Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Fantastisch duel eindigt in winst voor Dylan Derdaele met 0.014 seconde voorsprong op Colin Caresani

20200926 1RL09226

Wederom reclame voor de autosport. Ook de Nederlandse en Belgische rijders van de Ford Fiesta Sprint Cup brengen de toeschouwers op de banken. Onze zuiderbuur Dylan Derdaele wint na een rondenlang duel met Colin Caresani uiteindelijk met 14 duizendste de wedstrijd. Ook daarachter prachtige strijd met Rik Koen als beste van de rest gevolgd door Laurens de Wit. Dit smaakt voor morgen naar meer.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Erik van der Schaaff en PR

Dante Rappange heeft de beste startpositie aan de linkerkant van de grid. Daarnaast, aan de Belgische zijde, is het Alexander Borgmans die vooraan mag starten. Alexander Olejniczak gaat als derde vertrekken met Nathan Vanspringel naast zich. Colin Caresani, tot nu toe dit weekend de snelste Ford Fiesta Sprint Cup rijder in Assen, gaat vertrekken vanaf een zevende positie. Dit vanwege de scheiding beste Nederlandse en Belgische rijders en de reversed grid.

20200926 1RL09128


Laurens de Wit en Dante Rappange hebben een wereldstart en pakken de kop voor Dylan Derdaele en de gelijk opgestoomde Colin Caresani. Poleposition rijder Dante Rappange komt in de Geert Timmer bocht in contact met Derdaele en spint door het gras. Er wordt door de wedstrijdleiding bekeken of Derdaele na de start niet de eerste bocht heeft afgesneden en daar voordeel uit gehaald heeft.

Dylan Derdaele heeft de smaak te pakken op het snelle circuit van Assen en pakt de koppositie en neemt gelijk wat voorsprong op tweede man Colin Caresani en Laurens de Wit. Kenny Herremans is naar de vierde plaats gestegen met achter de hem Rik Koen.

Goed nieuws voor Derdaele, want de wedstrijdleiding grijpt niet in na zijn te korte eerste bocht. Om een touché te vermijden kon Derdaele niet anders en hij won er geen positie mee. Er ontstaat een kopgroep van vijf wagens.

20200926 1RL09181

Caresani neemt de kop over van Derdaele, die er alles aan doet om bij te blijven. Achter de kopgroep van vijf strijd een groepje van drie wagens met Nathan Vanspringel op plaats zes gevolgd door Tomas De Backer, die vanaf achteraan de wedstrijd moest starten, vanwege een te lichte wagen tijdens de kwalificatie. Een topprestatie van de Wiseco rijder.

20200926 1RL09261

20200926 1RL09151

Kenny Herremans heeft de vierde plaats overgenomen van Rik Koen maar gaat te hard door de Geert Timmerbocht en toucheert de banden, die via het voorraam van Koen naar de andere kant van de baan worden getorpedeerd. De Belg krijgt daarvoor een waarschuwing. Rik Koen heeft inmiddels de vierde plaats weer terug gepakt.

S5 334

S5 342

Alexander Borgmans gaat veel te hard de Geert Timmerbocht in, glijdt over het gras en gaat hard de bandenstapels in. De rijder stapt gelukkig zelfstandig uit. De safetycar komt de baan op en het gehele veld komt weer bij elkaar.

De Fiesta van Borgmans is snel weggehaald en de rijders worden weer losgelaten met nog 5 minuten te racen. Aan de kop blijft het duel tussen Caresani en Derdaele erg spannend. Maar ook daarachter op twee seconden achterstand vechten Laurens de Wit en Rik Koen zij aan zij voor hun positie. Uiteindelijk pakt Koen de derde plaats met veel bravoure over.

In echt de laatste meters komt Dylan Derdaele naast Colin Caresani over de finish. Het is onmogelijk te zien wie er eerste is, maar de fotofinish blijkt in het voordeel uit te vallen van de Belg. Hij wint met een voorsprong van 14 duizendste de wedstrijd. Rik Koen wordt derde voor Laurens de Wit en de knokker Tomas De Backer. Nathan Vanspringel wordt zesde voor zijn landgenoten Ruben Valckenaere en Milan de Laet. Jules Grouwels en Belle Rappange maken de top tien vol.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet