24H Series

24H Series: GPX Racing wint Coppa Florio 12H Sicily

IMG 2253

De GPX Racing-Porsche 911 GT3 R (#36, Jordan Grogor / Frederic Fatien / Mathieu Jaminet / Robert Renauer) heeft bij de eerste editie van de Coppa Florio 12H Sicily de eerste algehele overwinning in de 24H Series powered by Hankook behaald. In de TCE-divisie won der Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing-Volkswagen Golf GTi TCR (#112, Miklas Born / Fabian Danz / Constantin Kletzer) en behaalde daarmee voor het tweede jaar op rij de algehele TCE-teamtitel in de 24H Series Europe binnen.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Ed Heuvink en PR

IMG 2356


De GPX Racing Porsche, passend voor dit weekeinde uitgevoerd in de Gulf-Racing-kleuren uit de Targa Florio, had op zaterdagmiddag aan het eind van het eerste deel van de Coppa Florio 12H Sicily de leiding in handen en won daarmee al de Di Martino-trofee. In het tweede deel van de race bleef het team uit de Emiraten wederom foutloos en legde op weg naar de overwinning in totaal 374 ronden op het 4,983 kilometer lange Autodromo di Pergusa af.


IMG 2336


GPX Racing is het eerste team in bijna drie decennia, dat de overwinning bij de Coppa Florio behaalt. Eveneens op het Autodromo di Pergusa behaalden Edwards en Emilio de Villota in 1981 de tot dusver laatste overwinning met een Lola T600 van het Grid Team Lola.


IMG 2339

De CP Racing Mercedes-AMG GT3 Evo (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster / Shane Lewis) was de best geklasseerde deelnemer in de GT3-AM-klasse en behaalde de tweede plaats algemeen op Sicilië. Bij de herstart vanmorgen had het Amerikaanse team geluk: na contact met de MP Motorsport Mercedes-AMG GT3 Evo (#19, Henk de Jong / Jaap van Lagen / Rik Breukers) ging de CP Racing-Mercedes aan kop van het veld in de eerste bocht in de rondte. Beide teams konden de race voortzetten.


IMG 2305

Niet lang daarna maakte een defecte schokdemper voor MP Motorsport een einde aan de jacht naar de tweede plaats. Het Nederlandse team finishte niettemin nog als vijfde en behaalde daarmee de derde plaats in de GT3-PRO-klasse. Jaap van Lagen, die in de kwalificatie op vrijdag de pole-position had behaald, demonstreerde met de snelste rondetijd in de race (1.34,218 minuten) opnieuw de snelheid van de auto.

Achter CP Racing eindigde de Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS (#88, Michael Doppelmayr / Pierre Kaffer / Elia Erhart / Hendrik Still) op de tweede plaats in de GT3-AM-klasse en completeerde daarmee het algemene GT-podium, voor de DINAMIC MOTORSPORT-Porsche 911 GT3 R (#7, Roberto Pampanini / Mauro Calamia / Matteo Malucelli). Het Italiaanse team werd voor de inzet beloond met de tweede plaats in de klasse GT3-PRO.

In de laatste vijf minuten verloor de auto weliswaar de achtervleugel, maar de DINAMIC MOTORSPORT-Lamborghini Huracán Super Trofeo (#793, Amedeo Pampanini / Nicolas Sturzinger / Stefano Monaco) eindigde niettemin als zesde algemeen, voor de zusterauto van het team, de Porsche 991-II Cup (#907, Simone Laquinta / Matteo Malucelli / Stefano Monaco / Roberto Pampanini). DINAMIC MOTORSPORT won ook de 991-klasse, ondanks een probleem in de slotfase waardoor de Porsche met het startnummer 907 bvijna een halfuur in de pits verloor.


jeroen

De Fulgenzi Racing-Porsche 911-II Cup (#923, Jeroen Bleekemolen / Giosué Rizzuto / Walter Palazzo / Pablo Otero) eindigde ondanks twee lekke banden links achter als gevolg van de scherpe kerbstones van het Autodromo op de tweede plaats in de 991-klasse. De TEMPO S.R.L.-Porsche 911-II Cup (#916, Giuseppe Nicolosi / Michele Merendino / Davide di Benedetto / Simone Patrinicola) voerde in de slotfase nog lange tijd de klasse aan, maar verloor veel tijd door een gebroken aandrijfas. Na een sterke inhaaljacht eindigde het team nog als derde in de klasse voor de tweede Fulgenzi Racing-991 (#917, Enrico Fulgenzi / Shintaro Akatsu / Gianluca Spata / Gianfranco Bronzini / Sandra van der Sloot), die flink beschadigd was.


wijzen
Jeroen Bleekemolen wijst Sandra van der Sloot de weg

In de GT4-klasse behaalde de PROsport Racing-Aston Martin Vantage AMR GT4 (#401, Nico Verdonck / Rodrigue Gillion / Tom Heeren) de tweede seizoenszege na een sterk gereden race. Daarmee leidt PROsport Racing met nog één race te gaan nu zowel in de GT4-klasse als in het algemeen GT-teamklassement van de 24H SERIES Europe.

De Team Avia Sorg Rennsport-BMW M4 GT4 (#451, Alvaro Fontes / José Manuel de los Milagros / Sergio Paulet / Yannick Guerra Dorribo) behaalde de tweede plaats in de GT4-klasse voor de Las Moras by Equipe Verschuur-McLaren 570S GT4 (#409, Luc Braams / Liesette Braams / Maximiliaan Braams). Vanwege uiteenlopende technische problemen kon het team in het laatste uur van de race niet mer rijden, werd echter nog als derde in de klasse geklasseerd.


IMG 2327

Na opnieuw een foutloze race won de Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing-Volkswagen Golf GTi TCR (#112, Miklas Born / Fabian Danz / Constantin Kletzer) bij de Coppa Florio 12H Sicily de TCE-divisie en behaalde daarmee voor het tweede jaar op rij voortijdig de algemene TCE-Teamtitel in de 24H SERIES Europe.

De Autorama-Volkswagen profiteerde van problemen in de slotfase van het eerste deel van de race voor de naaste concurrent, de Red Camel-Jordans.nl-CUPRA TCR (#101, Ivo Breukers / Luc Breukers) en had daarmee op zaterdagavond al de leiding in handen. Daarna reed het team onbedreigd de derde TCE-seizoenszege naar huis. Voorafgaand aan de seizoensfinale op Circuit Zandvoort in november is het team ook al zeker van de de TCE-rijderstitel in de 24H SERIES Europe: Miklas Born leidt voor zijn teamgenoten Yannick Mettler en Roberto Ferri.

Ondanks balans- en handlingproblemen op zaterdag eindigde de AC Motorsport-Audi RS3 LMS (#188, James Kaye / Ricky Coomber / Marcus Menden) nog op de tweede plaats in de TCE-divisie. De Red Camel-Jordans.nl-CUPRA TCR had op Sicilië een lastige race, inclusief schade na een aanrijding en een gebroken veerpoot, maar eindigde niettemin nog als derde in de TCE-divisie.

Er resteert nog een race in de 24H SERIES powered by Hankook 2020 en wel op 13 en 14 november op Circuit Zandvoort. Bij de 12-uursrace komen opnieuw de GT- en TCE-divisie in actie, er zijn punten te verdienen voor de 24H SERIES Europe en de 24H SERIES Continents. De Hankook 12H ZANDVOORT staan voor de eerste maal sinds 2016 weer op de kalender.

UITSLAG deel 2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet