NASCAR

NASCAR: Regerend kampioen Kyle Busch uitgeschakeld voor titel. Chase Elliott wint Roval Charlotte

Chase Eliott treedt in de voetstappen van Jeff Gordon. De Hendrick Motorsports-rijder behaalde zijn vierde achtereenvolgende roadcourse-overwinning en de tweede achtereenvolgende op Charlotte. Regerend kampioen Kyle Busch werd op Charlotte voor de titelstrijd definitief uitgeschakeld. Tot op heden wist Busch dit seizoen nog geen enkele overwinning te boeken.

2020 Chase Elliott
Chase Elliott heeft zich als roadcourse specialist ontwikkeld.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Regerend kampioen Kyle Busch uitgeschakeld voor titel. Chase Elliott wint Roval Charlotte
Met vier achtereenvolgende roadcourse overwinningen treedt Hendrick Motorsports-coureur Chase Elliott in de voetsporen van Jeff Gordon die met deze specialiteit zelfs negen achtereenvolgende zeges in de MEN's Cup behaalde. In de BANK of America ROVAL 400 werden Kyle Busch, Clint Bowyer, Austin Dillon en Aric Almirola defintief in de titelstrijd uitgeschakeld. In de "Round of 8" blijven er nog acht rijders in de playoffs over.Voor SHR-coureur Clint Bowyer betekende het zijn allerlaatste playoff. De Amerikaan keert volgend jaar als rijder niet meer terug op de circuits maar zal als TV analist deel uitgaan maken van NASCAR ON FOX.

Hoewel Elliott duidelijk over de beste auto beschikte moest hij er halverwege de wedstrijd toch flink voor vechten.Een loszittend wiel veroorzaakte halverwege de 109 ronden tellende wedstrijd een ongeplande stop waardoor de HMS-rijder naar de 36e plek terugviel. En evenals vorig jaar maakte Elliott in deze wedstrijd weer veel terrein goed. In de 92e ronde ging hij aan zijn teamgenoot Alex Bowman voorbij en reed de laatste 18 ronden definitief aan de leiding. Voor Elliott betekende het zijn negende Men's Cup-overwinning waarvan vijf op de roadcourses. Tweemaal op Charlotte, tweemaal op Watkins Glenn en eenmaal op de roadcourse van Daytona. Voor Elliott betekende het overigens zijn derde seizoensoverwinning. Op de streep beschikte de HMS-rijder over een voorsprong van meer dan twee seconden op Joey Logano. Daarachter volgden Erik Jones in de JGR-Toyota, Kurt Busch en Ryan Blaney.

2020 Clint Bowyer Nascar voor de eerste maal op regenbanden, maar dan wel op de Roval van Charlotte.

Regenbanden primeur
Op de Roval van Charlotte werden er voor de eerste maal in de moderne NASCAR geschiedenis regenbanden gebruikt. In tegenstelling tot afgelopen zaterdag zette Pluvius de hemelpoorten gelukkig wat minder open. Denny Hamlin mocht ditmaal vanaf pole vertrekken maar het was Brad Keselowski die al in de eerste ronde de leiding nam. In de achtste ronde pakte Elliott voor de eerste maal de koppositie terwijl Ty Dillon eveneens behoorlijk veel indruk maakte door zich vanaf een zeventiende startplek naar P5 op te werken.

Omdat het ovalgedeelte snel opdroogde besloten verschillende rijders om voor slicks naar binnen te gaan terwijl Elliott daar nog even vanaf zag. Maar omdat er op de roadcourse sectie toch nog wat water bleef staan gingen verschillende mensen achterstevoren waaronder Ryan Newman en Denny Hamlin waarbij laatstgenoemde zelfs de muur raakte. De wedstrijdleiding besloot echter niet te neutraliseren.

2020 Kyle Busch
Kyle Busch uitgeschakeld voor de titel.

Twee ronden voor afloop van het eerste segment spinde John Hunter Nemecheck en zorgde na de competition caution in de tiende ronde voor de tweede neutralisatie. Nemecheck nam in zijn spin nog een reclame-uiting mee en werd later in de wedstrijd voor teveel monteurs over de muur bestraft. Bij de herstart stonden Austin Dillon en Matt DiBenedetto vooraan. Dillon behaalde dit seizoen zijn derde segmentzege terwijl Christopher Bell, DiBenedetto, Byron, Hill, Newman, Blaney, Logano, Wallace en Jones daarachter volgden. Overigens was Logano overigens de enige playoff rijder in deze Top 10.

2020 William Byron
William Byron lag ook een groot aantal ronden aan de leiding.


Tweede segment
Bell en DiBenedetto behielden bij de start van het tweede segment hun kopposities terwijl Austin Dillon naar binnen was gegaan terwijl de pitlane nog gesloten was. In de 30e ronde nam HMS-coureur William Byron de leiding van Christopher Bell over. Vier ronden later spinden Brad Keselowski en Erik Jones maar er werd door de wedstrijdleiding niet geneutraliseerd. Ook Ryan Newman en Aric Almirola spinden kort daarop. In de 44e ronde nam Blaney voor de eerste maal de kop. Een spin van J.J. Yeley maakte daar zes ronden later een einde aan. Pech voor Almirola die hier een ronde verloor maar en op deze manier uit de playoffs verdween. Bij de herstart in de 49e ronde namen de Penske-coureurs Ryan Blaney en Joey Logano de leiding en amper enkele seconden later werd Kyle Busch het slachtoffer van een klapband waardoor ook voor hem de titelstrijd over was. Blaney nam dit wedstrijdsegment voor zijn rekening. Achter hem volgden Elliott, Bell Truex, Logano, Bowman, Byron, Reddick, McDowell en Keselowski

2020 Kevin Harvick
De reclame-uitingen Las Vegas zorgden in het Xfinity-verslag helaas voor verwarrende foto/tekstbijschriften, waarvoor onze excuses.

Derde segment
Martin Truex Jr. werd direct bestraft voor te snel rijden in de pitlane terwijl Christopher Bell en William Byron bij aanvang van het derde segment het commando voerden. Cole Custer, Denny Hamlin en James Davison veroorzaakten de nodige chaos. Austin Dillon strandde vervolgens bij een herstart in de 68e ronde in de modder waardoor William Byron andermaal de leiding kon nemen. Debris(brokstukken) zorgde in de 86e ronde voor wederom voor een een neutralisatie.

Vrijwel het gehele veld, behalve JGR-coureurs Busch, Bell en Hamlin, ging voor vers rubber en brandstof naar binnen. Door een zeer slechte herstart van Bell konden Busch en Jones kortstondig profiteren, maar Elliott nam kort daarop de leiding.

2020 Logano Blaney
Joey Logano in de achtervolging met zijn Penske Mustang.

In de slotfase spinden John Hunter Nemecheck en Gray Gaulding terwijl Jimmie Johnson en Ricky Stenhouse Jr. contact maakten zonder dat de wedstrijdleiding ingreep. Met nog 12 ronden te gaan moest er geneutraliseerd worden omdat Brennan Poole in Turn 13 tot stilstand kwam. Ook hier besloot Kyle Busch om niet meer naar binnen te gaan. Bij de herstart tien ronden voor het einde namen Elliott en Logano voor de laatste maal in deze wedstrijd de beide kopposities in. Kyle Busch werd als 30e geklasseerd en is de eerste regerende kampioen die in de playoffs wordt uitgeschakeld.

2020 Winnaar Elliott
Mooie zege voor Chase Elliott.

Uitslag Bank of America Royal 400
1. Chase Elliott Chevrolet 109 ronden
2. Joey Logano Ford 109 ronden
3. Erik Jones Toyota 109 ronden
4. Kurt Busch Chevrolet 109 ronden
5. Ryan Blaney Ford 109 ronden
6. William Byron Chevrolet 109 ronden
7. Martin Truex Jr. Toyota 109 ronden
8. Alex Bowman Chevrolet 109 ronden
9. Cole Custer Ford 109 ronden
10. Clint Bowyer Ford 109 ronden

Stand Playoffs
1. Kevin Harvick, 2. Denny Hamlin, 3. Brad Keselowski, 4. Chase Elliott, 5. Joey Logano, 6. Martin Truex, 7. Alex Bowman, 8. Kurt Busch. (Punten nog niet exact bekend)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet