GT

GT: Dubbelzege voor Allied Racing Porsche in GT4-races op Zandvoort

A38I1952

Het Duitse Allied Racing is de grote winnaar van het GT4 European Series weekeinde op Zandvoort geworden. Jan Kasperlik en Bastian Buus wonnen met hun Porsche 718 Cayman GT4 CS MR beide races en deden daarmee goede zaken in de strijd om de Pro-Am titel. Nederlands succes was er ook met podiums voor Jop Rappange, Thijmen Nabuurs en Duncan Huisman, terwijl Bob Herber ook nog een wedstrijd in zijn klasse wist te winnen. 

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)

Foto's: Chris Schotanus/SRO

Nederlanders grijpen naast overwinning, Allied Racing sterkst
Duncan Huisman en Jop Rappange mochten de eerste wedstrijd van het weekeinde vanaf de voorste startrij beginnen en het was de ervaren Huisman die als eerste de Tarzanbocht indook en de rest van het veld al snel op achterstand zette. Binnen enkele ronden had Huisman vijf seconden voorsprong op zijn jonge teamgenoot, die zelf aanvallen van Jan Kasperlik en Aston Martin-coureur Theo Nouet af wist te slaan.

A38I1945
Ondanks een sterke eerste stint van Duncan Huisman geen overwinning voor V8

Een vroege pit stop van Allied Racing zorgde deels voor de ommekeer in de wedstrijd. Kasperlik gaf het stuur over aan het jonge Deense talent Bastiaan Buus en Buus wist dankzij de vroegere stop voor de Camaro van Jop Rappange en Thijmen Nabuurs te komen. Door de voorsprong die Huisman had opgebouwd wist teamgenoot Jorge Cabezas voor Buus te blijven, maar nog voordat de Spanjaard een volledige ronde had gereden was de Allied Racing Porsche er voorbij.

Terwijl Buus weg kon rijden, verloor Cabezas nog plaatsen aan Valentin Hasse-Clot en Nabuurs. Vijf minuten voor het einde leek een safety car periode de spanning nog even terug te brengen, maar bij de herstart was Buus alert. De jonge Deen bleef aan de leiding en bezorgde zijn team daarmee de tweede opeenvolgende algemene overwinning. Hasse-Clot eindigde als tweede algemeen en eerste in Silver, terwijl Nicolaj Møller-Madsen in de slotronde nog voorbij Nabuurs ging.

A38I3124
Nabuurs, Hasse-Clot en Møller-Madsen streden tot het einde van de eerste race

Tweede dagzege voor Allied Racing, Toyota Supra boekt eerste zege in GT4 European Series
Ook de tweede race op Zandvoort was een prooi voor Allied Racing, dat daarmee alweer de zesde overwinning van het seizoen behaalde en de derde algemene overwinning op rij. Succes was er ook voor de Toyota GR Supra GT4. Gael Castelli en Stephane Lemeret bezorgden de nieuwe auto de eerste overwinning in de GT4 European Series.

Buus en Castelli begonnen de race als eerste en tweede en het tweetal bleef tot aan de verplichte pit stops in die volgorde rondrijden. Achter het leidende duo werd hard gevochten om posities, onder meer door de vanaf de achterste startrijen vertrokken leiders in de titelstrijd.

A38I3004
Allied Racing hield de CMR Toyota de hele race op gepaste afstand

Na de pit stops was het Kasperlik die nog altijd voor de Toyota van Lemeret lag, gevolgd door Jop Rappange in de Camaro en Kasperlik's teamgenoot Jörg Viebahn in de tweede Allied Racing Porsche. 

Een zware crash van de Zwitser Ivan Jacoma in bocht twee zorgde voor een full course yellow en een safety car. Nadat de flink beschadigde Porsche was afgevoerd, de baan was schoongemaakt en de vangrails was gerepareerd kwam de safety car weer naar binnen, maar ook nu liet men zich bij Allied Racing de kaas niet van het brood eten.Kasperlik wist Lemeret achter zich te houden en het tweetal kwam na 31 ronden in dezelfde volgorde over de streep. Viebahn kon zijn plek na de herstart niet vasthouden en zag Rappange, maar ook Nouet en Huisman passeren. Huisman probeerde in de slotfase nog voorbij te komen aan Nouet, maar eindigde uiteindelijk net buiten het podium in de Silver Cup als vierde.A38I2966
Allied Racing was te sterk, maar CMR bezorgde Toyota de eerste zege in de Silver Cup

Nederlanders in de prijzen tijdens thuisrace
Jop Rappange en Thijmen Nabuurs deden het op Zandvoort met twee tweede plaatsen in de Silver Cup bijzonder goed met de door V8 Racing geprepareerde Chevrolet Camaro GT4.R. De derde plaats in de eerste race van Duncan Huisman was ook een goede opsteker voor het Nederlandse team. Bas Schouten en teamgenoot Gabriele Piana verloren in Zandvoort de leiding in de Silver Cup aan AGS Events-coureurs Hasse-Clot en Nouet. Schouten eindigde twee keer als vijfde.

3S3A0326
Sterk optreden van Nabuurs en Rappange beloond met twee tweede plaatsen

Dat was echter nog beter dan RN Vision STS teamgenoten Mark van der Aa en Koen Bogaerts die het hele weekeinde te maken hadden met technische problemen en uiteindelijk slechts twee punten wisten te pakken. Willem Meijer en debutant Paul Sieljens haalden er met de SRT Mercedes in totaal 12, ondanks pech met een klapband in de eerste race. Bob Herber haalde in de Am-klasse een tweede plaats en een overwinning. Herber doet nog altijd vol mee in de titelstrijd in de klasse.A38I1843
Bob Herber met achter zich aan de BMW van Mark van der Aa en Koen Bogaerts

Wie heeft de finishvlag gezien?

Opvallend was overigens dat bij zowel de finish van de eerste race als die van de tweede race een lokale official vergat om op tijd de finish vlag te tonen. Ondanks duidelijke instructies en mededelingen vanuit de wedstrijdleiding en meldingen op de schermen en televisiebeelden, werd in beide races de finishvlag pas getoond nadat eerste auto's al over de streep waren. Er zal ongetwijfeld over nagepraat gaan worden....

A38I2561
Het overtuigende bewijs dat er wel degelijk een finishvlag was...alleen niet op tijd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet