TCR Series

WTCR: Twee pole-positions voor Berthon, goede uitgangsposities Catsburg en Coronel

201010 WTCR Quali Berthon
Tom Coronels teamgenoot Nathanael Berthon start twee van de drie races vanaf pole

De twee Nederlandse rijders, Nicky Catsburg met Hyundai – na afwezigheid op de Nürburgring nu weer terug – en Tom Coronel met de Audi, hebben goede uitgangsposities voor de drie wedstrijden van de FIA WTCR die morgen op de Slovakia Ring nabij Bratislava worden verreden. Terwijl Coronels Franse teamgenoot Nathanael Berthon zowel voor de eerste als voor de derde race de pole-position behaalde, start Catsburg de eerste race vanaf de tweede en de derde race vanaf de derde plaats. Coronel kwalificeerde zich als achtste en vierde. In de tweede race, met reversed grid, start Honda-rijder Nestor Girolami vanaf de pole-position, terwijl Coronel en Catsburg respectievelijk als zesde en tiende starten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

In de eerste kwalificatie, bepalend voor de startopstelling van de eerste race, reed Nathanael Berthon in 2:10,151 minuten de snelste tijd. Nicky Catsburg eindigde op 0,461 seconden als tweede en had op zijn beurt slechts drie duizendste van een seconde voorsprong op Jean-Karl Vernay in de Alfa Romeo. Coronel reed de achtste tijd. Verrassend was dat enkele prominente rijders niet bij de eerste twaalf eindigden en zodoende niet door mochten naar Q2. Onder hen was Honda-rijder Tiago Monteiro en de drie Lynk & Co-coureurs Yvan Muller, Thed Björk en Yann Ehrlacher. Laatstgenoemde, de leider in de tussenstand van het kampioenschap (pardon: de 'Goodyear #FollowTheLeader') start daarmee alledrie de races vanaf de 15e plek op de grid.

201010 WTCR Quali Catsburg
Tweede tijd in Q1, snelste in Q2: Nicky Catsburg

In de tweede kwalificatie werd de sessie onderbroken, nadat Attila Tassi op koude banden met zijn Münnich Motorsport-Honda gecrasht was. Met nog zes minuten te gaan werd de training hervat, waarop Nicky Catsburg de snelste tijd reed: 2:09,586 minuten. Naast de Amersfoorter gingen ook Gilles Magnus, Norbert Michelisz, Nathanael Berthon en Tom Coronel door naar Q3. Vanwege de 'reversed grid' start Néstor Girolami de tweede race vanaf de pole-position, voor Alfa-rijder Luca Filippi.

In Q3 was Gilles Magnus de eerste die een tijd mocht neerzetten, maar zag zijn tijd van 2:10,274 minuten al snel verbeterd worden door Norbert Michelisz. Vervolgens ws hetr de beurt aan Berthon, die 2:09,510 minuten oop de klokken zette. Noch Coronel, noch Catsburg wisten deze tijd te verbeteren, zodat Berthon zeker was van de pole-position voor de derde race. Michelisz start als tweede, voor Catsburg en Coronel, die voor een volledig Nederlandse tweede startrij zorgden.

201010 WTCR Quali Top 3
De top drie met vlnr Norbert Michelisz, Nathanael Berthon en Nicky Catsburg


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet