NASCAR

NASCAR: Pech voor Hezemans. Succes voor Hendriks Motorsport. Eerste seizoenszege Alon Day

Dit weekend was de NASCAR Whelen Euroseries op Circuit Zolder te gast. Loris Hezemans werd in de eerste NASCAR Pro-wedstrijd door pech achtervolgd en wist in de tweede op zondag ondanks een geblesseerde hand nog als vierde te eindigen. Het team van Hendriks Motorsport behaalde met de Tsjech Martin Doubek twee achtereenvolgende overwinningen in de EuroNASCAR 2-series.

2020 Alon Day Winnaar Zolder
Prachtige zege voor Alon Day op zijn favoriete circuit Zolder.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR Whelen/PK Carsport

Pech voor Hezemans. Succes voor Hendriks Motorsport. Eerste seizoenszege Alon Day
Vorig jaar behaalde de Deen Lasse Sörenson de EuroNASCAR 2 titel op Circuit Zolder. Voor dit jaar prolongeerde de Deen naar de NASCAR Pro Series en behaalde dit jaar op hetzelfde circuit zijn allereerste NASCAR Pro-overwinning. Sorenson nam vanaf pole direct de leiding en versloeg Circuit Zolder expert Marc Goossens met een voorsprong van 5.7 secs.

De DF1 Racing coureur nam direct bij de start de leiding en stond die niet meer af. Lasse Sörenson: "Een prachtige wedstrijd onder moeilijke condities. Toen ik aan de leiding reed was er alles op gericht om de auto aan de leiding te behouden en de voorsprong te vergroten. De auto was goed en ik moet DF1 Racing hiervoor bedanken en ik ben erg verheugd dat ik mij allereerste NASCAR Pro race op Circuit Zolder gewonnen heb. Ook won Sörenson de Junior Trophy.


2020 Stienis Longin
Het was erg nat op zaterdag. Hier Stienis Longin in actie.

Onder de erbarmelijke omstandigheden stond Sörenson onder druk van PK Carsport-rijder Stienis Longin die in de zevende ronde komend uit Sörenson's slipstream de baan af gleed. Uiteindelijk zou Longin nog als elfde weten te eindigen. Jacques Villeneuve eindigde met zijn Feed Vict Racing Chevrolet als vierde. De Canadees had zich als derde gekwalificeerd maar had nog al wat problemen met de set-up van zijn auto.

Vanaf een zesde startplek reed Marc Goossens met de CAAL Racing Ford Mustang een fraaie inhaalwedstrijd en kwam als tweede over de streep. Hetzelfde kon ook van Alon Day gezegd worden, alhoewel de Israëliër iets voorzichtiger te werk ging. Loris Hezemans crashte in de kwalificatie en liep daarbij een geblesseerde hand op. Hezemans werd echter bestraft vanwege het te vroeg passeren voor de finishlijn bij de start. Daarna richtte de Nederlander zich maar op de snelste wedstrijdronde. Een matige 19e plek was het resultaat.

Lasse Sorenson 1
Lasse Sörenson behaalde zijn allereerste Pro-overwinning.


Eerste seizoensoverwinning voor Alon Day
De Israëliër Alon Day doet het op Circuit Zolder altijd uitstekend. Hij stelde er in het verleden tweemaal de titel veilig(2017 en 2018). Voor Day betekende het overigens zijn zesde overwinning op het Belgisch Limburgse circuit. Een overwinningspercentage van maar liefst 50 procent op deze baan. Inmiddels heeft Day 21 NASCAR EuroWhelen-overwinningen op zijn CV staan. En op de eeuwige ranglijst is hij nog slechts één stap verwijderd van recordhouder Ander Vilarino.Door de malheur van Loris Hezemans kon Day Zolder als leider in de tussenstand van het kampioenschap verlaten. Loris zakte in de tussenstand van de serie naar P4.

Voor dit seizoen tekende Day bij het team van PK Carsport waartegen hij in het verleden felle duels voerde. Alon Day: "Het is alweer een tijdje geleden dat ik naast mijn teamgenoot van start ging. Ik wil mijn teamgenoot Stienis Longin bedanken voor de geweldige wedstrijd die we hadden. In het verleden hebben we veel duels gehad en het is niet zo vanzelfsprekend om in zoveel jaren competitie zulke prachtige duels te hebben. Dit waardeer ik echt. Het team heeft uitstekend werk verricht."

NASCAR 2
Start van NASCAR de EuroNASCAR 2 wedstrijd

Tot 12 ronden voor het einde vochten Day en Longin een pracht gevecht om de kop uit totdat onze zuiderbuur in de 14e ronde in de Jacky Ickx bocht in de fout ging en de aansluiting verloor. Longin mocht nog van geluk spreken dat hij als vierde vóór Hezemans over de streep kwam. De Italiaan Gianmarco Ercoli eindigde als tweede met zijn CAAL Racing Ford Mustang. Teamgenoot Marc Goossens als derde.
Ironisch genoeg was Jacques Villeneuve na negen ronden in de Villeneuve chicane de eerste uitvaller, op bijna exact dezelfde plek waar zijn illustere vader ooit het leven liet.

Succes voor Hendriks Motorsport in EURONASCAR 2
De 25-jarige Tsjech Martin Doubek schreef voor het team van Hendriks Motorsport beide wedstrijden op zijn naam. Onder erbarmelijk natte omstandigheden won Doubek de eerste wedstrijd. De Italiaan Alessandro Brigatti eindigde voor Feed Vict Racing als tweede gevolgd door zijn landgenoot Nicholaas Ristano. Achter hem volgende Guillaume Dumarey en Julia Landauer(beide PK Carsport). Voor Landauer betekende het tevens P1 in de Ladies Trophy. Vanwege een grid penalty moest de Amerikaanse als negende starten maar wist zich snel naar voren te werken.

De tweede wedstrijd leverde een dubbeloverwinning voor het team van Hendriks Motorsport op. Vanwege een half nat/half droge baan moest er voor verschillende incidenten geneutraliseerd worden. Aanvankelijk stond de Tsjech onder druk van Dylan Derdaele maar die gleed van de baan af maar zou voor het team van CAAL Racing nog als zesde weten te eindigen. Hendriks Carsport-coureur Vittorio Ghirelli profiteerde duidelijk van het incident tussen Derdaele en Risitano en bezorgde met een tweede plek het Nederlandse team een fraaie dubbeloverwinning.

Race 1 NASCAR Pro
Het weer zat niet mee dit weekend maar wel fraaie NASCAR wedstrijden op Circuit Zolder

R1 Euro PRO Results
2020 R2 PRO Result
R1 Euro 2 Results
R2 Euro 2 Results

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet