Formula 4

Indrukwekkende hattrick Kas Haverkort in Spaans F4 kampioenschap op Circuit Ricardo Tormo

KHaverkort Valencia.01

TeamNL-talent Kas Haverkort heeft op Circuit Ricardo Tormo tijdens de vierde ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap met drie overwinningen uit drie races de maximale score behaald. Daarmee herhaalde de 16-jarige Nederlander zijn kunststukje van de openingsronde in Navarra. De wijze waarop de voor MP Motorsport uitkomende Haverkort tot zijn prestatie kwam, was indrukwekkend, want in alle drie de races startte hij van poleposition, pakte direct de leiding om die ook geen moment meer af te staan. "Een super weekend, beter kon eigenlijk niet. Alles klopte gewoon", kon een meer dan tevreden Haverkort alleen maar concluderen. De eveneens voor MP Motorsport uitkomende 15-jarige Thomas ten Brinke scoorde op het nabij Valencia gelegen circuit met twee derde plaatsen ook uitstekend.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

Een week na de wedstrijden in Jerez mochten de rijders van het Spaans Formule 4 kampioenschap alweer aantreden op Circuit Ricardo Tormo voor ronde vier van de titelstrijd. In de twee kwalificaties liet TeamNL-talent Kas Haverkort er geen twijfel over bestaan wat zijn bedoelingen waren en met een serie snelle ronden eiste de 16-jarige MP Motorsport-piloot de poleposition voor zich op voor alle drie de races.

KHaverkort Valencia.04

Bij de start van de eerste race was Haverkort goed weg en nam direct de leiding van het 21 auto's tellende veld. De MP Motorsport-rijder reed niet meteen weg van het veld, maar met een afstand van een halve seconde tot de nummer twee was er ook geen directe dreiging van een aanval. Haverkort bleef echter niet alleen snel, maar ook zeer constant en vanaf de 13de ronde begon de TeamNL-rijder afstand te nemen van zijn achtervolgers, om na 17 ronden met een voorsprong van 2,7 seconden als winnaar te worden afgevlagd. Voor Haverkort was het alweer zijn vijfde zege van het seizoen.

KHaverkort Valencia.03

Daar bleef het echter niet bij want de tweede wedstrijd leek op een herhaling van nummer één. Ook nu nam de inwoner van het Overijsselse Heemserveen vanaf poleposition direct de leiding om die geen moment meer af te staan. De MP Motorsport-piloot sloeg in de eerste ronden een gaatje, maar zag dit tenietgaan toen de safetycar op de baan verscheen. Bij de herstart was Haverkort opnieuw goed bij de les en pakte een voorsprong om onbedreigd naar de overwinning te rijden.

KHaverkort Valencia.05

Het TeamNL-talent voltooide zijn hattrick op indrukwekkende wijze door ook de derde wedstrijd volledig te domineren. Vanaf poleposition had Haverkort een goede start, waarna in eerste instantie de nummer twee nog even kon volgen. Vanaf ronde tien nam Haverkort snel afstand om uiteindelijk met een voorsprong van 3,8 seconden als winnaar te worden afgevlagd. Met deze score bracht Haverkort zijn totaal aan overwinningen op zeven en verstevigde hij zijn leidende positie in het kampioenschap aanzienlijk.

KHaverkort Valencia.02

"Vanaf het begin klopte het allemaal, net als eigenlijk in eerdere weekenden, maar nu zat er niets tegen. De afstelling was meteen goed en vanaf de eerste meters waren we snel. De races verliepen eigenlijk redelijk identiek. In het begin kon ik het gat op een halve seconde houden en toch mijn banden sparen voor als het later in de race nodig zou zijn. Ik heb eigenlijk geen moment echt hoeven te pushen. Een absoluut topweekend", keek een tevreden Haverkort terug.

KHaverkort Valencia.06

De eveneens voor MP Motorsport uitkomende 15-jarige Thomas ten Brinke begon de eerste race als vijfde. Met een uitstekende start stootte de Nederlander meteen door naar plek drie, vormde voortdurend een bedreiging voor de rijder op de tweede positie om uiteindelijk als derde te worden afgevlagd. In race twee zag Ten Brinke een aanval op de tweede positie mislukken maar stond met een derde plaats opnieuw op het podium. In race nummer drie had de Nederlander minder geluk. Na een aanrijding in de eerste bocht moest de MP Motorsport-piloot voor een reparatie naar de pits om uiteindelijk als 17de te worden geklasseerd.

KHaverkort Valencia.07
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet