Formula 4

Spaans F4: Kas Haverkort regeert op Circuit Ricardo Tormo

kopfoto

Kas Haverkort heeft op Circuit Ricardo Tormo als een soort strafexpeditie de vierde ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap volledig naar zijn hand gezet. Het 16-jarige Nederlandse talent startte alle drie de races vanaf poleposition, nam steeds direct de kop om vervolgens zonder een meter de leiding af te hoeven staan drie keer onbedreigd naar de overwinning te rijden. Het totaal aantal overwinningen van Haverkort kwam daarmee al op zeven. In race één en twee werd de in het TeamNL-programma opgenomen Haverkort geflankeerd door zijn MP Motorsport-teamgenoten Josh Dufek en Thomas ten Brinke, de pas 15-jarige Nederlander die in zijn tweede raceweekend opnieuw zijn talent toonde. In race drie gingen de resterende podiumposities naar Mari Boya en Ivan Nosov. Met acht van de negen podiumposities voor rijders van MP Motorsport, en Nosov als enige vreemde eend in de bijt, was het Nederlandse team weer 'grootverdiener' in Valencia.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Dutch Photo Agency

Een week na de wedstrijden op Jerez stond meteen alweer de vierde ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap op de kalender. Dit keer was het nabij Valencia gelegen Circuit Ricardo Tormo het strijdtoneel. Met 21 auto's stond er opnieuw een mooi veld waarbij MP Motorsport met zeven en Drivex met zes auto's de hofleveranciers waren.

race 1 kwali haverkort

Kas Haverkort zet de toon
In de eerste kwalificatie die de startopstelling voor race één en twee moest bepalen zette Kas Haverkort meteen de toon voor de rest van het weekend door met een serie snelle ronden de poleposition voor beide races voor zich op te eisen. Het 16-jarige Nederlandse TeamNL-talent zette Josh Dufek op 0,124 seconden, terwijl Mari Boya de derde tijd voor zich opeiste. De Spanjaard werd echter bestraft voor het, ondanks diverse waarschuwingen, veel te vaak overschrijden van de track limits en werd een aantal plaatsen teruggezet, waardoor Suleiman Zanfari, Paul Adrien Pallot en de vorige week bij zijn debuut meteen al zo sterk voor de dag komende 15-jarige Thomas ten Brinke in de startopstelling voor race één doorschoven naar de posities drie tot en met vijf. De onderlinge verschillen waren echter bijzonder klein want de top twintig kwalificeerde zich binnen één seconde terwijl de hekkensluiter, Léna Bühler, slechts 1,049 seconden achterbleef bij de poleposition van Haverkort.

race 1 start

Dat inhalen op Circuit Ricardo Tormo een lastige aangelegenheid was, hadden de rijders in de vrije trainingen al gemerkt. De races leverden (mede) daardoor niet het gehoopte spektakel op, al zal dat Haverkort een zorg zijn geweest. Bij de start van race één nam de Nederlander direct de kop, gevolgd door zijn MP Motorsport-teamgenoot Dufek en een vanaf plek vijf goed weggekomen Ten Brinke. In de tweede ronde moest de safetycar kortstondig de baan op door een contact tussen Bühler en Javier Sagrera waarbij de auto van de laatstgenoemde op de baan was gestrand.

race 1 top 3
Het leidende trio

Bij de herstart was Haverkort opnieuw goed weg en werd op korte afstand gevolgd door Dufek en Ten Brinke. Op plek vier verloor Boya al snel de aansluiting met zijn MP Motorsport-teamgenoten. Haverkort hield het gat naar zijn twee achtervolgers in eerste instantie op een kleine halve seconde, waardoor een aanval niet mogelijk was, om vanaf ronde 13 snel afstand te nemen en met een voorsprong van 2,7 seconden als winnaar te worden afgevlagd. Ten Brinke zat bijna de gehele race op de versnellingsbak van Dufek, zette tot twee keer toe de snelste raceronde op de klokken, maar tot een echte aanval kwam het niet waardoor hij als derde de finish passeerde.

race 1 finish

Boya leek met een vierde plaats het succes van MP Motorsport helemaal compleet te maken, maar de Spanjaard bleek hardleers en werd opnieuw bestraft voor het overschrijden van de track limits waardoor hij terugviel naar plek zeven. Zanfari promoveerde zo naar de vierde positie, gevolgd door Pallot en Lorenzo Fluxa. De eerder dit seizoen zo sterke Oliver Goethe kwam niet verder dan plek acht.

race 1 podium

Uitslag race 1

1. Kas Haverkort, MP Motorsport, 17 ronden in 28:07.599
2. Josh Dufek, MP Motorsport, + 2.799
3. Thomas ten Brinke, MP Motorsport, + 3.293
4. Suleiman Zanfari, Global Racing Services, + 8.428
5. Paul Adrien Pallot, Drivex School, + 9.806
6. Lorenzo Fluxa, Global Racing Services, + 11.516
7. Mari Boya, MP Motorsport, + 12.394 (na penalty van 5 seconden)
8. Oliver Goethe, MP Motorsport, + 13.085
9. Carles Martinez, Formula de Campeones, + 13.488
10. Valdemar Eriksen, Drivex School , + 14.785
11. Enric Bordas, Formula de Campeones, + 15.095
12. Alejandro Garcia, Global Racing Services, + 20.126
13. Augustin Collinot, Drivex School, + 26.681
14. Enzo Joulié, MP Motorsport, + 27.123
15. Mehrbod Shameli, XCEL Motorsport, + 27.655
16. Manuel Silva, Drivex School, + 33.499
17. Eloy Sebastian Lopez, Global Racing Services, + 39.631
18. Léna Bühler, Drivex School, + 1 ronde
19. Ignacio Montenegro, MP Motorsport, + 1 ronde
20. Ivan Nosov, Drivex School, + 2 ronden
21. Javier Sagrera, Mol Racing, + 16 ronden

Snelste ronde: Thomas ten Brinke 1:34.214
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet