24H Series

24H Series: MP Motorsport eerste pole-sitter bij de 'Coppa Florio' sinds 1981

PFDX4668
Jaap van Lagen zette de MP Motorsport-Mercedes op de pole-position

De MP Motorsport-Mercedes-AMG GT3 Evo (#19, Henk de Jong / Jaap van Lagen / Rik Breukers) heeft dankzij een geweldige ronde van Jaap van Lagen de pole-position voor de eerste editie van de COPPA FLORIO 12H Sicily veroverd.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto': PR en Ed Heuvink


van-lagen


Op zijn laatste vliegende ronde in de 45 minuten durende kwalificatie van de GT-divisie reed Van Lagen op het 4,983 kilometer lange Autodromo di Pergusa een tijd van 1:34,815 minuten en veroverde daarmee met een voorsprong van slechts 0,035 seconden op de Avelon Formula-Wolf GB08 Tornado (#45, Ivan Bellarosa / Guglielmo Belotti) de voorlopige pole-position. In eerste instantie werd de Nederlander echter bestraft voor het overschrijden van de afgrenzing van de baan en werd zijn tijd geschrapt. Daarmee had het prototype uit de PX-klasse de eerste startplaats in handen. Een nadere analyse wees echter uit dat Van Lagen geen fout gemaakt had en zo kreeg hij zijn gereden rondetijd terug.

Daarmee is Jaap van Lagen de eerste rijder sinds Carlo Facetti en Martino Finotto in 1981, die de algemene pole-position bij de officiële 'Coppa Florio' behaalt. MP Motorsport is het vierde team in vijf races dat bij een evenement van de 24H SERIES dit jaar de eerste startplaats behaalt.

"Natuurlijk, het is altijd mooi om op pole te staan", zei Van Lagen tegenover CREVENTIC. "Het was enigszins verrassend, want we hadden verwacht dat de Porsche (van GPX Racing, red.) voor ons zou staan. Tijdens mijn eerste ronden had ik een lichte vibratie in de auto en we zagen dat de Porsche een seconde sneller was. Ik zei al tegen mijn ingenieur: 'Dat gaat hem niet worden'. Maar de jongens bij MP Motorsport hebben een ongelooflijke job gedaan. Na de eerste stint hebben we de afstelling veranderd en de ronde was echt heel goed, zeker ook omdat ik de baan tot dit weekeinde helemaal niet kende!"

  jaminet


Avelon Formula, dat uiteindelijk als tweede eindigde, start nog steeds vanaf de eerste rij, gevolgd door de GPX Racing-Porsche 911 GT3 R (#36, Jordan Grogor / Frederic Fatien / Mathieu Jaminet / Robert Renauer). Het team uit de Emiraten rijdt dit weekeinde met een speciaal Gulf Racing-kleurenschema als eerbetoon aan de prestaties van het merk Porsche bij de Targa Florio. De Porsche start vanaf de derde plaats voor de race.

IMG 7078
De GPX-Porsche in historische Gulf Racing-kleuren start als derde

Een snelle ronde in de laatste minuut van de kwalificatie leverde de Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS (#88, Michael Doppelmayr / Pierre Kaffer / Elia Erhart / Hendrik Still) de pole-position in de GT3-AM-klasse en de vierde startplaats algemeen op, gevolgd door de DINAMIC MOTORSPORT Porsche 911 GT3 R (#7, Roberto Pampanini / Mauro Calamia / Matteo Malucelli).

De Herberth Motorsport Porsche 911 GT3 R (#92, Tim Müller / Jürgen Häring / Taki Konstantinou / Alfred Renauer) start vanaf de zesde plaats algemeen en de tweede plaats in de GT3-AM-klasse. Na overwinningen op Portimão en Monza voert het Duitse team het algemene GT-Teamkampioenschap aan en start direct voor de Mercedes-AMG GT3 Evo van de eeuwige concurrent CP Racing (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster / Shane Lewis). De eerste van de beide DINAMIC MOTORSPORT-Lamborghini Huracán Super Trofeo's (#793, Amedeo Pampanini / Nicolas Sturzinger / Stefano Monaco) start vanaf de achtste plaats, terwijl de zusterauto (#794, Amedeo Pampanini / Nicolas Sturzinger / Mauro Calamia) zich als 14e kwalificeerde.


PFDX3853

De FULGENZI RACING-Porsche 911-II Cup (#917, Enrico Fulgenzi / Shintaro Akatsu / Gianluca Spata / Gianfranco Bronzini / Sandra van der Sloot) en de DINAMIC MOTORSPORT-Porsche 991-II Cup (#907, Simone Laquinta / Matteo Malucelli / Stefano Monaco / Roberto Pampanini) completeren de algehele top tien in de kwalificatie en voeren de 991-klasse aan, die volledig uit Italiaanse teams bestaat. Tussen de DINAMIC MOTORSPORT-Porsche en de tweede FULGENZI RACING-auto in de 991-klasse (#923, Jeroen Bleekemolen / Giosué Rizzuto / Walter Palazzo / Pablo Otero) start de MP Racing Mercedes-AMG GT3 Evo (#58, Thomas Gostner / Corinna Gostner / David Gostner) vanaf de elfde plaats.

Na een hektische kwalificatie behaalde de Las Moras by Equipe Verschuur-McLaren 570S GT4 (#409, Luc Braams / Liesette Braams / Maximiliaan Braams) de pole-position in de GT4-klasse voor de Aston Martin Vantage AMR van GT4-titelkandidaat PROsport Racing (#401, Nico Verdonck / Rodrigue Gillion / Tom Heeren). Het is al de derde achtereenvolgende race van de 24H SERIES waarbij Equipe Verschuur vanaf de beste startplaats vertrekt, nadat het Nederlandse team onlangs op Monza en op de Hockeheimring de algehele pole-position in de GT-divisie behaalde.

De Team Avia Sorg Rennsport-BMW M4 GT4 (#451, Alvaro Fontes / José Manuel de los Milagros / Sergio Paulet / Yannick Guerra Dorribo) completeerde in de kwalificatie de top drie in de GT4-klasse.


PFDX3354
De JR Motorsport-BMW start op pole in de GTE-divisie

JR Motorsport behaalt bij COPPA FLORIO 12H Sicily eerste TCE-pole van 2020

De JR Motorsport-BMW M3 E92 (#703, Ted van Vliet / Willem Meijer) heeft bij de eerste editie van de COPPA FLORIO 12H Sicily voor het eerst in de 24H SERIES 2020 de pole-position in de TCE-divisie behaald. Willem Meijer was met rondetijden van iets boven de 1:44 op het 4,983 kilometer lange circuit met zijn BMW al direct snel, maar veroverde met een fabelachtige ronde van 1:43,751 minuten de pole-position. Daarmee had hij ook een flinke voorsprong op de deelnemers in de TCR-klasse. JR Motorsport is daarmee dit jaar al de vijfde verschillende pole-sitter in de TCE-divisie.

"Ik heb echt genoten van deze ronde", verklaarde Willem Meijer tegenover Peter Freij van CREVENTIC. "Een paar keer dacht ik 'wow, dat was echt op de limiet!' De auto was top, geeft een goed gevoel en het team heeft het perfect gedaan. Ik heb er erg van genoten en ik ben zeer tevreden."

"Wanneer je de hoge kerbstones raakt, is het heel tricky. Je kunt heel snel door de chicanes, maar het is ook een uitdaging, want als je in de eerste chicane te snel bent, dan verlies je in de tweede tijd. Het gaat er dus om, de juiste balans tussen de bochten te vinden. Als je die vindt, dan is het echt leuk om op deze baan te rijden!"

De Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing-Volkswagen Golf GTi TCR (#112, Miklas Born / Fabian Danz / Constantin Kletzer) start naast JR Motorsport vanaf de eerste startrij dankzij de snelste tijd van de TCR-deelnemers. De TCE-team-titelverdedigers in de 24H SERIES Europe voeren na overwinningen in Portimão en Hockenheim ook nu weer het TCE-kampioenschap aan.

  IMG 2273

Ondanks een excursie naast de baan voor Luc Breukers staat de Red Camel-Jordans.nl-CUPRA TCR (#101, Ivo Breukers / Luc Breukers) morgen derde op de grid voor het eerste deel van de COPPA FLORIO 12H Sicily. Het Nederlandse team deelt de tweede rij met de Vmax-Engineering-Opel Astra TCR (#105, Shane Lewis / Charles Espenlaub), die de vierde tijd in de kwalificatie reed. Charles Espenlaub verbeterde in de Opel in de slotfase meerdere keren zijn rondetijd, maar strandde uiteindelijk naast de baan. Omdat zijn auto op een gevaarlijke positie stond, werd de training vier minuten voor het geplande einde met de rode vlag voortijdig gestaakt. De AC Motorsport-Audi RS3 LMS (#188, James Kaye / Ricky Coomber / Marcus Menden) completeerde de algemene top vijf in de TCE-kwalificatie op het Autodromo di Pergusa.

Het eerste deel van de eerste editie van de COPPA FLORO 12H Sicily start morgen, zaterdag 10 oktober om 11.00 uur lokale tijd en eindigt om 17.00 uur. Na de bij de 24H SERIES gebruikelijke onderbreking gedurende de nacht start het tweede deel van de race op zondag 11 oktober om 11.00 uur. Er is een live-stream op de website en het YouTube-Kanal van de 24H SERIES. Regelmatige updates zijn te vinden op Twitter (@24HSeries), Facebook (24H Series) en Instagram (24H Series). Nadere informatie is te vinden via www.24hseries.com.

PFDX3255
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet