VLN

24h Nürburgring: Tweede kwalificatie voortijdig gestaakt na crash Buurman in de regen

200924 24h quali 2 Lamborghini
De Konrad-Lamborghini bleef bovenaan in het klassement

Later dan verwacht, maar niettemin, kwam de lang verwachte regen op de Nürburgring rond tien uur, ongeveer halverwege de tweede kwalificatiesessie voor het ADAC Total 24h-Rennen Nürburgring. Zo waren er geen noemenswaardige tijdverbeteringen in de voorste gelederen van het veld en bleef de nummer 21-Konrad-Lamborghini (Jefferies/Perera/Mapelli/Di Martino) aan de leiding. Er waren twee zware crashes, een van Peter Dumbreck in de nummer 44-Falken-Porsche (Bachler/Müller/Dumbreck/Ragginger) en een van Yelmer Buurman in de nummer 2-HRT-Mercedes (Haupt/Buurman/Bastian/Ellis). Beide rijders bleven ongedeerd, maar na de crash van Buurman werd de training afgebroken en niet meer hervat.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Voor de meeste teams was het voornaamste doel in de avondkwalificatie om alle rijders een aantal ronden in het donker te laten rijden, wat belangrijker was dan mogelijke tijdverbeteringen ten opzichte van de eerste kwalificatie van vanmiddag. Die waren er vooraan in het veld dan ook niet, zodat de Konrad-Lamborghini bovenaan bleef, voor de voor de nummer 5-Phoenix-Audi (Schramm/Beretta/Gounon/Stippler), de nummer 4-HRT-Mercedes (Christodoulou/Engel/Stolz/Metzger) en de nummer 18-KCMG-Porsche (Bamber/Bernhard/Bergmeister/Olsen).

Rond een uur of tien kwamen vanaf het circuit de eerste melding van inzettende neerslag, die eigenlijk al eerder verwacht was, maar als er op de Nürburgring iets onzeker is, dan is het wel het weer. Het regengebied breidde zich vervolgens binnen korte tijd steeds verder uit. Het was aanvankelijk echter nog niet overal echt nat, wat voor iedereen de bandenkeuze tussen 'intermediates' en 'full wets' lastig maakte.

200924 24h Nbr Q2 Dontje

"Het was enorm glad", zei Milan Dontje, die de nummer 7-Car Collection-Audi (foto boven) deelt met Miroslav Konopka, Patric Niederhauser en Mike David Ortmann. "Een paar spatjes regen en glibberen maar." Voor sommige deelnemers bleef het echter niet bij glibberen. Rond 22.15 uur was er een flinke crash toen de nummer 44-Falken-Porsche (Bachler/Müller/Dumbreck/Ragginger) met Dumbreck aan het stuur in de rondte ging bij Fuchsröhre. Voor het team kwam er ook de melding dat de auto van achteraan in de groep moet starten vanwege snelheidsovertreding bij de code-60 die op diezelfde locatie al van toepassing was als gevolg van een oliespoor.

Een halfuur later ging het bij Aremberg mis voor Yelmer Buurman met de nummer 2-HRT-Mercedes (Haupt/Buurman/Bastian/Ellis). De auto raakte zwaar beschadigd en de brokstukken lagen overal op de baan verspreid. Nico Bastian verklaarde via de radio van Buurman gehoord te hebben dat hij in orde is. Mede omdat er een gat in de vangrail geslagen was, dat niet binnen een halfuur meer gerepareerd kon worden, had wedstrijdleider Walter Hornung geen andere keus dan de kwalificatie met de rode vlag te laten onderbreken en ook niet meer te hervatten.

"We zouden uitgaan op regenbanden, maar op het laatste moment werd besloten dat het slicks werden", meldde Buurman. Het resultaat was duidelijk, maar de rijder verklaarde zelf helemaal in orde te zijn. Of de auto nog kan worden hersteld, is op dit moment nog de vraag. "Dat wordt een uitdaging", aldus Buurman. Morgen staat van 13.25 tot 14.25 uur de derde en afsluitende kwalificatie op het programma. Dan volgt van 17.50 tot 20.10 de shoot-out in twee delen.

200924_Uitslag_24h-Rennen_Q1_Q2.pdf
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet