NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin wint traditionele Talladega Destruction Derby

De Play-off wedstrijd op Talladega eindigde in een traditionele Destruction Derbij waar aan het einde zelfs driemaal verlengd moest worden en ook de traditionele klappers bleven niet uit. Ditmaal was het Kurt Busch die over de kop ging. Aan spanning en sensatie zoals gewoonlijk geen gebrek.

2020 Start Talladega
Start van de Talladega crash derby

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Denny Hamlin wint traditionele Talladega Destruction Derby
JGR-coureur Denny Hamlin behaalde op Talladega zijn zevende seizoenszege. Tevens betekende het de 44e in zijn carriere. Overigens wist Hamlin dit jaar voor de tweede maal vanaf pole te winnen. Voorafgaande aan de wedstrijd werden de 16 Play-off deelnemers op de eerste startrijen geplaatst. Hamlin nam bij de start de leiding maar er moest direct geneutraliseerd worden omdat Christopher Bell in de rondte ging en Tyler Reddick kon niet meer uitwijken. Ook Bubba Wallace en Ty Dillon waren bij het incident betrokken.

Na de herstart nam Hamlin opnieuw de leiding maar de tweede neutralisatie bleef niet lang uit nadat Ricky Stenhouse Jr. in de achtste ronde door John Hunter Nemecheck een handje geholpen werd. Laatstgenoemde is overigens nogal bij veel incidenten betrokken de laatste tijd. Vijf ronden later was het opnieuw raak voor een onderbreking toen Corey Lajoie in de problemen kwam. En ook bij deze derde herstart was Hamlin opnieuw de snelste man. In de 25e ronde volgde overigens de eerste "Competition Caution"
2020 Custer Bowyer  Keslowski crash
Custer, Bowyer en Keselowski in de problemen.

Het eerste wedstrijdsegment moest onder neutralisatie beëindigd worden nadat er nog een relatief kleine "Big One" was waarbij Aric Almirola, Kyle Busch, Ryan Blaney, Ryan Preece en Alex Bowman betrokken waren. Voor Almirola die kortstondig aan de leiding gelegen had, was het feest over. Chris Buescher behaalde zijn segment overwinning. Bij de herstart nam Chase Elliott met vier verse Goodyears opnieuw de leiding. Zelfs Jimmie Johnson lag nog kortstondig op kop. Vervolgens in de 108e ronde de eerste "Big One". Jimmie Johnson werd van achteren geraakt, spinde waardoor Kurt Busch niet meer kon uitwijken en een vervaarlijke luchtreis maakte. Brendan Gaughan, Cole Custer, Brad Keselowski, Austin Dillon, Ryan Blaney, Ryan Preece, Kyle Busch, Chris Buescher, Joey Gase en Daniel Suarez konden niet meer uitwijken. Vervolgens bleef het enige tijd rustig en kon Martin Truex Jr. voor de vijfde maal een segment-overwinning op zijn naam schrijven.

2020 Kyle Busch Kyle Busch ging door tot zijn auto letterlijk uit elkaar viel. Hier was de schade nog beperkt.

In de beginfase van het derde segment lagen de Penske-Mustangs aan de leiding en vanaf de 143e ronde was het wederom betrekkelijk rustig in de wedstrijd. Twee naast elkaar rijdende rijen auto's die duidelijk niet in de aanval wilden gaan. Vervolgens nam Bubba Wallace, tot grote vreugde van zijn vele fans, een aantal malen de leiding maar werd tegen de muur gedrukt waardoor hij naar achteren schoof. In de 183e ronde kende de wedstrijd zijn 11e neutralisatie

Bij de herstart wijzigde Chase Elliott op een krankzinnige manier van richting waardoor verschillende deelnemers opnieuw op elkaar knalden. Voor Kyle Busch, wiens auto er overigens al na een klapband niet meer uitzag, was het definitief game over. Die auto wilde maar niet kapot gaan..... Wederom een Code Rood en een herstart waarbij Wallace andermaal de muur raakte en er opnieuw geneutraliseerd moest worden.


2020 Wallace
Bubba Wallace was vaak in de kopgroep te vinden.


Vervolgens een herstart waarbij zowat iedereen iedereen raakte. Matt DiBenedetto nam de leiding maar moest Denny Hamlin met een minimiem verschil voor laten. Zowel Hamlin als DiBenedetto reden beneden de onderste gele lijnen.Laatstgenoemde werd door de wedstrijdleiding naar de 21e plek terugverwezen evenals Chase Elliott voor hetzelfde delict. Ook winnaar Hamlin deed het maar de wedstrijdleiding zag hier duidelijk een verschil doordat de JGR-Toyota een crash trachtte te voorkomen. Hamlin mocht zijn eerste plek behouden. Verschillende Play-off kandidaten verlieten Talladega met een nul resultaat en op de Roval van Charlotte gaat het volgende week spannend worden.

Denny Hamlin: " Strategisch gezien bleven we wat achteraan totdat we veilig in de play-off zaten. Het werkte maar deze overwinning kwam op zijn zachtst gezegd nogal onverwachts.


2020 Winnaar Hamlin
Winnaar Denny Hamlin speelde het spel clever.

Uitslag Yellawood 500 Talladega
1. Denny Hamlin Toyota 200 ronden
2. Erik Jones Toyota 200 ronden
3. Ty Dillon Chevrolet 200 ronden
4. William Byron Chevrolet 200 ronden
5. Chase Elliott Chevrolet 200 ronden
6. Ryan Newman Ford 200 ronden
7. Tyler Reddick Chevrolet 200 ronden
8. John Hunter Nemecheck Ford 200 ronden
9. Brennan Poole Chevrolet 200 rondne
10. Ryan Preece Chevrolet 200 ronden.

Playoff tussenstand
1. Denny Hamlin 3141 pnt. 2.Kevin Harvick 3121 pnt. 3. Chase Elliott 3097 pnt. 4. Brad Keselowski 3094 pnt. 5. Martin Truex Jr. 3085 pnt. 6. Alex Bowman 3075 pnt. 7. Joey Logano 3074 pnt. 8. Kyle Busch 3053 punt. 9. Austin Dillon 3053 pnt. 10. Kurt Busch 3048 pnt. 11. Clint Bowyer 3036 pnt. 12. Aric Almirola 3026 pnt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet