Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 coureurs laten nieuwe generatie racen zien tijdens Gamma Racing Day

EDFO-20200926-Gamma Racing Day- MGL3161

Het werd weer een ouderwetse, zenuwslopende Mazda MX-5 Cup race met als hoofdrolspelers Milan Teekens, András Király en Marcel Dekker. 30 Minuten lang vechten om elke meter, inhaalmanoeuvres op onmogelijke plaatsen en dat alles met respect voor elkaar. Racen zoals je dat eigenlijk nog niet eerder hebt gezien op Assen. Kortom wederom een waanzinnig spannende race, dit maakt cupracen zo mooi. Milan Teekens moest zich in de slotfase ongelofelijk breed maken om de aandringende András Király en Marcel Dekker achter zich te houden. De tiener wist zich in het laatste gedeelte van de wedstrijd van de derde plaats op te werken naar de kop, na fraaie inhaalacties in onder meer de Geert Timmerbocht.

Tekst en foto's: PR

EDFO-20200926-Gamma Racing Day- MGL2941


De regen aan straffen tijdens de kwalificatie eerder op de dag blijkt in de praktijk aan de startopstelling niet erg veel te wijzigen. Omdat de tijden steeds sneller werden en pas in de slotfase, toen alle rijders voldoende gewaarschuwd waren, de kaarten geschud werden is András Király de polesitter voor race twee, Milan Teekens is tweede en Maxime Oosten derde.

EDFO-20200926-Gamma Racing Day- MGL3006

Door de reversed grid van de top tien is de startopstelling voor race 1 wel verrassend met Jerome Greenhalgh op pole en John Hoogland naast hem op de eerste rij. Berry van Elk start als derde en Gamma-rijder Dirk Warmerdam is vierde. Pim van Riet is na een gridstraf van twee posities in verband met te snel rijden in de pitstraat tijdens de vrije training nu vijfde en Belgisch racetalent Filip Wojtowicz zesde. Marcel Dekker start zevende.

EDFO-20200926-Gamma Racing Day- MGL3057

Maxime Oosten komt vlak voor de start de pits ingereden. Zijn team is vergeten een transponder te plaatsen en dat zorgt ervoor dat Oosten zich vanaf de laatste plek naar voren moet vechten. Berry van Elk heeft een jumpstart en krijgt daarvoor drie seconden tijdstraf. Na de start zakt poleposition man Jerome Greenhalgh snel terug in het klassement. Dirk Warmerdam is het snelste weg, maar wordt al snel gepasseerd door Marcel Dekker. Op de derde plaats ligt Milan Teekens die Filip Wojtowicz op zijn achterbumper heeft zitten. Plotseling zakt Dirk Warmerdam terug naar een vijfde plaats achter András Király.

EDFO-20200926-Gamma Racing Day- MGL2972

Jerome Greenhalgh raakt de bandenstapel in de Geert Timmer chicane maar kan zijn weg vervolgen. Na de problemen van vanochtend moet Pim van Riet helaas weer met technische malheur zijn wagen in de pits rijden. Er ontstaat een kopgroep van vijf wagens, die als een touwtje over het Drentse asfalt racen. Milan Teekens heeft de leiding overgenomen van Marcel Dekker, die op zijn beurt gevolgd wordt door een aandringende Király. Wojtowicz zakt terug naar de vierde plaats vlak voor Warmerdam.

EDFO-20200926-Gamma Racing Day- MGL3177

De uit de pits gestarte Maxime Oosten is al na enkele ronden al op een zesde plaats beland, maar heeft een achterstand op de kopgroep van de vijf Mazda's van meer dan 10 seconden. Aan kop neemt Milan Teekens iets afstand van Király, die na een fel gevecht Marcel Dekker heeft terugverwezen naar de derde plaats. Ook Wojtowicz kan het hoge tempo nog bijbenen, maar Warmerdam moet iets lossen.

EDFO-20200926-Gamma Racing Day- MGL3147

Halverwege de wedstrijd ontstaat er een kopgroep van drie wagens nadat Wojtowicz zijn wagen in de pits moest zetten. Er ontstaat een bikkelhard maar fair gevecht, waar deze cup inmiddels zo bekend om staat. Király heeft de kop overgenomen van Teekens na een hele fraaie inhaalmanoeuvre buitenom in de Ramshoek. Teekens moet zelfs na een foutje in de Geert Timmerbocht Marcel Dekker voor zich dulden. Het is stuivertje wisselen om de koppositie. Marcel Dekker neemt plek één weer over maar de twee mannen daarachter nemen daar geen genoegen mee. Vlak voor de Ramshoek herpakt Király de kop, maar voor de Geert Timmerbocht zijn de rollen weer omgedraaid. Király schrikt zo van deze inhaalactie dat hij ook Teekens aan de binnenkant moet laten passeren.

EDFO-20200926-Gamma Racing Day- MGL3112

Milan Teekens is ontketend en pakt op zijn beurt de kop over van Marcel Dekker. In de slotfase van de race moet Teekens zich breed houden tegen een aandringende Dekker, die op zijn beurt weer op Király moet letten. Op zijn favoriete inhaalstuk vlak voor de Ramshoek passeer Király Dekker voor de tweede plaats en is op weg naar Teekens. Dekker moet iets lossen en is tevreden met een derde plaats. Uiteindelijk is het Teekens die naar een schitterende overwinning koerst en Király verslaat. Marcel Dekker wordt derde voor Maxime Oosten, die Dirk Warmerdam nog weet te passeren.

EDFO-20200926-Gamma Racing Day- S4A5703

Milan Teekens draagt zijn eerste zege in de Mazda MX-5 Cup op aan zijn opa, die het racen van zijn kleinzoon altijd nauwlettend volgde, maar helaas afgelopen nacht plotseling is overleden. Grote klasse dat de jonge Milan onder deze emotionele omstandigheden een foutloze race reed en terecht als winnaar de finish passeerde.

 D4A3121
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet