VLN

24h Nürburgring: Konrad-Lamborghini snelst in eerste kwalificatie

200924 Konrad Lamborghini Q1
Marco Mapelli reed met de Konrad-Lamborghini de snelste tijd in Q1

Marco Mapelli heeft met de nummer 21-Konrad-Lamborghini (Jefferies/Perera/Mapelli/Di Martino) de snelste tijd gezet in de eerste kwalificatie voor de 24-uursrace op de Nürburgring. De Italiaan kwam tot een tijd van 8.11,428 minuten, waarmee hij bijna vier seconden sneller was dan zijn landgenoot Michele Beretta in de nummer 5-Phoenix-Audi (Schramm/Beretta/Gounon/Stippler). Met de nummer 4-HRT-Mercedes (Christodoulou/Engel/Stolz/Mezger) op de derde en de nummer 18-KCMG-Porsche (Bamber/Bernhard/Bergmeister/Olsen) op de vierde plaats eindigden er vier verschillende merken op de eerste vier plaatsen Daarachter volgden de Land- en Car Collection-Audi's met respectievelijk de startnummers 1 (Müller/D. Vanthoor/Vervisch/Stippler) en 3 (Bortolotti/Frijns/Haase/Winkelhock).

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Niet een van de grote teams als Phoenix, HRT, Rowe, Land of Walkenhorst bepaalde in de eerste kwalificatie van 90 minuten het tempo, maar het bescheiden team van Franz Konrad uit Gütersloh. Weliswaar wordt de startvolgorde vooraan pas morgenavond tijdens de topqualifying bepaald, maar het is toch een leuke opsteker voor het Lamborghini-team, dat in het verleden al heel wat tegenslag te verduren kreeg. Aanvankelijk stond de nummer 5-Phoenix-Audi lange tijd bovenaan, maar na zo'n 50 minuten nam de Lamborghini het commando over.

Beste auto met Nederlandse inbreng was de nummer 3-Car Collection-Audi met Robin Frijns, waarin Markus Winkelhock de snelste tijd neerzette. Frijns daarentegen verbleef nog thuis in het Belgische Lanaken. "Ik ben nog steeds ziek, was eigenlijk zondag bij de DTM al ziek", liet hij aan AUTOSPORT.NL weten. Hij zou in de middag naar de Nürburgring afreizen.

200924 24h Nbr Q1 Buurman
De nummer 2-HRT-Mercedes, waarmee Yelmer Buurman de negende tijd reed

Yelmer Buurman reed de negende tijd met de nummer 2-HRT-Mercedes (Haupt/Buurman/Bastian/Ellis) en zei: "Ik heb een heel positieve indruk na de eerste kwalificatie. De auto voelt echt mega aan. De baan lag er ook heel goed bij. Een prima start van het weekeinde, zou ik zeggen. De balans in de auto was vanaf het begin af aan goed. We hebben niet eens zoveel rondjes gereden, maar we hebben er alle vertrouwen in voor het weekeinde."

200924 24h Nbr Q1 pitstraat
Stilte voor de storm: in de eerste kwalificatie was het nog droog

Voor het eerst begonnen de deelnemers direct aan de kwalificatie, zonder voorafgaande vrije training. Toch bleef het aantal incidenten in verhouding beperkt, wat zeker ook te danken is aan het kleinere aantal deelnemers van dit jaar. In de tweede helft van de sessie waren er wel een paar auto's die in de rondte gingen, maar de gevolgen bleven beperkt. Alleen de nummer 7-Car Collection-Audi (Dontje/Konopka/Niederhauser/Ortmann) strandde met Ortmann aan het stuur in de grindbak van de Ford-Kurve.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet