Groeten uit ...

Div: Corona groeten uit Hockenheim

Afgelopen weekend bij de ADAC GT Masters in Hockenheim. Was perfect georganiseerd. Schitterende wedstrijden in de ADAC GT Masters, TCR Germany en Formule 4 mogen verslaan.

2020 Rode vlag
Voor veel fotografen en journalisten overheerst de Rode Vlag. Ook zij moeten vanuit huis werken.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Corona groeten uit Hockenheim
Dit jaar bij drie exposities in Brussel en Maastricht mijn werk gedaan en vervolgens bij de ADAC GT Masters op de Nürburgring en de Historic Grand Prix op Zandvoort. Afgelopen weekend bij de ADAC GT Masters op Hockenheim in de Duitse deelstaat Baden Württemberg aanwezig. In tegenstelling tot de DTM op de Nürburgring hier geen toeschouwers aanwezig omdat de lokale Duitse deelstaat wetten verschillen. Het was het allereerste evenement zonder publiek dat ik dit jaar bijwoonde. Alleen een stuk of 15 man aanwezige media en de deelnemers en hun aanhang. Nu ben ik in het verleden meermaals voor testdagen op Hockenheim geweest.

2020 Mondkapje Het traditionele paddockbeeld overal ter wereld.

Zelfs in die periode zat er zelfs nog een "menselijke kip" op de tribunes. Daar sta ja dan als medewerker van www.autosport.nl in een totaal leeg autosportstadion waar het geluid van de GT Motoren overheerst en de aanwezigheid van de fans doet vergeten alhoewel enkele slinkse linkmiegels toch op sluwe wijze hun weg in de afgesloten paddock hebben weten te vinden. Maar zelfs daar komen ze niet in. Alleen achter de omheining in het Motodrom is wat plaats. Het is een echt surrealistische situatie waarbij je door een niet te omschrijven bevreemd gevoel wordt overheerst. Alsof je jezelf in een sience fiction film bevindt..........

De paddock is volledig met hekken gescheiden. Alhoewel ook weer niet. Fotografen mogen op weg naar een fotopunt zoals de Parabolica er door heen lopen maar hebben volgens de accreditatievoorwaarden spreekverbod met de deelnemers en hun aanhang. Wie zich niet aan de regels houdt kan vertrekken.Het mijden van contact is enigszins moeilijk want de Toiletten in het Ernst Wilhelm Sachs Haus zijn vanwege de kleine ruimte hermetisch afgesloten en afgekeurd. Zodat je alsnog naar de paddock toilet moest om je behoefte te doen. En dan kom je in de toiletten toch weer iemand tegen.

2020 Gotz
Maxi Götz en zijn vriendin behoren tot dezelfde bubbel.

Fotograferen is geen enkel probleem. Op alle bekende fotopunten kunnen zonder problemen de fel begeerde kiekjes gemaakt worden. Behulpzame en hulpvaardige marshalls die de fotografen graag ter wille zijn. Bekende gezichten die allemaal gelukkig nog niet door de Corona narigheid getroffen zijn. Geen shuttles betekent voor vele collega's een bijna 14-daagse voet- of scootertocht langs het circuit.
Vanuit het mediacentrum naar de Spitzkehre 15 minuten te voet. Een aanvaardbare tijd maar je moet er wel voor bijtijds vertrekken. Je kunt natuurlijk ook een stepje huren, maar dit kostte dan weer 75 Euro. Was overigens met die zware camera's toch lastig geweest.

Het afhalen van uitslagen in het mediacentrum is uit den boze. De ADAC bombardeert je met uitslagen van de races, kwalificaties, trainingen etc.Is niet prettig werken want als man van de oude stempel heb je toch liever een uitslagen vodje naast je liggen om nog wat aantekeningen op te maken.

Of de papieren uitslagen ooit nog terugkomen valt te bezien. In sommige gevallen betekent het meer uitpluiswerk dan op een ouderwets vodje papier nog iets te kalken. Het nieuwe normaal zullen we maar zeggen. Veel organisaties doen hun best om de media op deze wijze bij hun evenementen te betrekken zodat er voldoende informatie extern naar buiten gebracht kan worden.

2020 Joker Yokos
Corona is wel de Joker in de Entertainmentwereld toch?

De modus van een "tijdelijke" toekomst om de aanwezigheid van het aanwezige journaille te beperken. Jaarpas of niet maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat media-aanwezigheid ook in "het nieuwe normaal" bij de verschillende internationale raceseries voorlopig volgens loting gaat plaatsvinden. De VLN/NLS paste dit systeem vooral in het begin van de Coronacrisis toe. Alhoewel men nu wat soepeler is geworden.

Niet voor elk evenement zal in de "tijdelijke toekomst" vermoedelijk ook aan serieuze media een accreditatie worden toegewezen zolang Corona een stempel op ons maatschappelijk leven drukt. Begrijpelijk want organisatoren willen in deze moeilijke tijden iedereen een kans geven om toch zijn/haar werk te kunnen doen. Alleen je hebt er geen enkel betrokkenheidsgevoel bij.

2020 Start Engine
Laten we de motoren maar starten. Er kan immers geracet worden.

Het is to be there or not to be there. Toen ik 14 jaar geleden tijdens de DTM in Hockenheim (april) het slachtoffer van een ongeval werd en voor ruim zeven maanden werd uitgeschakeld, heb ik in de periode dat ik bij diverse races aanwezig had kunnen zijn er zelfs geen letter over geschreven (ik kon dat ook niet...). Maar zelfs nooit de behoefte gehad om naar die wedstrijden waarbij ik aanwezig had kunnen zijn om naar de livestreams of TV te kijken. De passie voor het vak ontbrak totaal. Was dit voorjaar per toeval bij een eSports-project betrokken. Vanwege mijn betrokkenheid had ik hier meer passie voor dan de races die ik "verplicht" moest missen. Denk dat dit toch een gevoel is dat bij velen in de "business" heerst.

2020 Bentley Bad
In Bentley Quarantaine. Tja geen slecht idee......

Anderzijds kunnen de teams gelukkig weer racen zodat hun sponsorverplichtingen nagekomen kunnen worden, prijzengeld binnengehaald kan worden, geld uit TV rechten getrokken worden en medewerkers salarissen betaald worden. In deze trieste tijd zit aan alles twee kanten. Maar voorlopig kijken we toch maar even terug op de leuke kanten vanuit Hockenheim.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet