-auto zijn Canadese teamgenoot Mikael Grenier achter zich te houden en haalde zo de overwinning voor zichzelf en partner Giacomo Altoè binnen. Grenier deelde de auto met de Zwitser Ricardo Feller, die vanaf pole was gestart, maar de Canadees moest met nog ruim een kwartier te gaan zijn meerdere erkennen in de hevig aandringende Costa, die zo de leiding overnam en uiteindelijk won. Feller en Grenier wonnen de Silver Cup. De derde plaats was voor Raffaele Marciello en Timur Boguslavskiy in de nummer 88-AKKA ASP-Mercedes, terwijl Maro Engel en Luca Stolz als vijfde in de HRT-Mercedes hun achterstand in het kampioenschap op Dries Vanthoor en Charles Weerts verkleinden tot vijf punten. Het Belgische duo eindigde met de WRT-Audi als vijfde in de race.

201012 Blancpain Scholl Vervisch
Uiteindelijk wonnen Vervisch en Schöll met de Attempto-Audi de tweede race

Race 2: Vervisch/Schöll winnen na straf Costa/Altoè
Ook in de tweede race ging de overwinning naar Costa en Altoè, die daarmee na hun succes onlangs op Zandvoort al voor de derde keer op rij zegevierden. Altoè had aan de finish een voorsprong van 2,8 seconden op Nicolas Schöll in de nummer 66-Attempto Audi, die de auto deelde met de Belg Frédéric Vervisch. HRT-Mercedes-rijders Engel en Stolz eindigden als derde, één plaats voor het Belgische WRT-Audi-duo Weerts en Vanthoor, waarmee Engel en Stolz hun achterstand in het kampioenschap verder verkleinden. De Saintéloc-Audi-rijders Steven Palette en Simon Gachet haalden met de vierde plaats in de Silver Cup voortijdig de titel in deze klasse binnen, de klassezege in de race was voor AKKA-ASP-Mercedes-rijders Jim Pla en Benjamin Hites, terwijl het Toksport-WRT-duo Oscar Tunjo en Juuso Puhakka de 1-2 voor Mercedes in de klasse completeerde. Ook de strijd om de Pro-Am-titel werd al voortijdig beslist, en wel in het voordeel van Eddie Cheever III en Chris Frogatt, die met de SKY-Tempesta Racing-Ferrari hun vijfde klassezege van het seizoen behaalden.

Naderhand greep de wedstrijdleiding in: zowel de winnende Lamborghini van Costa en Altoè als de als derde geklasseerde HRT-Mercedes van Engel en Stolz kregen een drive-through-penalty opgelegd, die werd omgezet in een tijdstraf van 35 seconden. Zowel bij Costa als bij Stolz was na de rijderswissel de HANS niet correct bevestigd voordat de rijder de 'working lane' in de pitstraat verliet, wat tot de straf leidde. Daarmee kreeg het Attempto-Audi-duo Vervisch/Schöll de overwinning in handen, terwijl de WRT-Audi van Weerts en Vanthoor opschoof naar de tweede plaats. Ook betekende de straf dat de titelkansen van Engel/Stolz verkeken waren. Boguslavskiy en Marciello werden als derde geklasseerd, waarmee de Rus als enige de titelwinst van Weerts en Vanthoor nog kon verhinderen, in ieder geval theoretisch.

201012 Blancpain AKKA ASP
De AKKA-ASP-Mercedes van Boguslavskiy/Marciello komt als winnaar over de eindstreep

Race 3: Winst voor Boguslavskiy/Marciello, titel voor Weerts/Vanthoor
Boguslavskiy en Marciello deden in de derde en afsluitende race alles wat binnen hun mogelijkheden lag. Marciello startte vanaf pole en bleef aan de leiding, waarna Boguslavskiy het karwei afmaakte en als winnaar over de eindstreep kwam. Niettemin hadden Charles Weerts en Dries Vanthoor in de WRT-Audi aan de tweede plaats ruimschoots genoeg om de rijderstitel in de Sprint Cup veilig te stellen. Boguslavskiy eindigde als runner-up in het rijdersklassement, voor teamgenoot Marciello, die een paar punten minder had, omdat hij in Zandvoort verstek moest laten gaan vanwege de 24-uursrace op de Nürburgring. In de beginfase van de race was er chaos toen Costa de Audi van Van der Linde raakte, terwijl Engel bij de start moest uitwijken en daarmee een reeks incidenten veroorzaakte, wat ook tot een interventie van de safety-car leidde. Engel viel uit, evenals de kersverse Pro-Am-kampioen Frogatt in de Ferrari en Christopher Haase in de Saintéloc-Audi. De derde plaats in de race was voor Ricardo Feller en Mikael Grenier, die daarmee ook de Silver Cup in de wedstrijd wonnen. De klassezege in Pro-Am ging naar het AF Corse-Ferrari-duo Andrea Bertolini en Louis Machiels.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet