GT

GT: "Omtreden" Callaway ADAC GT Masters zege Pommer/Schmidt Sachsenring?

De combinatie Markus Pommer/Jeffrey Schmidt behaalde met de Callaway Corvette op de Sachsenring de allereerste seizoensoverwinning. Uit welke hoek je het ook bekijkt het was toch wel een "omstreden" beslissing van de wedstrijdleiding.

2020 Callaway 1
Eindelijk weer eens een succesje voor de Callaway Corvette.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

"Omstreden" Callaway ADAC GT Masters zege Pommer/Schmdt Sachsening?
Een allereerste overwinning voor de Callaway Corvette dit seizoen. Maar de wijze waarop die tot stand kwam kunnen misschien vraagtekens bij geplaatst worden. De combinatie Pommer/Schmidt reed een perfecte wedstrijd waaraan niets viel aan te merken. Wel op de handelwijze van de wedstrijdleiding door niet adequaat een beslissing te nemen.

Dat GRT Lamborghini-coureur Franck Perrera tijdens het begin van de wedstrijd in de fout gaat door achter de safetycar meermaals op de rem trapt en vervolgens weg accelereert is duidelijk vanaf de camera's in de Callaway Corvette waar te nemen.


2020 Lamborghini 30 plus 30 strafseconden en een mogelijke straf voor het GRT Lamborghini team.

Dat een wedstrijdleiding er vervolgens een gehele wedstrijd voor nodig heeft om in de allerlaatste ronde een Stop/Go voor de "potentiële" winnaar in een 30 secs. penalty om te zetten verdient geen schoonheidsprijs. De "winnaars" bedrogen, de aanwezige toeschouwers bedrogen, de steeds schaars wordende sponsoren bedrogen en de TV/Livestream kijkers bedrogen. In een crisistijd van schaars wordende sponsoren niet de meest wijze beslissing. Er zou minder reuring ontstaan zijn indien de wedstrijdleiding direct had ingegrepen.

De geschiedenis herhaalt zich want eerder dit jaar was er ook al een knullig TCR Germany incident met Mike Halder die onmiddellijk terugsloeg door de Duitse scene de rug toe te keren en zijn geluk in de TCR Europe vond. Op de Nürburgring was er een identiek incident met de SSR Porsche 911 GT3 R van Michael Ammermüller. Dit incident bleef eigenlijk zonder echte gevolgen want voor de volgende wedstrijd werd de SSR Porsche op de grid vijf plekken naar achteren verplaatst.

2020 Start 2
Maro Engel nam direct de leiding.

Een reactie van het GRT Lamborghini kon na dit incident dan ook niet uitblijven. Het team(waarvoor ook Steijn Schothorst uitkomt) dreigt om de serie te gaan verlaten......Achter de Callaway Corvette C8 R van Markus Pommer/Jeffrey Schmidt eindigde de WRT Audi R8 LMS van Charles Weerts/Dries Vanthoor als tweede gevolgd door regerende kampioenen Patric Niederhauser/Kelvin van der Linde in de Rutronik Racing Audi R8 LMS

Pech voor Maro Engel
De Toksport WRT AMG Mercedes GT3 van Maro Engel domineerde in de openingsfase nadat de Rutronik Audi R8 LMS van Dennis Marshall een slechte start produceerde. En ook dit jaar ging het in de beginfase op zondag weer mis. Ironisch waren er bij dit incident bijna dezelfde rijders als vorig seizoen bij betrokken.

Voor Maximilian Götz die samen met Indy Dontje een combinatie in de HTP Winward Mercedes vormt was de wedstrijd eigenlijk al over nog voordat hij eigenlijk begonnen was. Met een gehavend front en openstaande motorkap wist Götz de pits nog te bereiken.

Zestien ronden lang behield Engel de leiding in handen totdat er juist bij het openen van de pitwindow zich een technisch defect voordeed waardoor Engel moest opgeven. Daardoor kreeg de GRT Lamborghini van Perrera/Costa Balboa de leiding in handen. Vervolgens oefende Markus Pommer in de Callaway Corvette een aantal ronden druk uit maar de afstand bleef gelijk. De 30 secs. tijdstraf betekende dat de GRT Lamborghini naar de 10e plek werd terugverwezen.

2020 Skoog
Mooi resultaat voor de Schubert BMW van de Scandinaviërs Skoog/Krohn.

Dit betekende dat de WRT Audi R8 LMS van Weerts/Vanthoor op 3,4 secs achterstand als tweede eindigde en het verschil met de collega Rutronik Audi R8 LMS op P3 bedroeg slechts een halve seconde. Voor Weerts/Vanthoor betekende het overigens wel hun derde achtereenvolgende overwinning in het Junior klassement. De combinatie Niels Langeveld/Maximilian Paul miste nipt een Top 10 klassering door als 11e te eindigen.

Markus Pommer: " Jeffrey Schmidt heeft in de kwalificatie al een goede basis voor een goed resultaat gelegd. Voor ons verliep de start uitstekend alhoewel we dachten op de buitenbaan in het nadeel te zijn. In het begin was ik gewoon sneller dan de Lamborghini maar kwam er niet voorbij. Aan het slot was hij sneller maar zonder deze straf was het moeilijk geworden."

Jeffrey Schmidt: " Een zeer goed resultaat dat des te beter is. Zeker omdat we een moeilijk seizoen hadden. Al in de kwalificatie verliep alles naar wens. Wij konden een goede ronde laten noteren om één van de voorste startplekken te kunnen verzekeren. Na veel werk lag onze Corvette uitstekend op deze baan. Dit was zeker de basis voor een goede performance in zowel kwalificatie als wedstrijd.

2020 Podium
Eerste seizoenszege voor Markus Pommer en Jeffrey Schmidt.

Uitslag
1. Jeffrey Schmidt/Markus Pommer – Callaway Competition – Corvette C7 GT3-R 42 ronden
2. Dries Vanthoor/Charles Weerts – Team WRT – Audi R8 LMS GT3 + 3.374 secs
3. Kelvin van der Linde/Patric Niederhauser – Rutronik Racing – Audi R8 LMS GT3 + 3.957 secs.
4. Christopher Haase/Max Hofer – Montaplast by Land-Motorsport – Audi R8 LMS GT3 + 4.450 secs.
5. Raffaele Marciello/Philip Ellis – HTP WINWARD Motorsport – Mercedes-AMG GT3 + 5.587 secs.
6. Christian Engelhart/Michael Ammermüller – SSR Performance – Porsche 911 GT3 R + 10.441 secs.
7. Henric Skoog/Jesse Krohn – Schubert Motorsport – BMW M6 GT3 + 21.917 secs.
8. Dennis Marschall/Carrie Schreiner – Rutronik Racing – Audi R8 LMS GT3 + 27.454 secs.
9. Jens Klingmann/Erik Johansson – MRS GT-Racing – BMW M6 GT3 + 27.770 secs.
10. Albert Costa/Franck Perera – Grasser Racing Team – Lamborghini Huracan GT3 + 27.864 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet