Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Colin Caresani en Rik Koen stelen de show in tweede race in Assen

EDFO-20200927-Gamma Racing Day- MGL4958

De toeschouwers die tot het einde bleven werden beloond. Net als de Mazda MX-5 Cup was de Ford Fiesta Sprint Cup race een hoogtepunt van de dag. Spannende inhaalmanoeuvres, deurkruk aan deurkruk gevechten, jonge gasten die tot het einde met het koppie aan het racen waren. Een voorbeeld voor veel anderen. Natuurlijk waren er wat waarschuwingen, maar in de hitte van de strijd even te weinig rekening houden met track limits is geen schande. Er werden achteraf ook geen straffen meer uitgedeeld. Colin Caresani was de grote man van de tweede race, na een geweldige start was de Bas Koeten rijder de gehele wedstrijd in gevecht met Rik Koen. Samen voerden de twee jonkies een briljante show op die tot op de finish voortduurde. Uiteindelijk maakt Caresani niet het foutje van gisteren om in de laatste bocht de overwinning kwijt te raken. Hij pareerde alle aanvallen en won terecht deze fraaie race.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De Ford Fiesta Sprint Cup is de laatste wedstrijd van de Gamma Race Day op zondag. Het begint wat te miezeren, waardoor Jules Grouwels op weg naar de startgrid verrast wordt en de grindbak bezoekt van de Ossebroeken. De Bas Koeten rijder mag wel gewoon door naar de startgrid en zijn startpositie innemen. Rik Koen gaat vanaf de poleposition vertrekken, met naast de Arnhemmer de snelle Belg Kenny Herremans. De tweede rij wordt gevormd door Colin Caresani en Dylan Derdaele, de twee kemphanen van de eerste race. Laurens de Wit en zuiderbuur Maxim De Witte vertrekken vanaf de derde startrij.

3G6A0229


Colin Caresani heeft een wereldstart en neemt vanaf de derde startpositie buitenom de Haarbocht de leiding na licht contact met Rik Koen. Kenny Herremans is terugverwezen naar de derde plaats. Heel veel pech voor de winnaar van gisteren. Dylan Derdaele moet, met veel rook en kabaal, zijn wagen al na de eerste bocht aan de kant parkeren.

EDFO-20200927-Gamma Racing Day- S4A6652

Bij het uitkomen van de Ruskenhoek raakt Johan Land van de baan en gaat zijwaarts door de grindbak. Waar de grindbak ophoudt en de geasfalteerde noordelijke doorsteek zich bevindt krijgt de wagen grip en slaat over de kop, en blijft ondersteboven liggen. Het ziet er heftig uit, maar de rijder stapt gelukkig zonder problemen uit.

De safetycar moet voor de nodige rust zorgen. De Fiesta van Land wordt door de marshalls weer op de wielen geduwd en weggetakeld. Het heeft wel de nodige tijd gekost en de wedstrijd wordt daarom met vijf extra minuten verlengd.

EDFO-20200927-Gamma Racing Day- S4A6881

Na de herstart blijft Caresani scherp en samen met Koen loopt hij iets uit op derde man Herremans. Laurens de Wit weet na de Ruskenhoek de voorste Belg te passeren. Net voor de Ramshoek ontstaat er een gevaarlijke situatie als Dante Rappange Herremans een klein tikje geeft in de strijd om de vierde plaats. Herremans moet vervaarlijk rallycrossen door het gras van de Ramshoek en gelukkig raakt hij niemand bij het terugkeren op de baan. Dante Rappange wordt bestraft met een Stop & Go straf, die hij al snel komt uitvoeren.

EDFO-20200927-Gamma Racing Day- S4A6804

Aan kop is het feest voor de neutrale toeschouwer. Colin Caresani en Rik Koen rijden honderden meters zij aan zij om de koppositie, maar houden elkaars materiaal intact ondanks het uitwisselen van wat lak. Brijante autosport tussen deze beide jonge rijders, die tweemaal van positie wisselen. Door al deze acties mengt derde man Laurens de Wit zich ook in het gevecht om de kop en valt aan bij Rik Koen. Op grote afstand moet Nathan Vanspringel zijn vierde plaats verdedigen op Kenny Herremans, Jules Grouwels, Philipe Huart en Milan De Laet. In deze groep krijgen de rijders waarschuwingen voor het afsnijden van de bochten.

Met nog vijf minuten op de klok gaat de strijd tussen het drietal voorin onverminderd verder. Prachtige autosport voor de mensen die op de tribune zijn blijven zitten. Koen voert de druk weer op bij Caresani terwijl De Wit iets moet inleveren. Beide jongens voorin krijgen wel waarschuwingen in verband met het overschrijden van de track limits.

Ook achter de kopgroep zijn de gevechten hevig. Milan De Laet verliest een plaats aan Tomas De Backer, die na een deurkruk tegen deurkruk gevecht als winnaar uit de strijd komt en Jules Grouwels gaat aanvallen.

EDFO-20200927-Gamma Racing Day- MGL5001


Colin Caresani laat zich niet, zoal de zaterdag race, het kaas van het brood eten in de laatste bocht. Ondanks alle aanvalspogingen van Rik Koen verdedigt de Aerdenhouter zijn koppositie subliem. Caresani wint voor Koen en Laurens de Wit. Daarachter blijft Kenny Herremans de beste Belg op een vierde positie, gevolgd door Jules Grouwels, die nog wel gewaarschuwd wordt voor zijn rijgedrag. Zesde wordt Tomas De Backer die er nog flink voor moest knokken om een aantal posities goed te maken, uiteindelijk blijft de Wiseco-rijder drie landgenoten voor met Nathan Vanspringel, Milan Huart en Philippe Huart als respectievelijk zeven, acht en negen. Belle Rappange eindigt op een tiende plaats, gevolgd door haar broer Dante.


EDFO-20200927-Gamma Racing Day- S4A6909

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet