Ford Fiesta Sprint Cup

Laurens de Wit wint chaotische eerste Ford Fiesta Sprint Cup race

EDFO-20201011-Voorjaarsraces Zandvoort- S4A6040

Het is ook vandaag fris op het circuit van Zandvoort. Het heeft vannacht flink geregend en de baan is nog vochtig. Een flauw zonnetje schijnt door de bewolking. De bandenkeuze is vrij, maar iedereen vertrekt op slicks. Om nog wat temperatuur in de Hankook banden te krijgen wordt er een extra formatieronde gereden. Laurens de Wit vertrekt vanaf de beste startpositie, met naast hem de pechvogel van de laatste race op Assen, de Belg Dylan Derdaele. Op de tweede rij vertrekken Dante Rappange achter De Wit en Tomas De Backer achter Derdaele.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


FFSC Round 3 Race 1 Start


Laurens de Wit is heel goed weg, maar dat kan niet gezegd worden van Derdaele, die na een lichte hapering gelijk De Wit met enkele wagenlengtes ziet weglopen. De wagens glibberen door de Hugenholtzbocht, waar De Wit helemaal buitenom de Hunzerug bestijgt.


EDFO-20201011-Voorjaarsraces Zandvoort-6D6A5685

Net voor de Slotemaker verliest de Pool Nikodem Wierzbicki de macht over het stuur, spint, raakt de vangrail en blijft half op de baan staan. Dat betekent gelijk de eerste safetycarperiode van de dag. De Pool lijkt verder de kunnen, maar moet zijn Fiesta toch stilzetten bij de baanpost voor het Scheivlak.

EDFO-20201011-Voorjaarsraces Zandvoort-6D6A5776


Het duurt niet lang voordat de herstart volgt. Na zijn slechte start is Derdaele terug gezakt naar een negende positie. De nieuwe nummer twee achter De Wit is de jonge rijder Dante Rappange. Rik Koen is inmiddels op de derde plaats gekomen, met achter hem Kenny Herremans, Tomas De Backer en Ruben Valckenaere. Colin Caresani heeft nog maar twee plaatsen goed gemaakt en ligt op een zesde positie.

Ruben Valckenaere is ontketend en haalt de één na de andere wagen in. Ook Rik Koen moet er aan geloven en de Belg stoomt door naar de derde plaats, gevolgd door Colin Caresani, die de banden van zijn Ford Fiesta eindelijk op de juiste bedrijfstemperatuur heeft gebracht. Caresani pakt zelfs de derde plaats., maar is 'under investigation' vanwege het eventueel inhalen van Derdaele achter de safetycar. De inhaalactie van de Bas Koeten coureur wordt na de wedstrijd bekeken via de on board beelden van beide rijders.

EDFO-20201011-Voorjaarsraces Zandvoort-6D6A5716


Rik Koen zakt steeds verder terug in de klassering en ligt op de achtste plaats. Met nog elf minuten op de klok is het opnieuw de safetycar die op de baan verschijnt. Jules Grouwels heeft zich in het grind van het Scheivlak geploegd en moet daar worden uitgetrokken.

EDFO-20201011-Voorjaarsraces Zandvoort-6D6A5750

Debutante Daniëlle Geel rijdt op een keurige negende plaats, maar moet nog erg wennen. Zij stond bij de start net iets te ver naar voren over de startlijn en krijgt drie seconden straf.

Driemaal is scheepsrecht. Zandvoort blijft een 'Old School' circuit met diepe grindbakken. Alexander Borgmans graaft zich voor in in het grind van de Kumhobocht en dus komt de safetycar opnieuw de baan op.

Met nog een paar minuten te gaan is dit het einde van de strijd op de baan. De finish is achter de safetycar. Laurens de Wit wint voor Colin Caresani, die Dante Rappange heeft terug verwezen naar de derde plaats.

EDFO-20201011-Voorjaarsraces Zandvoort-6D6A5877

Niets is echter zeker na deze hectische race, want er worden nog straffen uitgedeeld. Colin Caresani wordt namelijk twee posities teruggezet omdat hij inderdaad Derdaele voorbij is gestoken bij de herstart. Dante Rappange wordt zo tweede en de Belgische rijder Tomas De Backer derde. Caresani moet zich tevreden stellen met de vierde positie en Koen wordt vijfde.

UITSLAG Race 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet