NASCAR

NASCAR: Meesterlijke Xfinity Roval zege A.J. Allmendinger op Charlotte

A.J. Allmendinger behaalde op de Roval van Charlotte een meesterlijke Xfinity-zege. De wedstrijd op Charlotte moest vanwege heftige regenval zelfs 40 minuten onderbroken worden. Las Vegas werd geteisterd door de naweeën van de orkaan Delta en die lieten zich ook hier niet onbetuigd. Allmendinger was één van de weinige coureurs die het hoofd koel wist te houden.

2020 Michael Annett Alex Labbe
Bij de start was het nog droog met Michael Annett en Alex Labbe vooraan.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Meesterlijke Xfinity Roval zege A.J. Allmendinger op Charlotte
De wedstrijd op de Roval van Charlotte diende tevens als elimineringswedstrijd van de play-offs waarbij Harrison Burton, Michael Annett, Brandon Brown en Riley Herbst voor de titelwedstrijd werden uitgeschakeld. Abnormale weersomstandigheden heersten in de 68 ronden durende wedstrijd in Charlotte waarbij A.J. Allmendinger van het Kaulig Team als verrassende winnaar uit de strijd kwam.

Met een verschil van slechts 0.446 secs. op Noah Gragson ging Allmendinger met zijn Kaulig Chevrolet als eerste over de streep. "Ik weet niet wat we allemaal gezien hebben maar ik heb de gehele wedstrijd over de radio naar mijn team geklaagd" verklaarde Allmendinger na afloop. Onder weinig benijdenswaardige omstandigheden spinden en crashten auto's of vlogen van de baan af.

2020 Start Roval In Charlotte werd er weer wat publiek toegelaten.


Bij aanvang van de wedstrijd was de regen al niet ver weg en Brett Moffitt had de primeur om als eerste van de baan af te spinnen en zorgde daarbij voor de eerste neutralisatie waarbij vrijwel elk team al voor regenbanden opteerde. Bij de herstart was het driebreed voor Ross Chastain, Noah Gragson en Justin Haley. Chase Briscoe spinde in vijfde positie en viel naar de derde plek terug. De wedstrijdleiding besloot overigens niet te neutraliseren.In de 19e ronde nam Gragson kortstondig de leiding maar werd door Kaz Grala gepasseerd. Grala, een allrounder die vaak in GT-wedstrijden actief is overigens,nam de leiding en wist voor de eerste maal dit jaar een wedstrijdsegment op zijn naam te schrijven. Helaas moest Kaz in de 50e ronde vanwege een technisch probleem de strijd staken en werd als 21e geklasseerd.

2020 Kaz Grala
Allrounder Kaz Grala, een snelle man, zeker om in de gaten te houden.

Bij de herstart in de 27e ronde nam Noah Gragson opnieuw kortstondig de leiding voordat de Toyota van Riley Herbst hem passeerde. In de 27e ronde waren de weersomstandigheden zo erbarmelijk slecht dat de wedstrijd voor ruim 38 onderbroken moest worden.Riley Herbst verknalde zijn playoff kansen bij de herstart door direct te spinnen. Vervolgens reed A.J. Allmendinger voor de eerste maal twee ronden aan de leiding voordat er drie man van de baan zeilden.

2020 CJ McLaughlin  Martins spin
De nodige chaos.

Vervolgens vochten A.J. Allmendiger en Chase Briscoe een fraaie strijd om de kop uit. C.J. McLaughlin zorgde in de 61e ronde voor de voorlaatste neutralisatie door te spinnen. Bij de herstart nam A.J. Allmendinger tussen Turn 3 en Turn 4 opnieuw de leiding en werd daarbij al snel door Chase Briscoe gepasseerd. Die genoot niet lang vanwege zijn koppositie omdat er wederom een deelnemer spinde.

2020 Allmendinger Briscoe
Prachtig regenduel tussen Allmedinger en Briscoe.

Bij de laatste start nam Allmendinger, met de SHR Ford van Briscoe in de aanval, opnieuw de kop. Briscoe vergaloppeerde zich en spinde van de baan. Chase Briscoe: "In dergelijke omstandigheden moet je 100 procent zijn en ik deed 110.Voor 95 procent van de dag heb ik mijn werk goed gedaan. Allmendinger heeft me onder druk gezet en in de eerste versnelling raakte ik in een plas water en spinde. Op zijn zachtst gezegd frustrerend." Wel schreef Briscoe het tweede wedstrijdsegment op zijn naam.

A.J. Allmendinger: "De No 98 van Briscoe deed het werkelijk fantastisch en ik had voor hem niets in huis. Maar bij de laatste herstart gaf ik werkelijk alles." Voor Allmendinger betekende het overigens zijn tweede achtereenvolgende ROVAL overwinning.

2020 Winnaar AJ Allmendinger
A.J. Allmendinger pakt zijn tweede ROVAL zege dit seizoen.

Uitslag Cure 250
1. A.J. Allmendinger Chevrolet 68 ronden
2. Noah Gragsson Chevrolet 68 ronden
3. Daniel Hemric Chevrolet 68 ronden
4. Alex Labbe Chevrolet 68 ronden
5. Ross Chastain Chevrolet 68 ronden
6. Austin Cindric Ford 68 ronden
7. Cody Ware Chevrolet 68 ronden
8. Jay Bufford Chevrolet 68 ronden
9. Michael Annett Chevrolet 68 ronden
10.Brandon Jones Toyota 68 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet