A1GP

A1GP: Duitsland kampioen, mooie prestatie Renger van der Zande

A1 Team Duitsland is de opvolger van Frankrijk in het tweede seizoen van de A1 GP. Het gehele seizoen was Duitsland eigenlijk al oppermachtig. Met een derde plaats in de hoofdrace behaalde Nico Hülkenberg genoeg punten om A1 Team Nieuw-Zeeland te verslaan. Johnny Reid van Team Nieuw-Zeeland won als troost nog wel de wedstrijd voor Robbie Kerr van A1 Team Groot-Brittanië. Renger van der Zande reed een perfecte wedstrijd en reed de oranje bolide naar een vierde plaats.

felicitaties_rengerr
Renger van der Zande neemt na afloop de felicitaties van Team Nederland in ontvangst.
Foto: A1 Team Nederland.

Opmars
Engeland heeft de beste start gevolgd door Nieuw-Zeeland en Duitsland. Renger van der Zande komt ook prima weg maar de opmars van de heren coureurs wordt gedwarsboomd doordat de Safety Car voor de eerste maal moet opdraven om de auto van Team Mexico weg te laten slepen.
 
Herstart
Nadat ook de onderdelen van Team Zuid-Afrika en Brazilië waren opgeruimd was het tijd voor de herstart. Johnny Reid zet Robbie Kerr flink onder druk en ook Team USA weet aan te dringen bij Duitsland. Johnny Reid heeft geen last meer van de versnellingsbakproblemen bij de sprintrace en pakt de eerste plaats af van Robbie Kerr. De ervaren Alex Yoong, die vorig jaar nog de smaakmaker was van de race in Shanghai, remt te laat en spint van de baan. De Safety Car komt weer de baan op om alweer de wagen van Mexico weg te slepen, die flink in de weg staat.
 
Bandenwissels
Na de tweede herstart volgen de verplichte bandenwissels voor de teams. Team Nederland heeft een prima pitstop en na alle wissels rijdt Renger verrassend als vijfde achter Team Duitsland. Een prima prestatie van de plaatsvervanger van Jeroen Bleekemolen die met mooie rondetijden in de buurt blijft van Hülkenberg.
 
Derde keer Safety Car
De 18-jarige Jonathan Summerton van Team USA maakt op een derde positie een rijdersfout en vliegt het grind in. Voor de wedstrijdleiding aanleiding om voor de derde maal de Safety Car in te zetten. Na de derde herstart verandert er verder nog weinig. Duitsland heeft vrede met de derde plaats en het binnenhalen van het kampioenschap. Nieuw-Zeeland is blij met de overwinning en Renger van der Zande bewijst de juiste spirit te hebben met het behalen van de mooie vierde plaats.

'Fantastisch'
Renger van der Zande was natuurlijk erg blij na afloop van de race; “Dit is fantastisch. We hebben zo de kwalificatie driedubbel goedgemaakt. Van P14 naar P4 in twee races, dat is gewoon hartstikke gaaf! Ik denk dat dit het maximaal haalbare was. De veranderingen aan de auto samen met het team waren super, de snelheid in de race was daar. Toen Italië naar binnen ging reed ik nog een paar ronden door en dat pakte ook goed uit, ook tactisch was het helemaal top. Ik heb lopen pushen als een gek, tot en met de allerlaatste ronde. Dan zie je dat je plekken wint, ook door de pitstop. Die stop is volgens mij nog nooit zo snel geweest, voor mijn gevoel stond ik maar 9 seconden stil. Verder was het uit de problemen blijven, je kansen pakken en continu snelle ronden rijden.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet