NASCAR

NASCAR: Eindelijk thuiszege voor Kurt Busch in Las Vegas

Ganassi-coureur Kurt Busch droomde jarenlang van een thuiszege in Las Vegas. Gisteren werd die kinderdroom werkelijkheid voor Kurt Busch. In de South Point 400 behaalde hij zijn eerste seizoensoverwinning en tevens het paspoort voor de volgende play-off ronde. Voor Busch viel de beslissing in de 237e ronde na een neutralisatie.

2020 Winnaar Kurt Busch
Na 21 maal eindelijk een thuiszege voor Kurt Busch.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Eindelijk thuiszege voor Kurt Busch in Las Vegas
Bij de laatste pitstop onder neutralisatie lijnde Busch op naast Matt DiBenedetto en ging er direct vandoor. Kurt Busch: " Dit is waar kinderen van dromen als ze met racen opgroeien. Je droomt ervan om op het circuit in je geboortestad te winnen en dit heeft me al twee decennia lang in de maling genomen. Vanavond sta ik versteld. Ik wist dat de race met die eigenwijze crewchief Matt McCall onze kant uit zou vallen. We hebben geluk gehad maar je moet in elke wedstrijd geluk hebben. Door niet op te geven en met teamwork hebben we het gedaan." Vanwege de pandemie waren er ook in Las Vegas geen fans toegelaten. "Hopelijk komen ze op een dag weer terug" aldus Busch.Voor de eerste maal dit seizoen werd er niemand naar de achterste startrijen verbannen.

2020 Harvick Busch Kevin Harvick en Kyle Busch mochten vanaf de eerste startrij vertrekken.

Negenvoudig seizoenswinnaar Kevin Harvick mocht vanaf pole vertrekken maar kwam al als derde uit de eerste ronde terug. Chase Elliott nam met Joey Logano in zijn kielzog direct de leiding. En evenals Kurt Busch had Denny Hamlin ook nog nooit in Las Vegas gewonnen. Wel schreef de JGR-Toyota coureur het eerste wedstrijdsegment op zijn naam. Achter hem volgden Joey Logano en Kyle Busch. Voor Hamlin betekende het overigens zijn negende segment-overwinning dit seizoen.


2020 Matt DiBenetto Race
Weer een prachtige wedstrijd van Matt DiBenedetto.

Driebreed spektakel aan het begin van het tweede segment kwam Logano duur te staan. Contact met Kyle Busch betekende dat hij aan het kortste eindje trok. Logano moest de pits opzoeken en liep daarbij een ronde achterstand op die hij niet meer wist goed te maken. Het tweede segment leverde een overwinning op voor Chase Elliott gevolgd door Denny Hamlin en Alex Bowman die direct bij aanvang van het derde segment een sterke herstart had.

2020 Mondkapje Blaney
De mondkapjesmode wordt steeds creatiever. Hier Ryan Blaney.

Winst voor Busch
Bowman slaagde er niet in om tegen Hamlin en Elliott een vuist te maken en moest beiden laten gaan. Na een neutralisatie voor debris ofwel brokstukken klopte ook Martin Truex Jr. bij de kopgroep aan evenals Matt DiBenedetto die zich bij een vier breed duel met "big balls" naar voren wist te schuiven. Kurt Busch profiteerde duidelijk van de allerlaatste neutralisatie 32 ronden voor het einde. Daarbij gingen slechts negen man naar binnen. Vervolgens streden Busch en DiBenedetto om de kop totdat er 17 ronden voor het einde vanwege een spin van John Hunter Nemecheck opnieuw geneutraliseerd moest worden.

2020 Hamlin
Sterk optreden van Denny Hamlin.

Het zou in de slotfase niet de laatste zijn. Vervolgens knalde kort daarop Christopher Bell en William Byron boven op elkaar. Bell had de muur geraakt waardoor hij aanmerkelijk langzamer werd en Byron volledig verrast werd. Met een ronde langer dan gepland pakte Busch zijn eerste overwinning sinds juli 2019 op de Kentucky Speedway. En evenals bij de wedstrijd in de lente eindigde Matt DiBenedetto als tweede. Denny Hamlin moest uiteindelijk met een derde plek genoegen nemen. Voor Jimmie Johnson betekende het bij zijn afscheidswedstrijd P11.

2020 Busch DiBenedetto
Kurt Busch en Matt DiBenedetto zorgden voor een goede show in Las Vegas.

Uitslag Federated AutoParts 400
1. Kurt Busch Chevrolet 268 ronden
2. Matt DiBenedetto Ford 268 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 268 ronden
4. Martin Truex Jr Toyota 268 ronden
5. Alex Bowman Chevrolet 268 ronden
6. Kyle Busch Toyota 268 ronden
7. Ryan Blaney Ford 268 ronden
8. Erik Jones Toyota 268 ronden
9. Chris Buescher Ford 268 ronden
10. Kevin Harvick Ford 268 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet