Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: Milan Teekens is niet te stoppen en wint ook tweede Voorjaarsrace

 D4A4179

Na een enerverende eerste race op zondag, waarbij de uitslag nog even onzeker was nadat de vlag was gevallen, staat het hele veld weer aan de start voor wedstrijd twee van dertig minuten. Een aantal rijders die in de eerste race punten lieten liggen zijn er nu extra op gebrand niet teveel weg te geven om hun positie en de aansluiting in het klassement te behouden.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


3G6A1864


De poleposition is voor Marcel Dekker, met naast hem Dirk Warmerdam en achter hem András Király. Pim van Riet staat als Gold-rijder op plek vier. Met wielspin op het licht vochtige wegdek gaan ze op weg naar de Tarzanbocht. Filip Wojtowicz gaat even dwars op de Hunzerug, raakt hierbij Melvin van Dam maar gelukkig kunnen beide mannen hun weg vervolgen. Door deze escapade zakt Wojtowicz wel terug naar de laatste plaats.

  3G6A1898

Marcel Dekker trekt bij het ingaan van ronde drie een gat van een dikke drie seconden, terwijl de strijd om de tweede plek nog volledig open is. De nummers twee tot en met zeven gaan als aan een touwtje achter elkaar aan en wisselen regelmatig van positie. Een ronde later is het Király die Dekker niet de ruimte geeft om stiekem weg te lopen en de afstand weer onder de drie seconden brengt.

Bij ingaan van ronde vijf valt Dirk Warmerdam weg uit het strijdende groepje, na een uitstapje tegen de vangrail bij het ingaan van de Masters bocht komt hij als tiende pas startfinish over. Hij kan door, maar verliest steeds meer terrein en zoekt de pits op waar hij zijn Mazda MX-5 definitief langs de kant zet.

  20201011-NRB 9326

András Király kan in ronde zes het gat met Marcel Dekker niet veel kleiner maken wanneer beiden over start en finish komen. In de Gerlachbocht verliest Király echter zijn tweede plaats aan Milan Teekens, die het strijdende duo op kop dicht genaderd is. Achter dit drietal ontspint zich een mooie strijd tussen Mika Morien en Maxim Oosten en beiden wisselen regelmatig van positie. Mooi om te zien dat Mika Morien na lange tijd van afwezigheid niets aan snelheid lijkt te hebben ingeboet. Als eerbetoon aan zijn enkele jaren geleden overleden vader Ronald draagt Mika zijn raceschoenen, zou hem dat net dat beetje extra kunnen geven in deze fraaie strijd?

Halverwege de race loopt Milan Teekens langzaam maar zeker in op Marcel Dekker en dicht het gat tot op minder dan anderhalve seconde. Een ronde later is het gat helemaal gedicht en gaan beiden met een verschil van minder dan drie tiende van een seconde over start-finish. Maar Király heeft zich weer terug geknokt en zit eerste rang, hij volgt op slechts twee wagenlengten achter het duellerende tweetal. En de strijd gaat met nog minder dan tien minuten te gaan verder op het scherpst van de snede.

Milan Teekens gaat in de Hugenholtz bocht Marcel Dekker voorbij, maar de sluwe en ervaren vos weet zijn positie al snel weer terug te veroveren. Király weet hiervan slim te profiteren en gaat naar plek twee om niet veel later dan toch de koppositie op te eisen bij het uitkomen van de Tarzanbocht. Ook Oosten en Morien blijven met elkaar in strijd en ook daar is de uitkomst nog lang niet zeker.
   D4A4186

Met minder dan drie ronden te gaan wordt Marcel Dekker door Milan Teekens terugverwezen naar positie drie en gaat de strijd om de kop in alle hevigheid door. Milan Teekens zit András Király vol op de huid. Marcel Dekker moet iets lossen al is het slechts een paar tienden. Filip Wojtowicz zoekt ondertussen de pits op en valt uit met technische malheur.

Met nog een ronde te gaan durft werkelijk niemand te voorspellen hoe het podium verdeeld gaat worden. In de Gerlach gaat Teekens voorbij aan Király en is hij de nieuwe leider. Király probeert het nog wel, maar Teekens staat de door hem verworven positie niet meer af en gaat als winnaar over de meet. Marcel Dekker pakt plek drie terwijl de Friese strijd om plek vier tussen Maxime Oosten en Mika Morien, door Oosten wordt gewonnen.
  20201011-RBN 6062

Pim van Riet is de beste Gold rijder, hij laat John Hoogland en Dick van Elk achter zich. Bij de junioren is er een tweede medaille voor overall winnaar Milan Teekens en mogen Maxime Oosten en Mika Morien met hem naar het podium.

  VFXY9601

Voor Maxim Oosten hing het er voorafgaand aan deze tweede race nog om of hij überhaupt wel aan de start zou kunnen verschijnen, omdat tussendoor de versnellingsbak moest worden gewisseld. Een staaltje hard werken door de monteurs van Johan Kraan die de klus op tijd klaar kregen. En hoe mooi glimt dan ineens zo'n medaille...

   D4A4245


Uitslag race 2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet