Mazda MX-5 Cup

Spanning tot de laatste meters bij eerste Voorjaarsrace Mazda MX-5 Cup

20201011 2RL09248

John Hoogland mag door zijn tiende plaats in de kwalificatie, door de omgekeerde grid, vanaf de beste startplaats beginnen. Naast de Lightswing-rijder staat Maxime Oosten, die gisteren door een verkeerde keuze in de afstelling geen goede tijd kon zetten. Op de tweede rij staat Jerome Greenhalgh, die net als op Assen, gisteren een flinke crash meemaakte. Zijn monteurs zijn tot twee uur in de nacht bezig geweest om zijn auto raceklaar te maken. Naast de Johan Kraan Motorsport coureur start Milan Teekens als vierde.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

20201011 2RL08940


Ronald van Loon moet vanwege familie omstandigheden vandaag zijn drie races missen. Zijn plaats wordt ingenomen door Daan Pijl. De jonge kampioen van de Ford Fiesta Sprint Cup van vorig seizoen moet wel driemaal vanuit de pits starten en dus zijn inhaalraces helemaal van achteraan beginnen.

   D4A3998

John Hoogland, niet gewend om vooraan te starten, gaat veel te hard de Tarzanbocht in en schiet het grind van de Tarzanbocht in, waar hij gelukkig snel wordt uitgeduwd. Ook Jerome Greenhalgh maakt een foutje en zakt terug naar de laatste plaats.
Vooraan neemt Maxime Oosten een flinke voorsprong op teamgenoot Milan Teekens, die op zijn beurt wordt gevolgd door Marcel Dekker en Mika Morien. Dirk Warmerdam ligt vijfde voor András Király, die nog op stoom moet komen. Daan Pijl is inmiddels vanuit de laatste startpositie opgeklommen naar de negende plaats, waar Pim van Riet zijn volgende prooi wordt.
  20201011 2RL09006

Dirk Warmerdam krijgt vleugels en pakt eerst Mika Morien, daarna Marcel Dekker en belandt zo op de derde plaats. Het gevecht om de laatste podiumplaats is echter heftig. Dekker vecht zich terug naar plaats drie met Warmerdam daarachter, die op zijn beurt in de spiegels moet kijken naar een aanvallende Király. Ook Filip Wojtowicz en Mika Morien melden zich bij het drietal. Király komt zoals altijd in de slotfase op snelheid en weet Warmerdam te passeren. Daan Pijl is voorbij Pim van Riet en komt zienderogen dichterbij Mika Morien.
  RBN 5525

Wederom een fraaie wedstrijd waar de Mazda MX-5 Cup zo bekend om staat. Daan Pijl meldt zich bij het strijdende vijftal voor de laatste podiumplaats.

Een eindoffensief van Milan Teekens brengt hem heel dichtbij koploper Maxime Oosten, die zijn grote voorsprong zienderogen ziet slinken. Daarachter heeft Király Marcel Dekker terug verwezen naar de vierde plaats. Milan Teekens heeft de kop overgenomen van Oosten, maar moeten uitkijken voor de naderende Király en Wojtowicz, die ook voorbij Dekker is gegaan. Daan Pijl heeft Mika Morien ingehaald en ligt al op een zevende plaats met Dirk Warmerdam als volgende prooi.

Maxime Oosten heeft problemen. Zijn rondetijden zakken terug en hij valt daardoor weg naar de vijfde plaats. Ook Marcel Dekker kan het tempo niet helemaal behappen en ligt op de zesde plaats. Daan Pijl is de lachende derde en schuift op naar plaats vijf.
  20201011 2RL09043

De Belg Filip Wojtowicz, die elke race beter gaat presteren, haalt verrassend Király in en ligt op aanvalskoers op koploper Teekens. In de slotfase moet ook Teekens de Belg laten gaan. Teekens vecht zich nog terug naar de eerste plaats, maar Wojtowicz pakt op het rechte stuk weer de eerste plaats over, met Teekens en Király daarachter.
De top drie passeert de finishlijn enkele seconden voor de officiële tijd is verstreken en er is vertwijfeling. De finishvlag is niet gezwaaid, maar in het scherm van de tijdregistratie verschijnt even een finishvlag. De race gaat echter verder.

Teekens pakt in de laatste ronde de leiding weer over en wint, Király komt als tweede over de meet en Wojtowicz als derde.

  3G6A1762

Na afloop van de race wordt de Mazda van Wojtowicz door de TC te licht bevonden en de Belg wordt daarom gediskwalificeerd. Zo wordt de van de laatste positie gestarte Daan Pijl knap derde.

Wederom een spannende wedstrijd met veel positiewisselingen. Een grote vechtende groep om het podium, met respect voor elkaars materiaal. Racen van start tot finish zonder interventie van de safetycar. Vlak na de race gaan de hemelsluizen weer open. De Mazda rijders hebben het nog maar net droog gehouden.


Uitslag Race 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet