TCR Series

WTCR: Mooi Nederlands succes met overwinningen voor Tom Coronel en Nicky Catsburg in FIA WTCR Slovakia Ring (lang)

201011 WTCR Coro Ber
Race 1 bracht winst voor Nathanael Berthon (l.), Tom Coronel won race 2

Nederlandse winnaars op mondiaal niveau in de autosport zijn er niet zoveel, en als dan gelijk twee Nederlanders op één weekeinde een race in een mondiale competitie van de FIA winnen, dan is dat natuurlijk helemaal bijzonder! Dat gebeurde vandaag op de Slovakia Ring tijdens het derde raceweekeinde van het seizoen in de FIA WTCR, waar Tom Coronel de tweede race op zijn naam schreef en Nicky Catsburg in de derde wedstrijd bovenaan eindigde. Terwijl Coronel na dit succes halverwege het seizoen tweede staat in de kampioenschapsstand, zet Catsburg zijn prachtige zegereeks voort met zijn derde overwinning in drie opeenvolgende weekeinden, na zijn eerdere successen in de 24-uursrace op de Nürburgring twee weken geleden en zijn winst in de acht-uursrace van de Intercontinental GT Challenge op Indianapolis van vorige week.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Race 1: Berthon wint onbedreigd
Op een na regen nog vochtige baan nam Nathanael Berthon in de Comtoyou-Audi vanaf de pole-position de leiding, voor Tarquini, terwijl er achter hem flink werd gestreden tussen Nicky Catsburg, Jean-Karl Vernay, Nestor Girolami, Gilles Magnus en Esteban Guerrieri. Catsburg had te maken met gebrek aan grip op de achterwielen en verloor daardoor terrein. Uiteindelijk reed Berthon relatief onbedreigd de overwinning naar huis, voor Tarquini en Vernay. Daarachter streden de beide Honda-teamgenoten Girolami en Guerrieri lange tijd om de vierde plaats, inclusief het nodige plaatwerkcontact, maar Guerrieri kreeg uiteindelijk in de slotronde de vierde positie in handen. Achter de twee kemphanen eindigde Tom Coronel als zesde.

201011 WTCR R2 Cor actie
Coronel komt als winnaar over de eindstreep

Race 2: Coronel naar winst
Nadat teamgenoot Nathanael Berthon eerder vanmorgen de eerste race van het weekeinde op zijn naam geschreven had, was het in de tweede wedstrijd Tom Coronel die voor nog meer succes voor het DHL Team Comtoyou Audi Sport zorgde met winst in de tweede wedstrijd. Coronel streed vrijwel de gehele race met de Argentijnse Honda-rijder Esteban Guerrieri, maar kon de leiding overnemen toen Guerrieri in de achtste ronde een fout maakte. Vervolgens reed Coronel de overwinning naar huis, zijn eerste toerwagenzege op mondiaal niveau in ruim vier jaar. Teamgenoot Gilles Magnus, eveneens met Audi, completeerde het succes voor Comtoyou met de tweede plaats. Guerrieri eindigde nog als derde, voor Jean-Karl Vernay, die in de slotronde in botsing kwam met de Honda van reversed-grid-pole-winnaar Nestor Girolami, die daarop hard in de vangrails crashte en naar het ziekenhuis moest worden overgebracht. Nicky Catsburg, die als tiende startte, sloot de race als zesde af.

201011 WTCR R3 Catsburg
Nicky Catsburg, winnaar van race 3

Race 3: Catsburg zorgt voor nog meer Nederlands succes

Bij de start van de derde race nam Norbert Michelisz de leiding ten koste van pole-sitter Nathanael Berthon, terwijl Nicky Catsburg gelijk kon doorschuiven naar de tweede plaats. In de tweede bocht echter werd Michelisz geraakt door Jean-Karl Vernay, waarop Catsburg de leiding kon overnemen. Michelisz viel terug naar de 14e plaats, terwijl ook Coronel door het incident van het gas moest en terrein verloor. Later klom Coronel weer wat op door Yvan Muller te passeren en even later won hij nog een positie van Urrutia. Vooraan reed Catsburg zonder problemen naar de overwinning, de eerste WTCR-zege voor het Hyundai-Engstler-team, gevolgd door Vernay en Berthon. Voor Catsburg was het de derde zege in drie opeenvolgende weekeinden na zijn eerdere successen in de 24-uursrace op de Nürburgring en de acht-uursrace van het IGTC op Indianapolis. Coronel eindigde op de zesde plaats en staat nu tweede in de tussenstand van het kampioenschap. "Jammer dat ik van mijn gas moest vanwege Michelisz, maar dat ik tweede in het wereldkampioenschap sta, is natuurlijk wel te gek", zei Coronel.

201011 WTCR R3 Start
Start van de derde race met Catsburg in het midden tussen Michelisz en Berthon
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet